To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0] SPALANIE CIĄGLE ROŚNIE POMOCY!

macia - 20-11-2011, 22:27

desti napisał/a:
Rozrząd wymienia się nie później niż co 90tyś, a jak masz ciężką noge to lepiej co 80tyś wymieniać

Lub co 5 lat. Ja na przykład wymieniłem przy przebiegu 60 tys. km więc teoretycznie brakowało jeszcze 30 tys...

Duńczyk - 29-11-2011, 12:32

Z uwagi na to, że zasadniczy temat zboczył na oleje, chciałbym wrócić do problemu nieoczekiwanego wzostu zużycia paliwa.
Pytanie do Outek1 - jakie efekty po czyszczeniu "wtrysków".
Sugerując się opiniami kolegów przeprowadziłem w swoim Outlanderze test parametrów OBD w czasie jazdy.
Podaje link do wyników tej próby:
test OBD Mitsubishi Outlander 2,0 (136KM)
Proszę fachowców z forum o przeanalizowanie uzyskanych przeze mnie wyników i ich interpretację pod kątem zaobserwowanego ok. 15% wzrostu zużycia paliwa

macia - 29-11-2011, 21:48

Duńczyk, powiem szczerze, że wzrost rzędu 15% osobiście zrzuciłbym na karb znacznie niższych temperatur powietrza.
elektryk - 29-11-2011, 23:02

Duńczyk napisał/a:
Sugerując się opiniami kolegów przeprowadziłem w swoim Outlanderze test parametrów OBD w czasie jazdy.
Pytanko, jakim toolem ten odczyt, bo bym u siebie zrobił do porównania.
Duńczyk - 30-11-2011, 08:22

macia napisał/a:
Duńczyk, powiem szczerze, że wzrost rzędu 15% osobiście zrzuciłbym na karb znacznie niższych temperatur powietrza.

Nie zgodzę się za bardzo z tym stwierdzeniem, choćby dlatego, że wzrost zużycia paliwa o ok. 2l/100km obserwuję już od wiosny. Warunki codziennej jazdy bez zmian.

Odpowiedź na pytanie "elektryka"
Test przeprowadziłem mobilnym czytnikiem normy OBDII/EOBD firmy Texa. Bardzo fajna rzecz w warsztacie szczególnie w przypadkach gdy w pojeździe pojawiają się błędy krótkotrwałe i sporadyczne. Odsyłam do oferty np. InterCars, koszt ok. 600 zł, czyli raczej nie do zastosowań prywatnych.

macia - 02-12-2011, 23:02

No więc odświeżając temat niestety :-X Tym razem problem WYSOKIEGO spalania dopadł mojego turboczarnucha. Nie ma żartów, bo aktualnie żłopie 20/100 :rolleyes: Przyczyn nie znalazłem, podobnie jak ASO, które sprawdziło rozrząd, podłączyło pod kompa i.... nic - wszystko jak fabryka każe. Nie świeci się CE, nic poza tym, że po prostu pali jak smok bez wyraźnej przyczyny, bo jazda nie zmieniła się, a wzrost zużycia o jakieś 7 litrów/100km :roll: Wydaje mi się przy tym, że nieco głośniej pracuje i jakby trochę mocy brakowało w pełnym dostępnym zakresie ale to może tylko złudzenie :roll: ASO odsyła mnie do autogt gdzie robione były modyfikacje (program i wydech), bo ponoć sami mogą mieć błędne dane z odczytów nie mając dostępu do zmienianej mapy :roll: i ich odczyty to tylko przy seryjnych ustawieniach. Dla mnie to cała wyprawa, urlop itd. a gwarancji żadnej, bo podłączą pod kompa i mogą powiedzieć, że wszystko okej... Jakieś pomysły?
elektryk - 02-12-2011, 23:21

macia napisał/a:
No więc odświeżając temat niestety :-X Tym razem problem WYSOKIEGO spalania dopadł mojego turboczarnucha. Nie ma żartów, bo aktualnie żłopie 20/100 :rolleyes: Przyczyn nie znalazłem, podobnie jak ASO, które sprawdziło rozrząd, podłączyło pod kompa i.... nic - wszystko jak fabryka każe. Nie świeci się CE, nic poza tym, że po prostu pali jak smok bez wyraźnej przyczyny, bo jazda nie zmieniła się, a wzrost zużycia o jakieś 7 litrów/100km :roll:
Pytanie czy zrobili pomiar spalin? Ile przejechałeś w tym stanie? Czy to nie wina kiepskiego paliwa lub błędu obliczeń komputera?
macia - 02-12-2011, 23:40

Nie wiem, czy robili pomiar spalin - zakładam, że skoro facet w ASO mówi mi, że wyczerpał swoje możliwości, to sprawdzili wszystko co trzeba. Przejechałem tak już z 1000 km. Paliwo na pewno nie, ciągle to samo 100vpower na tej samej stacji shell...
desti - 05-12-2011, 16:41

U mnie w Turbiaku spalanie jeszcze w normie pozostaje na poziomie 8,5-9,5l no i miasto 12l a ostatnio po zmianie kół na zimowe jak wracałem to na trasie przy spokojnej jeździe miałem 7,2l!!!! wg komputera, ale wytrzymałem tylko 5km jechać spokojnie. Co do tak wielkiego wzrostu spalania u macia to podobnie jak ktoś pisał to wziąśc na pomiar spalin
macia - 05-12-2011, 22:30

desti - no to super wyniki. Ty coś miałeś dłubane w sofcie, czy seryjnie tak walczysz?
desti - 06-12-2011, 18:05

U mnie to wiem że mam inne bebechy i wydech a przy ECU pewnie też coś poprzedni właściciel dłubał. Co do wyników spalania to jak go kupiłem ponad 2 lata temu to uzyskiwałem lepsze wyniki czyli o pół litra mniejsze spalanie. Może bym miał ciut mniejsze jakbym może świece wymienił, ale nie wiem czy jest sens

[ Dodano: 17-12-2011, 19:42 ]
I znalazłeś powód wzrostu tego spalania