To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Jakie wycieraczki?

Marcino - 15-11-2006, 22:10

A bawiał sie ktoś w wymiane samych gum??
Bo ja kiedyś widziałęm ja moj wujek w xarze wymieniał własnie same gumy w piórach m cyz to już przesadna oszcdność?
Pozdrawiam

Anonymous - 15-11-2006, 22:32

wymiana gum jest dobra na tylne wycieraczki szczegolnie jak ich obudowa jest jakas wymyslna, a cena kosmiczna.
arekp - 15-11-2006, 23:06

akbi napisał/a:
arekp, a jakie kupiłeś :?:

MotGum ... najwyrazniej ta jedna jakas trefna mi sie trafila po pozostale dwie - prawa i tylna - nie stwarzaja problemow.

Anonymous - 15-11-2006, 23:08

arturro napisał/a:
kupcie championa i na rok bedziecie mieli z glowy

Amen :D

Anonymous - 15-11-2006, 23:38

arturro napisał/a:
a czemu upieracie sie przy bosch'ach valeo'ach, kupcie championa i na rok bedziecie mieli z glowy.

Simones napisał/a:
Ale jako iz bardzo chce miec plaskie, a takie Championy kosztuja 100PLN to cos czuje ze doloze jeszcze te 30 (na Valeo) i mam nadzieje, ze bede mial swiety spokoj na dluugi czas.

Anonymous - 16-11-2006, 08:19

od kiedy champion kosztuje 100zl :shock: no chyba ze wypuscil te ciszencjo-plaskencjo ktore sa imho przereklamowane i nawet merc je sobie odpuszcza i powraca do zwyklych na "resorze". zreszta podobne zdanie ma kilku moich znajomych ktorzy kupili te wycieraczki (a ja mam z nimi do czynienia w s-ce).
ja ngdy nie place wiecej jak 50zl (o ile dobrze pamietam 40 pare), niechce sie wypowiadac nt. wycieraczek ciszencjo (na resorze) ale w firmowkach je pozakladalem, tak dla przekonania sie bo i tak pozniejsza wymiana nie bedzie mnie nic kosztowac i np. w octavi pierwsze smugi pojawily sie po ok 8tys - dla mnie kwas.

phixius - 16-11-2006, 10:11

Zgadzam sie z arturro. Nie ma lepszych od Championa. Za komplet na przód z przesyłką zapłaciłem 76 złotych poprzez allegro. A sprzedający od siebie dorzucił jeszcze odmrażacz do zamków który podarowałem żonie bo u mnie z pilocika ;)
I teraz cisza i pikne zbieranie wody z szybek...

Anonymous - 16-11-2006, 15:26

Ale wy macie problemy!
Ja nawet nie bardzo mogę wybierać w jakości gum, bo priorytetem jest konstrukcja wycieraczki. W Lagunie II wymyślili sobie że ramię można odgiąć tylko o ok. 30-40° od szyby. To powoduje że nie da rady założyć wycieraczek z małymi wycięciami blachy wokół osi obrotu pióra. Do innych samochodów może mieć ono 2 cm, a u mnie potrzebne jest ok. 6. Wiosną ze względów patriotycznych chciałem kupić motgumy, ale nie dało rady ich założyć. Wróciłem do sklepu żeby je zwrócić, wyjaśniając dlaczego muszę to zrobić, a sprzedawca z wyraźną przyjemnością wydziwiał "jakie to panie teraz ludzie mało zmyślne, nawet z głupią wycieraczką nie umieją sobie poradzić". Zaprosiłem go przed sklep do samochodu, na co on nieświadom zagrożenia przystał. Później miałem dobrych kilka minut zabawy przy obserwacji pracy fachowca, któremu jakoś bardzo nie szło z montażem. Tak się stropił swoim niepowodzeniem, że nawet konstruktorów Laguny nie opluł.
W końcu kupiłem Valeo z wycięciami minimalnie za małymi, ale podziałałem "siłom i godnościom osobistom" i jakoś weszły. Ale zdejmować to je będę już z pomocą nożyc do blachy, albo wymienię same gumy.

Najlepszymi jakie miałem do tej pory, były Championy kupione za marne grosze w salonie Mitsu. Ale Championy kupione rok później już takie dobre nie były.

Anonymous - 16-11-2006, 16:30

Hmm no nie jestem w stanie w tej chwili uczciwie i sensownie obronic tych wycieraczek gdyz dopiero je dzis zalozylem, ale jesli chciales mnie zmartwic Arturro to nie bardzo Ci sie udalo :P Jak narazie wierze w nie i mam nadzieje, ze sie nie zawiode. Tak 100 kosztuja te jak to nazywasz ciszencjo, ale z tego co widzialem to zwykle Championy sa nie wiele tansze - przynajmniej na allegro. Powiem Ci, ze tyle co dzis tylko spryskalem szybe i przetarlem to gdybym ich nie widzial - to bym nie wiedzial ze cos po szybie przelecialo i w parze :P
mlun - 16-11-2006, 19:47

Ja dziś wydałem całe 31zł i kupiłem MotoGumy ze spojlerami :D Narazie chodzą cicho,zobaczymy po kilku deszczach,opdach śniegu i przymrozkach.
Anonymous - 16-11-2006, 22:08

Simones napisał/a:
.... ale jesli chciales mnie zmartwic Arturro to nie bardzo Ci sie udalo :P ...

absolutnie Simones, niemialem takiego zamiaru :D oby ci sluzyly jak najdluzej

szczeslaw - 17-11-2006, 02:38

Alek napisał/a:
Ale wy macie problemy!
Ja nawet nie bardzo mogę wybierać w jakości gum, bo priorytetem jest konstrukcja wycieraczki. W Lagunie II wymyślili sobie że ramię można odgiąć tylko o ok. 30-40° od szyby.

Ale masz problemy :)
Kumpel ma Alfę 155 i tam wymyślili sobie takie wycieraczki, że da się założyć tylko ich oryginalne. I nie byłoby w tym nic złego, gdyby nie to, że wystarczają standardowo na jakiś rok a kosztują coś, o ile dobrze pamiętam, 250zł sztuka :)

Anonymous - 17-11-2006, 10:06

Widać czasami makaroniarze pomysłowością przebijają nawet Francuzów.
Anonymous - 17-11-2006, 11:31

Jeśli chodzi o wycieraczki Champion'a to arturro ma absolutną rację.
Kiedy kupowałem Carismę miała już wycieraczki Championa (nawet nie wiem od jakiego czasu) i jeździłem na nich, około półtora roku. Bez żadnych zarysowań na szybach i żadnego hałasu podczas działania. Aktualnie testuję Bosch'a i zobaczymy jak się sprawią......
Boshc'owskie wycieraczki kosztują około 50zł za sztukę i jak na razie sprawują się wzorowo :D

Anonymous - 17-11-2006, 20:55

Tomecki napisał/a:
50zł za sztukę
:shock: :?: :?: :?: :shock:
Te plaskie znaczy sie? Bo jesli przegubowe to to jest dopiero przesada :!: