To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EA2A/W 2.0] Mój galant zaliczył zgon:( skrzynia lub sprzegł

marcinsz08 - 04-02-2012, 20:37

Miał mieć w czwartek wieczorem, ale ja już kupiłem. Teraz tylko czekam na montaż.
Jonny156 - 04-02-2012, 23:02

witam
Podłączę się do tematu. Jak najłatwiej sprawdzić poziom oleju w skrzyni? (silnik 2.0) Pytam bo ostatnio zostawiam plamy w miejscu parkowania, oleju w silniku nie ubywa, od spodu jest "tłusto". Skrzynia pracuje ok, ale jak czytam doświadczenia innych, to wolę 'dmuchać na zimne'.
pozdrawiam

swinks_UK - 04-02-2012, 23:21

Masz manuala czy a/t?
W manualu po prostu uzupełniasz poziom przez dolewkę aż się przeleje, inaczej nie sprawdzisz.
Natomiast co do paprania się od spodu, sprawdziłbym również chłodnicę, węże chłodnicy, czasem niewielki wyciek powoduje rozbryzgiwanie płynu pod spodem silnika i wygląda jakby oliwę silnik gubił.
Równie dobrze może być cieknąca uszczelka pod deklem silnika, ale to powinieneś zauważyć.

satsun - 04-02-2012, 23:49

Sprawdź filtr oleju, ostatnio bardzo dużo samochodów podczas mrozów miewa z tym problem i tam cieknie, może nie był zbyt mocno dokręcony.
m6riano - 05-02-2012, 12:05

Jonny156 napisał/a:
Pytam bo ostatnio zostawiam plamy w miejscu parkowania, oleju w silniku nie ubywa

Miałem podobnie i też myślałem że to olej z silnika...ale niestety to był olej ze skrzyni tak więc radze ci czym prędzej podjechać do jakiegoś dobrego mechanika(do Japaneze wcale nie masz daleko) żeby zdiagnozować którędy ci ucieka...

Jonny156 - 05-02-2012, 18:33

m6riano napisał/a:
Jonny156 napisał/a:
Pytam bo ostatnio zostawiam plamy w miejscu parkowania, oleju w silniku nie ubywa

Miałem podobnie i też myślałem że to olej z silnika...ale niestety to był olej ze skrzyni tak więc radze ci czym prędzej podjechać do jakiegoś dobrego mechanika(do Japaneze wcale nie masz daleko) żeby zdiagnozować którędy ci ucieka...

Do Japeneze mam ok 30 km - także bliziutko :) , ale mam tez zaprzyjaźnionego mechanika kilka domów dalej tylko niestety ma on nieogrzewany garaż i chyba poczekam aż mrozy zelżą. Prawda jest też taka że płyn od chłodnicy ubywa (ok 0,5 l na miesiąc) także może to być to, chociaż ślady po płynie pewnie nie są takie tłuste jak te które zostawiam.
Mam oczywiście manualną skrzynie. Generalnie mam galanta od ponad 2 lat, przejechałem ok 50 tyś km i skrzynia śmiga na razie rewelacyjnie - i tu mam pytanie - co ile km powinno się wymienić olej w skrzyni? Podobno co 30 tyś km - czy to prawda?
pozdrawiam

m6riano - 05-02-2012, 19:10

Jonny156 napisał/a:
Podobno co 30 tyś km - czy to prawda?

To zależy ile te 30tkm zrobisz ale w manualach raczej co 90(tyle co rozrząd)
U mnie w praktyce wychodzi tak że skrzynia nie wytrzymkuje nawet tych 90, więc praktycznie do każdej "nowej" skrzyni wlewam nowy olej...;-)

nalepv - 05-02-2012, 20:46

Ja miałem brudne pod silnikiem i okazało się że filtr jeszcze jeden nie pełny obrót się dokręcił i rzygało pod spód .