[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Stuki z okolic silnika, klekotanie, buczenie, huczenie ?
krzychu - 01-12-2012, 13:04
tomekrvf napisał/a: | Pewnie jak zalejecie 10W50 czy 10W60 to silnik będzie tylko mruczał. Mi Alfa przycichła na takim oleju. |
Chyba nie wszyscy uznali to za prowokację czy żart...
[ Dodano: 01-12-2012, 13:08 ]
Marian_K napisał/a: | po wymianie oleju na Valvoline SynPower 5W-40 (...)po wymianie na Millersa c3 5w30 |
Valvoline też ma taki olej MTS 5W30 (spełnia c3).
Beny_s - 13-12-2012, 17:28
tomekrvf napisał/a: |
Kto tak powiedział? Czyścisz miskę i blok z masy uszczelniającej, nakładasz nową, skręcasz i po temacie. |
Pompę wymieniałem na gwarancji także nie wnikałem, do serwisu przyszła pompa z miską to się pytam po co miska a oni na to że przysłali bo jest wymagana do wymiany (starą trzeba zdjąć na czas wymiany a nie można już jej założyć, że niby "amelinowa" i może się nie uszczelnić).
Co do kosztów to widziałem tylko jakieś wewnętrzne wyliczenia pompa 2,5 i miska 1,5;
eska napisał/a: |
Potwierdzam. U mnie to była pompa oleju. Na razie spokój... |
Oby w Twoim przypadku pomogło na dłużej. U mnie po 3 miesiącach znów to samo. I powiem więcej wymiana łańcucha z osprzętem też nie pomogła (a ten nowy łańcuch podobno jest szerszy, żeby za szybko nie trzeba było go wymieniać)
Panowie podobno jak jakiś serwis sobie nie radzi wzywają specjalistę z centrali (podobno z Warszawy). Czy ktoś się orientuje czy jest to jakiś konkretny serwis (jak tak to który) czy osobny człowiek z MMC do zadań specjalnych ?
greg.ps - 19-01-2013, 14:16
"Najwyraźniej coś jest na rzeczy. Ja wcześniej jeździłem na Castrolu i wiem, że już do niego nie wrócę. Teraz BRAK jakichkolwiek niepokojących dźwięków.
Zachęcam więc do wymiany oleju, a wszyscy, którzy spotkali się z problemem, niech napiszą na jakim oleju jeżdżą... zobaczymy czy jest jakaś prawidłowość. "
Witam po długiej przerwie.
Jeżdżę na Castrolu
Mam pytanie dotyczące uruchamiania silnika (1.8 MIVEC benzyna) w temp. niższych (mniejszych niż +5 C). Po uruchomieniu silnika (z czym nie mam żadnego problemu) przez 20 s do 2 min. (zależy jak kiedy) słychać wyraźne stukanie zaworów. W miarę jak silnik się nagrzewa stuki zanikają (gdy wolne obroty osiągną ok. 1000). Gdy silnik się rozgrzeje jest cichy (podczas jazdy również nie ma żadnych niepokojących dźwięków). (Wlewam paliwo PB 98, przebieg silnika 25000 km). Zalałem w listopadzie Castrola Edge’a A3/B4 5W40. Nie było tego objawu na Magnatecu A5 5W30 przez cały poprzedni rok. Wcześniej ASO zalewała silnik Castrolem TWS Motosport 10W60 i też stulało w niższych temperaturach jak przy 5W40. Czy też tak macie, zwłaszcza ci, którzy jeżdżą na oleju o lepkości 5W40? Czy to jest normalny objaw?
tyku - 19-01-2013, 16:13
greg.ps, Dużo osób tak miało, ja osobiście na castrolu 10W60 miałem to samo. Na przeglądzie kazałem wlać sobie XF LONGLIFE C2 5w30, od tamtej pory żadnych stuków nie słychać. Szybko zmień olej.
mjsystem - 19-01-2013, 16:27
tyku napisał/a: | greg.ps, Dużo osób tak miało, ja osobiście na castrolu 10W60 miałem to samo. Na przeglądzie kazałem wlać sobie XF LONGLIFE C2 5w30, od tamtej pory żadnych stuków nie słychać. Szybko zmień olej. |
Zgadza się. 5W30 wycisza te stuki. Dość długo o tym ktoś pisał w temacie olejów, podobno niektóre eksploatują się dość przedwcześnie, stąd stuki.
greg.ps - 19-01-2013, 19:18
Na Castrolu 10W60 mogę sobie wyobrazić, że stuki są możliwe, ale teraz zalałem 5W40, ta lepkość jest zalecana przez producenta (w odróżnieniu od 10W60). W poprzednim sezonie miałem Magnateca 5W30 A5, stuków nie bylo, ale ten olej ma HTHS 2,9. Chciałem coś w specyfikacji A3 (HTHS min3,5), więc zdecydowałem się na 5W40 dla lepszej ochrony silnika zwłaszcza w lecie, i jestem zaskoczony, że zjawisko stukania zaworów w nickich temp. na zimnym silniku wróciło.
tyku - 19-01-2013, 19:59
greg.ps, To po co kombinowałeś, to się nazywa jak to Sławek stwierdził "Nadgorliwy jesteś " . Bez żadnego posądzania mnie o reklamę wlewaj płukankę i millersa. Nasze Lancerki lubią tylko 5W30.
greg.ps - 19-01-2013, 20:54
Sądząc po specyfikacji ACEA C2-10, A5 / B5-04
- XF LONGLIFE C2 5w30 podobnie jak Magnatec A5 5W30 ma lepkość wysokotemperaturową HTHS ok 2.9...
mjsystem - 19-01-2013, 22:06
TU i TU masz temat olejów do Lancera. Poczytaj na spokojnie.
greg.ps - 20-01-2013, 12:13
Dzięki panowie za podpowiedź.
mjsystem, na jakim oleju jeździłeś przed Millersem? … i czy też występowały po uruchomieniu zimnego silnika stuki zaworów w niskich temp. jak u mnie i u tyku? I jeszcze jedno pytanko jeśli można: czy ostatecznie zalałeś …C2 5W30, czy … C3 5W30, bo wydaje mi się, że w paru postach deklarowałeś obie lepkości?
Ja raczej skłaniałbym się w stronę ... C3. Zastanawiam się gdzie najlepiej kupić ten olej, żeby nie kupić jakiegoś badziewia (podróby).
Mika - 20-01-2013, 12:47
Na stronie Millersa masz zakładkę "Gdzie kupić".
tyku - 20-01-2013, 13:06
greg.ps, Najpierw to: http://www.millersoils.pl...iw/engineflush/
Później olej. Wybór należy do Ciebie i ten C2 i C3 są świetnej jakości.
Edit by jaca71:
Do handlowania jest osobny dział.
mjsystem - 20-01-2013, 14:30
greg.ps napisał/a: | mjsystem, na jakim oleju jeździłeś przed Millersem? … i czy też występowały po uruchomieniu zimnego silnika stuki zaworów w niskich temp. jak u mnie i u tyku? I jeszcze jedno pytanko jeśli można: czy ostatecznie zalałeś …C2 5W30, czy … C3 5W30, bo wydaje mi się, że w paru postach deklarowałeś obie lepkości?
Ja raczej skłaniałbym się w stronę ... C3. Zastanawiam się gdzie najlepiej kupić ten olej, żeby nie kupić jakiegoś badziewia (podróby). |
Nie miałem metalicznych stuków nigdy. Jaki olej miałem ??? Hmmm... nie wiem , ale zalewany w ASO.
Co do tego czy C2 czy C3, to słyszałem, że C2 dokładniej smaruje wszystkie elementy silnika. Taki też zalałem. Jedna jednak rada. Zmiana oleju nie co 20k a 15k. Koszt w sumie niewielki a silnik się odwdzięczy.
Olej kupiłem na oleje.pl. Zapłaciłem ok. 190 zł z przesyłką, jakość obsługi i czas realizacji na wysokim poziomie.
greg.ps - 20-01-2013, 17:00
Panowie, dziękuję za info. Ja mam jednak bliżej do Siemianowic więc raczej oleje.pl .
Mam nadzieję, że ta zmiana odmieni moje życie . Serdecznie wkurzają mnie już te poranne stuki zaworów jak w starym Diesel’u.
Myślicie, że nie będzie żadnej rewolucji w silniku po takiej zmianie na Millersa? W sumie przebieg silnika to tylko 25500 km. Ale z tego: 14500 km na 10W60, 8500 km na 5W30 (A5)(i tu było OK. – brak stuków) i 1600 km na 5W40 (A3) – wszystko w/w to Castrol. Millers to wyższej jakości olej.
Pozdrawiam
[ Dodano: 20-01-2013, 17:05 ]
p.s.: Mam nadzieję, że to nie jest coś poważniejszego niż tylko niewłściwy olej.
tomaszekk7 - 21-01-2013, 15:32
greg.ps napisał/a: | Panowie, dziękuję za info. Ja mam jednak bliżej do Siemianowic więc raczej oleje.pl .
Mam nadzieję, że ta zmiana odmieni moje życie . Serdecznie wkurzają mnie już te poranne stuki zaworów jak w starym Diesel’u.
Myślicie, że nie będzie żadnej rewolucji w silniku po takiej zmianie na Millersa? W sumie przebieg silnika to tylko 25500 km. Ale z tego: 14500 km na 10W60, 8500 km na 5W30 (A5)(i tu było OK. – brak stuków) i 1600 km na 5W40 (A3) – wszystko w/w to Castrol. Millers to wyższej jakości olej.
Pozdrawiam
[ Dodano: 20-01-2013, 17:05 ]
p.s.: Mam nadzieję, że to nie jest coś poważniejszego niż tylko niewłściwy olej. |
Prawdopodobnie to nie jest kwestia oleju tylko zaworu PCV. Mnie też się wydawało , że to zawory się tak tłuką. Wymieniłem olej na nowy i silnik rano chodził głośniej jak rasowy diesel. A to zwiększyło się ciśnienie w układzie smarowania i na 99 % ten zawór się tak tłucze. Sprawdzane miałem luzy zaworowe i jest OK.
|
|
|