To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Tuning - Żarówki

Anonymous - 01-11-2006, 13:03

czyli w tej soczewce wskazanej na obrazku

znajduje się taka żarówka jak z linku na allegro?

saphire - 01-11-2006, 13:09

Niekoniecznie - bo sa różne typy żarówek do reflektorów xenonowych, inne do soczewkowych inne do odbłyśnikowych, o różnej temperaturze barwy swiatła, o różnych kształtach cokołu montażowego, różnej długości bańki itp. itd. różnorodność taka jak to z żarówkami halogenowymi od H1-H7 i to jeszcze w różnych wariacjach na ten temat...
Anonymous - 01-11-2006, 13:13

aha, myślałem że to po prostu jakiś patenet, że zamiast mojej H4 mógłbym coś takiego wmontować do misia :)
saphire - 01-11-2006, 13:25

Takie żarówki co to je można wmontować w zwykłe reflektory też już chyba robią tyle że trzeba do nich jeszcze ten moduł zasilający wysokiego napięcia oraz myjkę wyskokociśnieniową no i z braku samopoziomowania niekoniecznie można przejść badania...

Ogólnie lepiej kupić specjalny zestaw xenonowego reflektora soczewkowego ze wszelkimi potrzebnymi dodatkami a to coś koło 2k zł na allegro widziałem no i sporo przeróbek blacharskich itp.

Anonymous - 09-11-2006, 08:54

Wczoraj zmieniłem żaróweczki na Blue vision i całkiem dobrze świecą (na poprzednich jazda była bardziej intuicyjna hehe) szkoda tylko, że postojówki nie pasują ;(

Szczerze mówiąc spodziewałem się lepszego efektu po BV ale cari... już tak ma ;)

Anonymous - 09-11-2006, 11:47

Ja kupiłem na allegro Osram Cool Blue, ale dopiero czekam aż mi przyjdą do domu, więc za kilka dni zdam relację czy są fajne czy do kitu.
Anonymous - 09-11-2006, 12:15

Blue vision całkiem dobrze swieca. a postojówek nie wkładałem bo mi tez nie pasowały :D
stanik - 09-11-2006, 15:13

ja na początku jak wszedłem w posiadanie Cari założyłem Blue Vision i jakiejś różnicy specjalnej nie widziałem (jedynie może reflektor miał deczko inny kolor, bardziej biały) a do tego dość szybko mi padły. Więc biorąc pod uwagę ich cenę założyłem "zwykłe". Dlatego teraz trochę "cykam się" żeby wypróbować GT150 teraz, żeby nie wtopić znów 60PLN.
Pozdrawiam

Potek - 09-11-2006, 16:16

W moim odczuciu GT150 mają silniejsze swiatło niz BV ale to jest bardzo subiektywne bo nie robiłem żadnych pomiarów. Z drugiej strony ja mam Cari po liftingu więc i reflektory mają inną konstrukcje. Co do trwałości to u mnie BV wytrzymały jakieś 15tkm. Teraz jeżdże na GT150 i uważam że zainwestowanie w te żarówki było dobrym krokiem, a to że będa działały krócej.. no cóż producent informuje że czas działania wynosi o ile pamiętam 350 godzin. Myślę że kolejne żarówki to też będą GT150.
stanik - 09-11-2006, 18:07

tak tak, w poprzednim aucie, gdzie reflektory miałem wykonane w takie technologii jak są w Cari po liftingu (czyli z przezroczystym przednim szkłem). Różnica była znacząca. Dlatego po przesiadce do Cari i sporym spadku jakości oświetlenia drogi postanowiłem zainwestować znowu, niestety w przypadku Cari i jej starego typu reflektorach różnica była na tyle kosmetyczna, że ja nie widziałam sensu w inwestowania w te żarówki.
Natomiast w Cari po liftingu i jej nowym typie reflektorach różnica może być faktycznie większa.
Pozdrawiam

Matejko - 09-11-2006, 19:30

a mnie w zeszly piatek padla hella light power +50% uzytkowana od poczatku roku czyli mozemy uznac ze 10 miesiecy poswiecila, jakie wrazenia?? no takie ze zamawiam drugi komplet, w nocy praktycznie nie uzywalem dlugich chyba ze mi sie przypomnialo ze jeszcze sa :D
saphire - 10-11-2006, 21:40

Tak, tak - żarówy Helli imho dużo lepiej świecą w Cari niż Philipsy. Szczególnie że mam Rallye 100/90 i w lampach ori Helli bardzo ładnie świecą, niestety ostatni mały crash spowodował iż jedna lampa poszła do piachu i musze gdzieś kupić taką za rozsądną kasę.
Anonymous - 11-11-2006, 14:25

Geloo_Jedi napisał/a:
Ja kupiłem na allegro Osram Cool Blue, ale dopiero czekam aż mi przyjdą do domu, więc za kilka dni zdam relację czy są fajne czy do kitu.

nie spodziewaj sie efektu WOW, nie swieca tak jak powinny, lepsze chyba BV(mialem osramy)

Anonymous - 24-12-2006, 14:50

ja mam takie pytanko bo nikt nie napisał jeszcze czy wystarczy w carismie standardowa moc zarówek H4 xenon czyli 60/55W czy lepiej założyć sobie mocniejsze np. 100/90W i czy w niczym to nie bedzie przeszkadzało??
Prosze o konkretną odp.

stanik - 25-12-2006, 10:50

Wosiu nie wiem czy przeglądałeś już inne wątki dotyczące żarówek, bo w sumie w nich wszystko było już napisane, zarówno o żarówkach o większych mocach, na przykład takie jak 100/90 i o takich typu +30% czy +50%. Generalnie konkluzja jest taka że żarówki o większej mocy (100/90 czy jakieś podobne) dają efekt chwilowy. Po ich założeniu należy pamiętać o ustawieniu reflektorów bo będziesz oślepiał jadących z przeciwka (strasznie mnie to wkurza). A co dla mnie jest większym minusem (i ktoś gdzieś o tym pisał) to to że mają większą temperaturę pracy przez co odbłyśnik w reflektorze bardziej się niszczy i światła w trakcie użytkowania świecą co raz gorzej, mimo mocniejszej żarówki. Osobiście radziłbym zrobić to co ja, czyli wyczyścić oba reflektory od środka. Nie trzeb ich wyjmować wystarczy wymontować żarówkę i z miękkiego drutu zrobić wacik na końcu z jakąś szmatka. Ja tak wyczyściłem oba reflektory i na najzwyklejszych żarówkach za kilka PLN różnica była kolosalna (auto ma 9 lat) i jak jeszcze efekt nie będzie Cię satysfakcjonował to kup żarówki Philipsa GT150, wielu forumowiczów testowało różne ale wszyscy zgodnie twierdzą że te są najlepsze (dają najbardziej widoczny efekt na + ). I wszystko będzie zgodnie z prawem.
A co jeszcze powiem, to w Carismie nie słyszałem o takim przypadku, ale mój kolega kiedyś, kilka lat temu, w Civicu założył takie żarówki około 100/90 i w efekcie stopiła mu się instalacja przy reflektorze (czyli jakieś mocowania, kostka elektryczna itp) i musiał to wymieniać.
Niestety fakt jest taki, że w tym modelu Carismy reflektory są do luftu i niewiele da się z nimi zrobić. A każdy zabieg jest dość drogi i daje średni efekt (dlatego polecam czyszczenie na początek, bo to jest za darmo i trwa kilkanaście minut). Jedyną chyba metodą na znaczące poprawienie oświetlenia w tym aucie jest wymiana reflektorów na te od Carismy po liftingu (ciężka sprawa, bo trzeba ingerować w blacharkę) lub po prostu wymiana auta na inne...
Pozdrawiam