[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Wyświetlacz wielofunkcyjny (licznik) - Lancer CYxA
.swat. - 20-10-2015, 08:47
Dzięki za szybką reakcję
No to trzeba będzie się trochę porozglądać ....
@tokyo widzę że jesteś oblatany w te klocki. podziwiam i zazdraszczam !! Taka wiedza to naprawdę skarb.
edit proszę takie sprawy na pw.
brylekVFR - 20-10-2015, 17:31
Dotarł do mnie licznik nr 8100B724 i zauważyłem w nim taka oto ikonkę
Wygląda jak przyczepa, ale co ona ma sygnalizować?
W instrukcji od Lancera i ASX nic nie ma na temat tej ikonki
grzesiopol - 20-10-2015, 21:49
Chodzi ci o SHIFT ze znaczkiem trójkąta? Jak tak to w instrukcji (nie manualu) jest napisane
Cytat: | Except for vehicles for Russia, Kazakhstan
and Ukraine, the gearshift indicator shows recommended
gearshift points for fuel-efficient
driving. It shows a “tutaj trójkąt wierzchołkiem do góry ” when an upshift is
recommended, and it shows a “tutaj trójkąt wierzchołkiem do dołu” when a
downshift is recommended. |
z dowolnego tłumaczenia rozumiem, że chodzi o tzw efektywność/ekonomiczność pracy silnika na poszczególnych biegach czyli wskazanie że albo masz zmniejszyć bieg albo zwiekszyć - te trójkaty mówią albo w górę bieg albo w dół. Dotyczy to skrzyń manualnych.
Jest to napisane w instrukcji Lancer Sportback manual EN którą kiedyś znalazłem w necie.
[ Dodano: 20-10-2015, 22:01 ]
A zresztą tutaj też to jest napisane
dla Lancera
http://www.mitshelp.com/micont-646.html
13. ECO mode indicator (except for vehicles for Russia, Kazakhstan and Ukraine) ®
i dla ASX
http://www.mitshelp.com/micont-1345.html
12- Gearshift indicator display screen* ®
i dalej w tej instrukcji
Cytat: | Changing gears while the vehicle is moving
Always take care to change the gear with the vehicle speed matched to the engine speed. Proper shifting will improve fuel economy and prolong engine life.
Avoid shifting down at high speed, as this may cause excessive engine speed (the tachometer needle into the red zone) and damage the engine.
• The gearshift indicator (if so equipped) shows recommended gearshift points NOTE
• The gearshift indicator (if so equipped) shows recommended gearshift points for fuelefficient driving. It shows a when an upshift is recommended.
|
Bizi78 - 20-10-2015, 22:40
Grzesiu bardziej chyba chodzi o ikonkę (zaznaczoną w czerwone kółko) na prędkościomierzu przy 240km/h .
nt2010 - 20-10-2015, 22:42
Trudno jest wymienić licznik? Tzn czy jest dużo rozkręcania (jakiś opis?)
Rozumiem że przebieg jest zapisany w liczniku, nie w komputerze. Da się sprawdzić przebieg przed zainstalowaniem licznika? Na przykład poprzez podanie zasilania na odpowiedni pin?
brylekVFR - 20-10-2015, 22:46
Bizi78 napisał/a: | Grzesiu bardziej chyba chodzi o ikonkę (zaznaczoną w czerwone kółko) na prędkościomierzu przy 240km/h . |
Dokładnie o ta ikonkę z kółka, słabo może ja zaznaczyłem. Dokładnie ma ona kształt przyczepy. Jutro jak będę go montować to zrobię lepsze zdjęcie.
Nikod_th - 20-10-2015, 23:09
nt2010, Ja znalazłem fajny opis jak wymienić zegary tu http://www.evoxforums.com...ad.php?t=164266 , sam będę się nim jutro posiłkował przy wymianie swojego
Ta ikonka to z pewnością kontrolka awarii oświetlenia przyczepy, jeżeli mamy fabryczny hak w moim liczniku nie ma w tym miejscu żarówki
Bizi78 - 20-10-2015, 23:30
Ja obstawiam, że ikonka informuje o ciągniętej przyczepce .
Może tokyo podpowie .
brylekVFR - 20-10-2015, 23:47
Mi się wydaje ze albo info o podpiętej przyczepie, albo faktycznie o nie działającym oświetleniu w przyczepie. Może Tokyo odpowie, a jak nie to jak będę u Niego to zapytam.
grzesiopol - 21-10-2015, 13:12
Sorry za moje roztargnienie, pierwszym elementem który mi sie rzucił w oczy to właśnie ten shift. Kłania się szybkie i selektywne czytanie postów
Jeżeli chodzi o tą ikonkę to analogicznie do innych pojazdów sygnalizuje ona uszkodzone oświetlenie w układzie elektrycznym przyczepy - chyba tylko fabrycznym a nie montowanym póżniej poza ASO, u mnie w oplu pojawia się zawsze gdy przepala sie bezpiecznik po zwarciu w instalacji gniazda, niestety nie moge tego wyeliminować i wożę ze sobą bezpieczniki.
Co do wymiany licznika to niestety sprawa wymaga troche pracy najlepiej zobacz budowę konsoli w manualu Lancera: rozdział INTERIOR poddział INSTRUMENT CENTER PANEL strona 52A-7 oraz 52A-8 i rozdział CHASSIS ELECTRICAL poddział COMBINATION METER strona 54A-124
Manual do wymiany licznika
Prawa strona i środek: (manual strona 52A-7)
1. trzeba odkręcić i zdjąć boczny panel (oznaczony nr 1 w w/w manualu) po prawej stronie schowka pod prawym nawiewem (trzeba otworzyć schowek i opuścić go w gół lub wymontować i zobaczymy śrubkę)
2. odkręcić śrubkę która nam sie ukazała od panelu ozdobnego (nr 2 w manualu) tego co jest włącznik świateł awaryjnych. Przy ściąganiu należy uważać aby nie połamać zaczepów, proponuje delikatnie podważyć panel w miejscu gdzie była śrubka a potem delikatnie wyciągać od prawej do lewej strony. Można delikatnie podważać ale nalezy wtedy używać plastikowych specjalnych narzedzi lub po prostu jakiegoś plastiku.
3. zdejmujemy panel radia (nr 3 w manualu) a robimy to poprzez delikatnie podważenie skrajnych miejsc na dole panelu po lewej i prawej stronie, trzeba to robić z wyczuciem aby niczego nie urwać. Jak ściągneliśmy ten panel w górnym lewym rogu pojawi nam się śrubka obudowy licznika - może jej nie być
Link do forum evolutionm.net gdzie są zdjęcia z demontażu tej strony - można wykorzystać przy wymianie radia
Lewa strona (manual strona 52A-8)
4. teraz delikatnie podważamy panel boczny (oznaczony nr 2 w manualu) ten z przyciskami od ASC i regulacji lamp, podważamy tylko po lewej stronie kolumny kierownicy górną lewą część panelu aż do chwili gdy pojawi nam się cały panel ozdobny który jest powyżej i bedziemy mogli go odczepić
5.delikatnie i równomiernie ściągamy lewy panel ozdobny (nr 3 w manualu)
Obudowa licznika (manual strona 54A-124)
6. odkręcamy śrubkę - jezeli jest - w prawym górnym rogu obudowy licznika (nr 1 w manualu) i delikatnie wyciągamy, można delikatnie podważać, po wyjęciu odczepiamy przewody przycisku INFO.
7. delikatnie ściągamy daszek licznika, można podważyć(nr 2 w manualu)
8. odkręcamy trzy śrubki licznika (nr 3 w manualu ), jedna śrubka na górze centralnie i dwie na dole po lewej i prawej stronie, odpinamy kostkę z przewodami i tyle z rozbierania. Przy wyciąganiu licznika trzeba go trochę przekrecić górą do przodu albo dołem do przodu - już w tej chwili nie pamiętam. Oczywiście kolumnę kierownicy opuszczamy maksymalnie w dół.
Po podłączeniu i włożeniu nowego/starego licznika proponuje nic nie skręcać i nie składać dalej. Trzeba dokonać sprawdzenia działania wszystkich kontrolek jak i samego obrotomierza i prędkościomierza, można a nawet trzeba dokonać jazdy próbnej.
Jak jest wszystko w porządku to dokonujemy składania w odwrotnej kolejności czyli: licznik, daszek, obudowa licznika, panel ozdobny lewy, panel boczny lewy, panel radia, panel ozdobny i panel boczny prawy.
UWAGA
W zależności od posiadanego manualu do Lancera numeracja stron moze być inna należy wtedy poszukać po tytułach działów czyli rozdział INTERIOR poddział INSTRUMENT CENTER PANEL (powinno być na początku) i rozdział CHASSIS ELECTRICAL poddział COMBINATION METER (powinno być na samym końcu)
UWAGA
Kolejność zastosowanej w manualu numeracji poszczególnych elementów nie jest przypadkowa po prostu w takiej kolejności dokonujemy demontażu - montaż w kolejności odwrotnej.
To tyle, Jak zbnajdę gdzieś zdjęcia to postaram się do każdego punktu wrzucić po zdjątku.
Nikod_th - 21-10-2015, 18:01
Wymieniłem dziś swój zegar, bez żadnego problemu, tak jak podałem w linku trzy posty wyżej instrukcję ze zdjęciami, czas około 30minut
brylekVFR - 22-10-2015, 14:57
grzesiopol super opis, szkoda że wcześniej go nie przeczytałem. Może powinieneć napisać książkę Sam naprawiam, lub Zrób to sam,
Też już jestem po wymianie, Lancer odmłodniał o jakieś 91 tyś. km.
W dodatku okazało się że jestem tym szczęśliwcem który nie ma tej śrubki w prawym górnym rogu. Ale wykorzystałem sytuacje i przeczyściłem czujnik od klimatyzacji, wystarczy zdjąć jeszcze jeden panel i jest dostęp. Niezły syf mi się tam zebrał.
Co do tej kontrolki to podpytam Tokyo czy były jakieś fabryczne wiązki do haka, mam moduł haka od Niego i spaloną żarówkę sygnalizuje piszczeniem ,jet to wiązka pod Lancera, ale chyba uniwersalna tylko zaadoptowana pod instalacje, wystarczyło tylko wtyczki powpinać.
grzesiopol - 22-10-2015, 16:05
Wiedzą o tym co sam robiłem lub zamierzałem robić zawsze się podzielę tym bardziej, że zawsze gdy coś mam robić to czytam o tym wcześniej
Wracają do kolorowego licznika to nie wiem czy wy też tak macie, ze możecie ustawić jasność wyświetlacza w dwóch przypadkach bez włączonych świateł i z włączonymi światłami, dodatkowo gdy jest ciemno same mi się ściemnia. Nie pamiętam czy to też było w zwykłym liczniku.
lurek - 22-10-2015, 16:22
Koledzy, dorzuciliście do kotła teraz będę siedział i kombinował nad nowym licznikiem. Mam tylko pytanie, czy ma znaczenie czy samochód (dawca) miał silnik 1.6/1.8 czy była to benzyna czy diesel ?
grzesiopol - 22-10-2015, 16:34
Od pojemności silnika raczej nie zależy, ale benzyna czy diesel jest róznica w obrotomierzu - diesel ma do 6 tyś a benzyna do 8 tyś. lub 9 tyś dla EVO. Ale tyku wstawił do benzyny z diesla i też mu działa.
|
|
|