Tuning - Żarówki
Anonymous - 01-11-2006, 13:03
czyli w tej soczewce wskazanej na obrazku
znajduje się taka żarówka jak z linku na allegro?
saphire - 01-11-2006, 13:09
Niekoniecznie - bo sa różne typy żarówek do reflektorów xenonowych, inne do soczewkowych inne do odbłyśnikowych, o różnej temperaturze barwy swiatła, o różnych kształtach cokołu montażowego, różnej długości bańki itp. itd. różnorodność taka jak to z żarówkami halogenowymi od H1-H7 i to jeszcze w różnych wariacjach na ten temat...
Anonymous - 01-11-2006, 13:13
aha, myślałem że to po prostu jakiś patenet, że zamiast mojej H4 mógłbym coś takiego wmontować do misia
saphire - 01-11-2006, 13:25
Takie żarówki co to je można wmontować w zwykłe reflektory też już chyba robią tyle że trzeba do nich jeszcze ten moduł zasilający wysokiego napięcia oraz myjkę wyskokociśnieniową no i z braku samopoziomowania niekoniecznie można przejść badania...
Ogólnie lepiej kupić specjalny zestaw xenonowego reflektora soczewkowego ze wszelkimi potrzebnymi dodatkami a to coś koło 2k zł na allegro widziałem no i sporo przeróbek blacharskich itp.
Anonymous - 09-11-2006, 08:54
Wczoraj zmieniłem żaróweczki na Blue vision i całkiem dobrze świecą (na poprzednich jazda była bardziej intuicyjna hehe) szkoda tylko, że postojówki nie pasują ;(
Szczerze mówiąc spodziewałem się lepszego efektu po BV ale cari... już tak ma
Anonymous - 09-11-2006, 11:47
Ja kupiłem na allegro Osram Cool Blue, ale dopiero czekam aż mi przyjdą do domu, więc za kilka dni zdam relację czy są fajne czy do kitu.
Anonymous - 09-11-2006, 12:15
Blue vision całkiem dobrze swieca. a postojówek nie wkładałem bo mi tez nie pasowały
stanik - 09-11-2006, 15:13
ja na początku jak wszedłem w posiadanie Cari założyłem Blue Vision i jakiejś różnicy specjalnej nie widziałem (jedynie może reflektor miał deczko inny kolor, bardziej biały) a do tego dość szybko mi padły. Więc biorąc pod uwagę ich cenę założyłem "zwykłe". Dlatego teraz trochę "cykam się" żeby wypróbować GT150 teraz, żeby nie wtopić znów 60PLN.
Pozdrawiam
Potek - 09-11-2006, 16:16
W moim odczuciu GT150 mają silniejsze swiatło niz BV ale to jest bardzo subiektywne bo nie robiłem żadnych pomiarów. Z drugiej strony ja mam Cari po liftingu więc i reflektory mają inną konstrukcje. Co do trwałości to u mnie BV wytrzymały jakieś 15tkm. Teraz jeżdże na GT150 i uważam że zainwestowanie w te żarówki było dobrym krokiem, a to że będa działały krócej.. no cóż producent informuje że czas działania wynosi o ile pamiętam 350 godzin. Myślę że kolejne żarówki to też będą GT150.
stanik - 09-11-2006, 18:07
tak tak, w poprzednim aucie, gdzie reflektory miałem wykonane w takie technologii jak są w Cari po liftingu (czyli z przezroczystym przednim szkłem). Różnica była znacząca. Dlatego po przesiadce do Cari i sporym spadku jakości oświetlenia drogi postanowiłem zainwestować znowu, niestety w przypadku Cari i jej starego typu reflektorach różnica była na tyle kosmetyczna, że ja nie widziałam sensu w inwestowania w te żarówki.
Natomiast w Cari po liftingu i jej nowym typie reflektorach różnica może być faktycznie większa.
Pozdrawiam
Matejko - 09-11-2006, 19:30
a mnie w zeszly piatek padla hella light power +50% uzytkowana od poczatku roku czyli mozemy uznac ze 10 miesiecy poswiecila, jakie wrazenia?? no takie ze zamawiam drugi komplet, w nocy praktycznie nie uzywalem dlugich chyba ze mi sie przypomnialo ze jeszcze sa
saphire - 10-11-2006, 21:40
Tak, tak - żarówy Helli imho dużo lepiej świecą w Cari niż Philipsy. Szczególnie że mam Rallye 100/90 i w lampach ori Helli bardzo ładnie świecą, niestety ostatni mały crash spowodował iż jedna lampa poszła do piachu i musze gdzieś kupić taką za rozsądną kasę.
Anonymous - 11-11-2006, 14:25
Geloo_Jedi napisał/a: | Ja kupiłem na allegro Osram Cool Blue, ale dopiero czekam aż mi przyjdą do domu, więc za kilka dni zdam relację czy są fajne czy do kitu. |
nie spodziewaj sie efektu WOW, nie swieca tak jak powinny, lepsze chyba BV(mialem osramy)
Anonymous - 24-12-2006, 14:50
ja mam takie pytanko bo nikt nie napisał jeszcze czy wystarczy w carismie standardowa moc zarówek H4 xenon czyli 60/55W czy lepiej założyć sobie mocniejsze np. 100/90W i czy w niczym to nie bedzie przeszkadzało??
Prosze o konkretną odp.
stanik - 25-12-2006, 10:50
Wosiu nie wiem czy przeglądałeś już inne wątki dotyczące żarówek, bo w sumie w nich wszystko było już napisane, zarówno o żarówkach o większych mocach, na przykład takie jak 100/90 i o takich typu +30% czy +50%. Generalnie konkluzja jest taka że żarówki o większej mocy (100/90 czy jakieś podobne) dają efekt chwilowy. Po ich założeniu należy pamiętać o ustawieniu reflektorów bo będziesz oślepiał jadących z przeciwka (strasznie mnie to wkurza). A co dla mnie jest większym minusem (i ktoś gdzieś o tym pisał) to to że mają większą temperaturę pracy przez co odbłyśnik w reflektorze bardziej się niszczy i światła w trakcie użytkowania świecą co raz gorzej, mimo mocniejszej żarówki. Osobiście radziłbym zrobić to co ja, czyli wyczyścić oba reflektory od środka. Nie trzeb ich wyjmować wystarczy wymontować żarówkę i z miękkiego drutu zrobić wacik na końcu z jakąś szmatka. Ja tak wyczyściłem oba reflektory i na najzwyklejszych żarówkach za kilka PLN różnica była kolosalna (auto ma 9 lat) i jak jeszcze efekt nie będzie Cię satysfakcjonował to kup żarówki Philipsa GT150, wielu forumowiczów testowało różne ale wszyscy zgodnie twierdzą że te są najlepsze (dają najbardziej widoczny efekt na + ). I wszystko będzie zgodnie z prawem.
A co jeszcze powiem, to w Carismie nie słyszałem o takim przypadku, ale mój kolega kiedyś, kilka lat temu, w Civicu założył takie żarówki około 100/90 i w efekcie stopiła mu się instalacja przy reflektorze (czyli jakieś mocowania, kostka elektryczna itp) i musiał to wymieniać.
Niestety fakt jest taki, że w tym modelu Carismy reflektory są do luftu i niewiele da się z nimi zrobić. A każdy zabieg jest dość drogi i daje średni efekt (dlatego polecam czyszczenie na początek, bo to jest za darmo i trwa kilkanaście minut). Jedyną chyba metodą na znaczące poprawienie oświetlenia w tym aucie jest wymiana reflektorów na te od Carismy po liftingu (ciężka sprawa, bo trzeba ingerować w blacharkę) lub po prostu wymiana auta na inne...
Pozdrawiam
|
|
|