[96-02]Colt CJ0 - Przymula - brak mocy - wyjątkowy przypadek ? Pomocy
piotrekdm1983 - 07-03-2011, 14:02
Zauważyłem tylko , że tak delikatnie falują obroty na postoju między 600 a 1000 ale nie za każdym razem po odpaleniu tylko czasami . Nie ma to wpływu na jazdę i nie denerwuje ale jest . Co to jeszcze może być ?
Anonymous - 07-03-2011, 14:12
Jak spada aż do 600 to raczej nie jest lewe powietrze ... A weź mu poprostu podkręć troche obroty (śrubka w dziurce na górze przepustnicy, przy scianie grodziowej). Może są zbyt małe i nadrabia cyklicznie paliwem
Miałem tak w gaźniku, jak ciut podkręciłem to przestały falować.
idas - 07-03-2011, 14:30
Falują często przez brudną przepustnicę, ściągnij "trąbę słonia" podnieś zawór przepustnicy (np ciągnąc za linkę gazu) i zobacz jak wygląda za zaworem (i przed też ale tu będzie czystsza) - możesz delikatnie palcem tam przejechać, jak będzie cały czarny to wyczyść:-) ja czyszczę benzyną ekstrakcyjną i szmatką, efekt jest ok.
piotrekdm1983 - 09-03-2011, 23:43
Ok wyregulowałem dosyć sprawnie obroty dzięki tej śrubce , jest OK nie falują utrzymują się równiutko na 1000rpm
Natomiast może ktoś tak miał lub ma lub naprawił coś takiego :
pomiędzy zmianą z 1 i 2 biegu delikatne czarne dziury czuć , czyli takie leciutkie szarpnięcie -przeskok z 1 biegu 2 na bieg , testowałem już na powolnym puszczaniu sprzęgła , na szybkim ale to nie ma znaczenia jak długo będę wyprzęgał , zawsze z 1 na 2 bieg jest delikatna czarna dziura i szarpnięcie , trwa to ułamek sekundy . To wszystko brzmi kosmicznie ale może ktoś wie o co chodzi
Hugo - 10-03-2011, 17:03
piotrekdm1983 napisał/a: | pomiędzy zmianą z 1 i 2 biegu delikatne czarne dziury czuć , czyli takie leciutkie szarpnięcie -przeskok z 1 biegu 2 na bieg , testowałem już na powolnym puszczaniu sprzęgła , na szybkim ale to nie ma znaczenia jak długo będę wyprzęgał , zawsze z 1 na 2 bieg jest delikatna czarna dziura i szarpnięcie , trwa to ułamek sekundy . To wszystko brzmi kosmicznie ale może ktoś wie o co chodzi | Ruszałeś czujnik położenia przepustnicy?
Marcin-Krak - 10-03-2011, 19:20
Cytat: | pomiędzy zmianą z 1 i 2 biegu delikatne czarne dziury czuć , czyli takie leciutkie szarpnięcie -przeskok z 1 biegu 2 na bieg , testowałem już na powolnym puszczaniu sprzęgła , na szybkim ale to nie ma znaczenia jak długo będę wyprzęgał , zawsze z 1 na 2 bieg jest delikatna czarna dziura i szarpnięcie , trwa to ułamek sekundy . To wszystko brzmi kosmicznie ale może ktoś wie o co chodzi |
Odpowiedź uzyskana w ASO Mitsubishi w Krakowie z 5 lat temu mając taki przypadek:
Ten typ tak ma - trzeba go wyczuć i wtedy nie szarpie.
Długo zajęło mi to wyczuwanie auta, ale tak na prawdę poprawa pojawiła się jak wymieniłem sprzęgło - choć czasem i tak szarpnęło
idas - 10-03-2011, 19:39
Marcin-Krak napisał/a: | ale tak na prawdę poprawa pojawiła się jak wymieniłem sprzęgło |
Widocznie miałeś uszkodzone tłumiki drgań skrętnych w tarczy sprzęgła. U mnie szarpie rownież przy źle wyregulowanym zapłonie, ale to bardziej przy puszczaniu gazu niż przy przyspieszaniu. Po ustawieniu na fabryczne 5 stopni auto nie szarpie już w ogóle.
|
|
|