[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Zaraz po odpaleniu zapala się Check engine i ga
CIENIO1 - 04-01-2011, 14:33
gazu nie mam..świece wymieniłem 2 tygodnie temu..fajek i przewodów nie zmieniałem,,ale mechanik stwierdził ze nie ma u mnie tego czujnika wo gole,,mam 2 otwory z gwintem puste z tylu silnika? jeśli mam przewody do wymiany ok ale czemu pokazuje mi błąd czujnika którego nie ma
wilukce - 04-01-2011, 14:58
CIENIO1 napisał/a: | fajek i przewodów nie zmieniałem |
Swego czasu dużo czytałem o cewkach, fajkach, świecach i dużo osób z takim silnikiem jak Ty miało problemy właśnie z fajkocewkami, które po prostu traciły iskrę. Niektórzy izolowali taśmami jakimiś inni mieli jakieś inne patenty na to. Ale w gruncie rzeczy lepiej wymienić. Co do czujnika to nie mam pojęcia czy u Ciebie go nie ma. U mnie w V-ce na pewno jest i kąt zapłonu reguluje się sam. Nie rozumiem jak może komputer pokazywać błąd czegoś, czego nie ma. Coś mi tu nie pasuje. PS. spytaj się mchanika, czy kiedykolwiek dotykał takiego galanta. Ja jestem uprzedzonu do mechaników.
CIENIO1 - 04-01-2011, 15:06
masz rajcie..wiem jak mechaniki robią..ale patrzyłem jak szukają,,sam nawet patrzyłem z nimi.wchodziłem pod auto i powinien być z tylu silnika pod kolektorem,ale tam nic nie ma,a są tak jak pisałem 2 otwory z gwintem puste.sam z głupiałem.on już robili nie jednego i wiedzieli gdzie go szukać ale nic..pokazał mi nawet schemat gdzie powinien być .nie mam tez żadnej wtyczki pustej kolo kolektora,czy z tylu silnika.nie wiem co robić dalej.
[ Dodano: 04-01-2011, 15:09 ]
a kont zapłonu patrzyli to jak wjechałem było coś tam 10 potem 30 mówili ze kont jest ok?
j-rules - 04-01-2011, 18:21
profilaktycznie wymien fajki i przewody.
CIENIO1 - 04-01-2011, 21:09
a jakie idą tam przewody? znalazłem wtyczkę odpiętą idą 2 kable biały i czarny? i jeszcze raz teraz spokojnie patrzyliśmy nic nie mam z tylu ,albo ktoś zdemontował ten czujnik.a czy można jeździć bez niego? a może ma ktoś jakaś fotkę z tym czujnikiem gdzie on jest dokładnie zamontowany? bo mam 2 otwory puste w bloku.to już bym wiedział na 100% czy on jest wyjęty z auta i go nie mam wcale.
robertdg - 04-01-2011, 21:33
Czujnik spalania stukowego jest pod kolektorem dolotowym, bodaj dosc taki spory z jednym kablem.
CIENIO1 - 04-01-2011, 22:13
aha z 1 kablem,? bo mam wolna wtyczkę ale z 2 pinami.no to ja już naprawdę nie wiem bo nie mam tego czujnika i nie mam żadnej wtyczki odpiętej z 1 pinem,,dziwna sprawa
Krzyzak - 05-01-2011, 07:57
CIENIO1 napisał/a: | czy każdy galant miał taki czujnik? |
każdy EA2x powinien mieć
[ Dodano: 05-01-2011, 07:58 ]
robertdg napisał/a: | bodaj dosc taki spory z jednym kablem. |
z 2-ma kablami - pod kolektorem ssącym jest rura od pompy wody, czujnik jest pod tą rurą
CIENIO1 - 05-01-2011, 17:31
szukałem ale nic nie znalazlem..coś tam jest nie takt.wiem jak wygląda ten czujnik bo mam tez 2.5 v i patrzyłem w nim jak to jest.a powie mi ktoś gdzie jest ten czujnik podpięty?to bym kupił czujnik i od nowa go podpiąć.a czy czujnik ma coś wspólnego z tym ze auto chodzi ładnie jak zapali się check auto muli się nie idzie już tak jak powinien..czy on ma coś z tym wspólnego?
robertdg - 05-01-2011, 19:10
14924 - to jest sensor który Cię interesuje:
Sensor ten odpowiada za zmiane kąta zapłonu
CIENIO1 - 05-01-2011, 21:01
aha ,wielkie dzięki.na 100% ktoś mi go wyjął.mam sama wtyczkę pod rura.a mam jeszcze pytanie mam taki czujnik z 2.5 v będzie on pasował? bo tak naprawdę to nie wiem jaki kupić,bo nie mam wzoru.
wawer82 - 05-01-2011, 21:34
W tym temacie http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=15 masz wszystko o czujniku. Zastanawiam się jakim cudem silnik Ci w ogóle pracuje bez tego czujnika. U mnie nie było szans go uruchomić bez niego...tzn uruchomić szło ale po kilku sekundach gasł....
Krzyzak - 05-01-2011, 21:46
spokojnie działa bez czujnika spalania stukowego
ten czujnik pasuje od niemal wszystkich Misiów, więc montuj śmiało
CIENIO1 - 05-01-2011, 22:39
dzięki kolego wielkie,,zamontuje go i dam znać co i jak..
[ Dodano: 08-01-2011, 18:39 ]
witam ponownie.dzisiaj zamontowałem czujnik spalania stukowego,,i jak na razie auto ładnie chodzi..ani razu się nie zapalił check ,myślę ze będzie ok.dzięki wam chłopaki auto jest dobre.
[ Dodano: 02-02-2011, 21:14 ]
witam.po wymianie rozrządu ,po jakiś paru dniach zapalił się mi check i zgasł.na drugi dzień to samo zapalił się i zgasiłem auto ,odpaliłem i było ok.dzisiaj jechałem wpadłem w małą dziurę na jezdni i zapalił się check. zgasiłem ,odpaliłem i ok.raz kiedyś mi się zapali i albo z gaśnie sam albo po ponownym odpaleniu jest ok.co to może być?
|
|
|