Outlander III Ogólne - Pierwsze wrażenia
Mac_Man1 - 30-04-2013, 09:17
zzip11 napisał/a: | Krzychu - wyłączam go "A" po to bo"
1. stojąc w kilometrowym korku i podjeżdżając po 50 metrów wyłączy mi i włączy silnik 20 razy ( zużycie rozrusznika i paliwa na rozruch jest raczej większe)
2. w czasie startu silnika na ułamek sekundy odłączane jest zasilanie w gnieździe zapalniczki i dvd, które umila podróż moim dzieciom puszcza płytę od nowa.
Generalnie chodzi mi o to, że gdy "A" jest w trybie off ( z powyższych powodów ) kontrolka pali się cały czas - nie gaśnie a wolałbym by się nie paliła.
Jeśli chodzi o komfort w porównaniu do SB jest bez porównania większy. Dynamika - już sprawdziłem troszkę mniejsza jednakże przy wyprzedzaniu zbiera się nadspodziewanie dobrze ( CVT zostaje daleko w tyle ). Na starcie założyłem 18 z oponami 225 i prowadzi się pewnie, żadnego "myszkowania", taki pewny solidny kawał auta. Jadąc na trasie zgodnie z przepisami ( 5 osób i pełen bagażnik ) można spalić 8.Jadąc "zdroworozsądkowo" 9l/100km.
Reasumując - jestem bardzo zadowolony - rodzina jeszcze bardziej. |
Też mam podobne odczucia co do systemu "Stop&Go". Tyle, że u mnie trzeba pamiętać, żeby go za każdym razem wyłączać (i wtedy pali mi się kontrolka A Off) bo po rozruchu włącza się automatycznie. U Ciebie można to wyłączyć na stałe?
Natomiast mogę się domyślić, że w Twoim Outku dynamika podobna do SB. W końcu to taki sam silnik (trochę większy ) i skrzynia manualna. Ja w celach poznawczych przesiadłem się na automat - nowe doświadczenie - i trudno mi na razie powiedzieć czy jestem jej zwolennikiem ... przez jakiś czas będę "skazany" na ten komfort
zzip11 - 30-04-2013, 18:15
Niestety u mnie podobnie jak u Ciebie po każdym rozruchu włącza się automatycznie i muszę go wyłączać, możliwości wyłączenia na stałe nie ma.
Komandor - 02-05-2013, 10:50
Jeździłem testowym O3 i niestety dynamika O3 z CVT w porównaniu do mojego O2 CVT 170 KM nieco rozczarowuje, spalanie u mnie w trasie ok. 9 ltr jadąc "zgodnie z przepisami" i 12-13 w mieście. Skrzynia CVT wymaga oczywiście przyzwyczajenia ale wiem że nigdy więcej "manuala".
Mac_Man1 - 06-05-2013, 13:09
Nowe dane na temat spalania OIII z napędem 2.0 CVT. Zrobiłem wczoraj trasę ok. 220 km w terenie górzystym (droga z Tatr przez Nowy Sącz, Gorlice itd.) i wyszło mi 7,1. Jazda bardzo spokojna (sznur aut wracających z "majówki" ) i co ciekawe napęd 4WD miałem ustawiony w pozycji AUTO a nie jak dotychczas ECO. Cały czas przekonuję się do skrzyni CVT... czasami się jeszcze zapominam i zabieram się za wyprzedzanie jak "starym" dobrym Lancerem ... a tu trzeba większą "poprawkę" brać
Nie zmienia to jednak faktu, że jak dla mnie to jazda tym autem jest przyjemna
zzip11 - 06-05-2013, 21:23
Zastanawia mnie jedna rzecz, a mianowicie roleta bagażnika. W O3 2.0 2WD Invite Plus nie mam rolety bagażnika ( wg. sprzedawcy w tej wersji nie ma - choć to bardzo dziwne ). Ale skoro jest wyposażeniem dodatkowym (???) to czemu jej nie ma w katalogu "AKCESORIA" ? Co Wy na to?
marrok - 07-05-2013, 09:38
Standard, jak byś spytał w serwisie, to powiedzieli by że można domówić. Jeżeli w specyfikacji modelu podstawowego nie ma rolety, znaczy że producent oszczędza na niej...
musi najprostsza wersja różnić się od bogatszej... a w katalogu akcesoriów nie ma wielu rzeczy...lancer 2008-2010 miał na przykład rozpórkę kielichów przednich w standardzie od wersji Intense, kolega chciał domówić do siebie i też w katalogu takiej nie było, ale w serwisie mieli nr takiej części i można było u nich ją domówić
zzip11 - 27-06-2013, 16:07
8.000 km przebiegu i parę wniosków. Może się czepiam, ale informacje przekazywane kierowcy za pośrednictwem wyświetlacza są trochę niepełne. Temperatura silnika - albo zimny albo przegrzany, czemu nie ma tu ( chociażby jak w lancerze ) wskaźnika temperatury aktualnej ( moim zdaniem rzecz to bardzo istotna )? Jak mi się zapali czerwona lampka przegrzania to i tak za późno, wiedząc wcześniej, że silnik bliski jest przegrzania ( np. na alpejskich podjazdach ) mam szansę zatrzymać auto. Tryb Eco - cztery lampki świadczące o ekologiczności jazdy ( moim zdaniem totalna bzdura ). Palą się trzy lampki gdy jadę 60 km/h na trzecim biegu i gdy jadę 150 km/h na piątym ( gdzie emisja spalin jest dużo większa niż przy 60 km/h ). Czemu nie ma ( znów lancer ) wskaźnika chwilowego spalania, nie trzeba być mistrzem intelektu by wiedzieć, że im więcej pali tym jest mniej "Eco" a mając dokładne dane nt. spalania można poznać silnik i naprawdę zacząć jeździć ekologicznie i palić jak najmniej.
Nie zmienia to mojej ogólnej oceny auta - jestem bardzo zadowolony.
jurekschroda - 27-06-2013, 17:09
Cytat: | Temperatura silnika - albo zimny albo przegrzany, czemu nie ma tu ( chociażby jak w lancerze ) wskaźnika temperatury aktualnej |
??? A co masz po prawej stronie ekranu komputera jak nie wskaźnik temperatury cieczy chłodzącej ? Taki niebieski słupek. Na dodatek jest to lepiej zrobione niż w Lancerze, ponieważ jest widoczne stale, a w Lancerniku jak chcesz widzieć wskaźnik temperatury to musisz zrezygnować z podgląd np. na spalanie.
Cytat: | Tryb Eco - cztery lampki świadczące o ekologiczności jazdy ( moim zdaniem totalna bzdura ). Palą się trzy lampki gdy jadę 60 km/h na trzecim biegu i gdy jadę 150 km/h na piątym ( gdzie emisja spalin jest dużo większa niż przy 60 km/h ) |
Jakie lampki ???
Wskaźnik eco to listki - może ich być w sumie 5. Aktualizują się co jakiś czas, więc chwilowe przyspieszania nic nie zmieniają. Wskaźnik chwilowy eco masz jako jedną z opcji wyświetlanych na ekranie kompa.
Cytat: | Czemu nie ma ( znów lancer ) wskaźnika chwilowego spalania(...) |
??? A co wskazuje ci taki zielony pasek przesuwający się w czasie jazdy na osi 0-10-20 jak nie właśnie chwilowe spalanie ? Do tego od razu masz informację, czy aktualne spalanie chwilowe będzie podwyższało wartość średnią, czy też ją będzie obniżać - poprzez zmianę koloru paska z ciemnozielonego na jasnozielony w momencie przekraczania wartości średniej.
Cytat: | Nie zmienia to mojej ogólnej oceny auta - jestem bardzo zadowolony. |
No to super. Dziwi mnie tylko bardzo to co piszesz. Czyżby w najtańszych wersjach był okrojony komputer ? Jakoś nie wierzę.
Przycisk do obsługi komputera po lewej stronie deski rozdzielczej znalazłeś ?
zzip11 - 27-06-2013, 18:00
Niestety mam zwykły wyświetlacz lcd, nie mówiąc już o kolorach ( niebieski słupek????)....
Lucas123w - 27-06-2013, 18:40
jurekschroda pisze własnie o takim zwykłym wyświetlaczu LCD.
zzip11 nie masz kolorowego wyświetlacza komputera pomiędzy zegarami ?
zzip11 - 27-06-2013, 23:02
Nie, to zwykły monochromatyczny LCD ( nawet w instrukcji do auta są dwa typy wyswietlacza, mój i kolorowy w wersji CVT i diesel )
jurekschroda - 28-06-2013, 09:09
Aaaa, to takie buty....
Hmm, no to faktycznie kicha, że komputer jest bardziej okrojony niż w Lancerze... nawet bym się nie spodziewał. Teraz cię rozumiem.
Lucas123w - 28-06-2013, 10:40
To się nie popisali krawaciarze od cięć kosztów.
Trochę dramat.
Karolewskiej - 07-07-2013, 07:56
Czy wedlug was, w serwisie po podpieciu komputera, moga wylaczyc ta funkcja wylaczania silnika na postojach?
Zaliczka wplacona i teraz oczekuje na odbior swojego benzyniaka z CVT, wersja intense. Troche mnie martwia te doniesienia o kiepskiej dynamice. Na jezdzie testowej zupelnie tego nie wylapalem, bo jezdzilem w duzym natezeniu ruchu. Poza tym jezdze teraz starym lancerem kombi 1,6l benzyna i dla mnie jazda outlanderem to skok na zupelnie inny poziom. Moze bylem zbyt podekscytowany Generalnie jestem raczej osoba ze srednio lekka noga.
Mam nadzieje, ze za jakis niedlugi czas napisze wam relacje, ktora moze bedzie tym bardziej cenna, ze widziana oczami laika samochodowego
Na chwile obecna nie moge sie doczekac odbioru
PS: czy warto dokupic jakies konkretne akcesoria?
regon - 07-07-2013, 08:05
Karolewskiej napisał/a: | PS: czy warto dokupic jakies konkretne akcesoria? |
tak, samochód
|
|
|