Off Topic - ACTA !!!
wojzi - 26-01-2012, 04:41
Nas w Krakowie też trochę było.
A co do NWO - to jest to przerażające.
A a propos piractwa - z tym nie wygrają. Jak ocenzurują internet to wróci się do technik z lat 80/90. Kupuje się jedną płytę i wszyscy znajomi .... RESZTA WYPOWIEDZI ZOSTAŁA USUNIĘTA PRZEZ ACTA.
i ONI o tym świetnie wiedzą.
Ergo nie o walkę z piractwem tu chodzi, ale o to by założyć nam knebel.
Całe szczęście istnieje jeszcze świat za internetem. A myślenia zamknąć się nie da.
Krzyzak - 26-01-2012, 06:51
minister Zdrojewski:
Cytat: | Podpisanie ACTA de facto niczego nie zmienia. |
to ja nie rozumiem - po co podpisywać coś, co NICZEGO NIE ZMIENI???
gulgulq - 26-01-2012, 07:02
wojzi napisał/a: | A a propos piractwa - z tym nie wygrają. Jak ocenzurują internet to wróci się do technik z lat 80/90. Kupuje się jedną płytę i wszyscy znajomi ... |
bez sensu
są takie techniki dziś w necie: szyfrowanie, maskowanie, tory itp..że jeśli chcesz i troszkę pokombinujesz nie ma szans by mogli coś zrobić
Cytat: | "Zgodnie z art. 23 ust 1 i 2 prawa autorskiego bez zezwolenia twórcy wolno nieodpłatnie korzystać z już rozpowszechnionego utworu w zakresie własnego użytku osobistego (tzw. dozwolony użytek). Przekładając to na język potoczny: jeżeli legalnie nabyliśmy film lub muzyczne nagranie utrwalone np. na płycie CD lub DVD, możemy bez konieczności uiszczania jakichkolwiek dodatkowych opłat wykorzystywać je przykładowo w taki sposób jak:
oglądanie lub odsłuchiwanie na własnym sprzęcie na potrzeby użytku prywatnego,
sporządzanie kopii i to zarówno na nośnikach cyfrowych, jak i analogowych, w formatach oryginalnych, jak i przerobionych,
udostępnianie nabytych egzemplarzy osobom pozostającym w tzw. związku osobistym - w szczególności chodzi tu o pokrewieństwo, powinowactwo i osoby pozostające w związku towarzyskim. O ile pojęcia pokrewieństwa i powinowactwa są jasne, o tyle ów związek towarzyski występuje wg prawników wtedy, gdy ludzie utrzymują więzy przez względnie dłuższy czas. Za stosunek towarzyski może być uznany np. stosunek przyjaźni i koleżeństwa."
|
kto zaprzeczy łącznie z wami że nie jesteście moimi koleżankami i kolegami ?
jedyną dobrą i słuszną formą buntu jest nie kupowanie płyt, nie chodzenie do kina itp... Twoja i moja kasa to całkiem dobra forma przetargowa, jeśliby wypaliła taka społeczna akcja i duża część społeczeństwa przestałą by kupować np. płyty cd z muzyką powyżej jakiejś kwoty to miało by to ogromny wpływ na politykę koncernów fonograficznych - w końcu im chodzi tylko o zyski
Kaucz - 26-01-2012, 07:10
http://wiadomosci.gazeta....isala_ACTA.html ;(
swinks_UK - 26-01-2012, 09:20
To co? Trzeba zwijać dział "Download" i połowę guidelines'ów z forum?
Schudnie nam forum tak conajmniej o połowę
Uwex - 26-01-2012, 09:24
swinks_UK napisał/a: | Trzeba zwijać dział "Download" i połowę guidelines'ów z forum? |
dokładnie to samo pomyślałem, jak się zaczęło cało to zamieszanie !
i9i - 26-01-2012, 10:07
No i podpisali bez żadnych skrupułów i pomimo oburzenia społeczeństwa, śmialiśmy sie z Jarka, że chce być jaśniepanującym a tu Donald zapewnił sobie panowanie i robi co mu się podoba Jak Władimir znad Wołgi.
A wracając do ACTA to MPAA znalazła wreszcie bat na "ThePiratebay" i inne strony torrentowe, nie mogli wygrać z właścicielami to wzięli się za userów.
Teraz tacy "biznesmeni rodem z USA" jak pamiętny Joseph Bąk, który opatentował wzory z góralskich spódnic, będą się ścigać w wymyślaniu na czym tu jeszcze można kogoś oskubać a polskie sądy będą temu przyklaskiwać wraz ze świtą Tuska. Ale to za rok ... może dwa jak parlament przyjmie odpowiednie przepisy, także czas zasysać ile wlezie ponagrywać na płyty i jak przyjdzie czas zakopać u sąsiada w ogrodzie
krzychu - 26-01-2012, 10:36
Martinos napisał/a: | w Bielsku na manifestacji bylo 5 Tys ludzi !! zablokowalismy kilka glownych ulic. |
Gdzie?
Dla mnie ACTA to taki bat na wszelakiego rodzaju krętaczy jak peb, precyl, rapidshare, imageshack, megaupload itd itp.... Jak ktoś podskoczy to papa.... Przecież nikt z takiej organizacji nie będzie się zajmował komentarzami na jakimś forum czy tym, że napisałeś niepochlebną oponie o rządzie...
Swoją drogą nie wiem czy czytaliście, ale kierownictwo megaupload już siedzi za kratkami... FileSonic i fileserver już wyłączył możliwość ściągania nie swoich plików... Szybko działają.
[ Dodano: 26-01-2012, 10:41 ]
gulgulq napisał/a: |
jedyną dobrą i słuszną formą buntu jest nie kupowanie płyt, nie chodzenie do kina itp... Twoja i moja kasa to całkiem dobra forma przetargowa, jeśliby wypaliła taka społeczna akcja i duża część społeczeństwa przestałą by kupować np. płyty cd z muzyką powyżej jakiejś kwoty to miało by to ogromny wpływ na politykę koncernów fonograficznych - w końcu im chodzi tylko o zyski |
Odwracasz kota ogonem. Jakby wszyscy grzecznie szli do sklepu i nie okradali innych to by nie trzeba było ACTA...
Ale co się przejmujecie za tydzień wszystkie fora i serwery plikowe postawi się w rosji i znowu będzie jak dawniej... Rosja ma w ACTA. Tylko trzeba będzie tylko parę nitek światłowodów pociągnąć do rosji bo obecne łącza się rozgrzeją do czerwoności... Już parę razy słyszałem, że sporo przekrętów przeniosło się do rosji i dalej zwijają kokosy...
gulgulq - 26-01-2012, 11:14
Cytat: | Odwracasz kota ogonem. Jakby wszyscy grzecznie szli do sklepu i nie okradali innych to by nie trzeba było ACTA.. |
naprawdę
to dlaczego płyty alternatywne kosztują po 10-20 zł
krzychu - 26-01-2012, 11:19
To znaczy uważasz, że należy okradać innych z własności intelektualnej bo sprzedają ja za drogo tak?
gulgulq - 26-01-2012, 11:28
krzychu napisał/a: | To znaczy uważasz, że należy okradać innych z własności intelektualnej bo sprzedają ja za drogo tak? |
oczywiście że nie
każdy ma prawo do dowolnego dysponowania swoim majątkiem, dziełem itp..
uważam że ceny są po prostu oderwane od rzeczywistości - zwłaszcza w polskich realiach
dyskusja podobna jak przy paliwie - na ile płyt z muzyką stać Polaka i Amerykanina
krzychu - 26-01-2012, 11:33
gulgulq napisał/a: |
uważam że ceny są po prostu oderwane od rzeczywistości - zwłaszcza w polskich realiach
dyskusja podobna jak przy paliwie - na ile płyt z muzyką stać Polaka i Amerykanina |
No tu jakby z sensem, ale co ma do tego ACTA skoro właśnie ona chce stać (znaczy jak rozumiem jej głównym celem) jest stanie na straży praw autorskich... Wiecie ile gigantów stoi pewnie za tą sprawą... Począwszy od Sony (muzyka, filmy, gry na PS3), poprzez Apple (iTunes), przez sieci kin, wypożyczalni DVD, producentów gier, muzyki, filmów... Wiecie o jaką gigantyczną kasę się toczy sprawa? OGROMNĄ!!! Za pewne można w tym dostrzec interes rządu - mniej piractwa - większa sprzedaż oryginałów = więcej wpływów do budrzetu... Tutaj bym upatrywał taką fantastyczną chęć ze strony rządu do podpisywania....
A swoją drogą zacznijcie strajkować, dlatego że:
- nie ma miejsc pracy
- za mało zarabiamy
Chętnie się przyłącze i znajdziecie sporo innych osób i wtedy w Bielsku nie będzie 5 tys osób tylko 50 tys do strajkowania. To chyba rozwiąże problemy z drogą benzyną i ACTA mylę się?
jaca71 - 26-01-2012, 11:35
krzychu, Nikt nie chroni twórców, chroni się korporacje takie jak Twój żywiciel, knebluje się ludziom usta...
Nie ma ludzi w kinach?
Ludzie nie chodzą na koncerty?
Nigdy nie przegrałeś od kumpla kasety?
Nigdy nie pożyczyłeś książki od kumpla albo z biblioteki?
Ile kosztuje tłoczenie CD? Ile w cenie CD jest należności dla twórców? Ile jest dystrybucji? Ile jest zysku Twojego żywiciela?
i9i - 26-01-2012, 11:35
gulgulq napisał/a: | uważam że ceny są po prostu oderwane od rzeczywistości - zwłaszcza w polskich realiach |
To nie ceny a zarobki przeciętnego Polaka są grubo poniżej unijnej, jeśli przeciętny pracujący uczciwie Kowalski zarabiałby te 1000 Euro to 200-300 złotych na nową grę nie byłoby problemem.
MartinMM - 26-01-2012, 11:36
Bielski portal na temat ACTA.
http://www.super-nowa.pl/art.php?i=22676
|
|
|