To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] Klima jak jest ciepło nie chłodzi.

elektryk - 14-04-2015, 12:41

KsiadzRobak napisał/a:
Chodzi mi też o to, że jedyną rzeczą, która się w tym sprzęgle psuje są właśnie te gumki - a są one w sumie najważniejsze, bo odciągają sprzęgło od koła pasowego. Jak przestają, to koło zaczyna szorować o sprzęgło i dźwięk jest niezbyt piękny :)
Może zbyt dosadnie to skomentowałem, ale taki jest urok własnych napraw.
Nie potwierdzam że to się zepsuje, ale jak oglądałem nie wyglądało na tyle solidnie żeby opierać się o to innym kluczem. Z samodzielnymi naprawami tak jest że samemu się ponosi odpowiedzialność jak się coś przy okazji zepsuje. Równie dobrze można zapomnieć wyjąć klucz z kółka lub odblokować kółko przed odpaleniem silnika. Też stanie się coś złego.

olgierto - 15-04-2015, 10:49

miałem inne wrażenie i nakrętka dość mocno trzymała a to nawet nie drgnęło. Jakoś nic się nie stało. Musiałem sobie jakoś poradzić bo nic innego nie miałem pod ręką
kojak81 - 15-06-2015, 14:34

Może ktoś się do mnie na PW odezwać. Zabieram się za sprawdzenie i naprawienie tej szczeliny.
visitor - 16-06-2015, 13:51

Jakim czynnikiem uzupełniacie klime w O II ?W poblizu magicy stosują r134a a w instrukcji jest inny
elektryk - 16-06-2015, 15:20

visitor napisał/a:
Jakim czynnikiem uzupełniacie klime w O II ?W poblizu magicy stosują r134a a w instrukcji jest inny
A tak z ciekawości to jaki jest w instrukcji, chyba nie R600 ani ten nowy łatwopalny.
visitor - 16-06-2015, 16:30

HC ....... jakoś tak
elektryk - 16-06-2015, 17:13

visitor napisał/a:
HC ....... jakoś tak

HFC-134a = R134a
HFO-1234yf to ten nowy, pro-ekologiczny ale droższy ;)

visitor - 16-06-2015, 18:37

HFC-134a :finga:
Dopiero szukam OII i ciesze się że to ten sam czynnik co w starych furkach.

lolo.lolo - 05-08-2015, 17:44

...
elektryk - 05-08-2015, 19:39

lolo.lolo napisał/a:
a ma może ktoś jakieś zdjęcia poglądowe z naprawy tej szczeliny ???
A co tam jest do oglądania?, odkręcasz jedną nakrętkę i wyciągasz podkładkę. Kompresor jest jeden, nakrętka centralnie na osi kompresora tylko jedna.
olgierto - 06-08-2015, 11:43

filozofi nie ma
lolo.lolo - 06-08-2015, 23:14

[/quote]A co tam jest do oglądania?, odkręcasz jedną nakrętkę i wyciągasz podkładkę. Kompresor jest jeden, nakrętka centralnie na osi kompresora tylko jedna.[/quote]

Cytat:
filozofi nie ma

filozofii nie ma :-)
pół godzinki w garażu - podkładka wyciągnięta, klima chłodzi że aż miło :-)

nytsug - 29-05-2016, 12:58
Temat postu: Re: Klima jak jest ciepło nie chłodzi.
U mnie klima w gorące dni bardzo rzadko, ale potrafiła się wyłączyć i załączało obieg wewnętrzny. Wyrzuciłem podkładkę całkowicie i jest OK. Kilka fotek dla tych, co chcą wyrzucić podkładkę i zobaczyć jak to wygląda:

Ściągacz/chwytak zrobiony na szybko:

[ Dodano: 03-06-2016, 18:44 ]
A czy ktoś się orientuje co może być przyczyną samoczynnego przełączania się obiegu zewnętrznego na wewnętrzny podczas działania klimy? Klima chłodzi ale obieg się przełącza, co to może być?

apollo99 - 03-06-2016, 19:02

z tym obiegiem wewnętrznym to chyba tak ma być ,bo nawet w instrukcji obsługi coś o tym wspomnieli i u mnie też tak jest ,że jak włączę klimę to od razu włącza się obieg wew.
elektryk - 05-06-2016, 16:51
Temat postu: Re: Klima jak jest ciepło nie chłodzi.
nytsug napisał/a:
A czy ktoś się orientuje co może być przyczyną samoczynnego przełączania się obiegu zewnętrznego na wewnętrzny podczas działania klimy? Klima chłodzi ale obieg się przełącza, co to może być?
Chodzi o moment włączenia przy załączaniu klimy, czy za każdym razem jak się kompresor klimy włącza?