Komputery, RTV, AGD, Komorki - Operatorzy komórkowi
karolgt - 10-02-2013, 15:36
Marcin-Krak napisał/a: |
Play ma bardzo dobrą ofertę - bo musiał jakoś zdobyć klientów. Ciekawe co będzie za 2-3 lata, kiedy już tych klientów mieć będzie |
już chyba od 3-4 lat ma dobrą ofertę.
co rozumiesz przez "kiedy już tych klientów mieć będzie" - przecież chyba nikt z Play nie przechodzi gdzie indziej bo się to kompletnie nie opłaca.
Marcin-Krak - 10-02-2013, 15:41
karolgt napisał/a: | co rozumiesz przez "kiedy już tych klientów mieć będzie" - przecież chyba nikt z Play nie przechodzi gdzie indziej bo się to kompletnie nie opłaca. |
Nie miałem okazji ostatnio zetknąć się z tym ilu klientów mają poszczególni operatorzy.
Do tego zmierzam, że Play jednak miał około połowę mniej abonentów niż pozostała 3. Ale to jakiś czas temu było. Nie wiem, jak jest teraz.
I dopóki nie dogonią tej 3 będą atrakcyjni i będą przyciągać ludzi - a co będzie później, to ciężko przewidzieć.
karolgt - 10-02-2013, 15:42
ok
Juiceman - 10-02-2013, 16:21
Mnie w Orange jedno wkurza, aktualizacje telefonów/nowy softa. W Plusie i Tmobile znacznie szybciej ukazują się aktualizacje.
fj_mike - 10-02-2013, 16:37
Juiceman napisał/a: | Mnie w Orange jedno wkurza, aktualizacje telefonów/nowy softa. W Plusie i Tmobile znacznie szybciej ukazują się aktualizacje. |
Z tego powodu Orange odchodzi od brandowania softu ale nie we wszystkich modelach
Owczar - 10-02-2013, 17:22
Ja mam firmowy w t-mobile, a prywatnie na kartę w play. Do play przeniosłem się z plusa, bo moja dziewczyna miała play i trzymają mnie tam tylko darmowe smsy i rozmowy do play (średnio po 1000smsów/miesiąc w każdą stronę). Play jest ok, ale jak jestem w Warszawie. Poza Warszawą i innymi dużymi miastami raczej nie dostanę mms-a na play, a także nie wyślę. Możliwe, że to kwestia roamingu z innymi sieciami w 2G. Tak czy inaczej używam oba telefony równolegle i niestety play pod względem jakości połączeń i zasięgu przegrywa.
Jeśli chodzi o oferty, ceny promocje, telefony itd. to nic nie bierze się bez powodu. Play teraz spuszcza przysłowiowo gacie bo może. UKE dało mu preferencyjne stawki na start i rozwija się kosztem innych operatorów. Nie twierdzę, że to źle, bo konkurencja przyczyniła się do spadku cen, ale czy to uczciwa konkurencja? Przywileje dla play wkrótce się skończą i play będzie musiał zacząć zarabiać na połączeniach wychodzących. Według mnie pójdzie wtedy pod młotek i jeśli UKE pozwoli to kupi go inny operator, bo nikomu innemu nie będzie się opłacało tego ciągnąć na takich samych MTR-ach. Jeśli kupi go nawet inny operator to będzie musiał przykręcić śruby żeby nie dokładać do interesu...
Tak czy inaczej jaka jakość taka cena
Marcin-Krak - 10-02-2013, 21:19
A tak jeszcze z ciekawości, wracając do operatorów.
Play to P4 - a to P4 - to coś większego, czy taki twór, który wszedł sobie na nasz rynek Netia chyba coś z tym ma wspólnego, ale to też raczej żaden potentat.
Bo może być faktycznie tak, jak napisał wcześniej Owczar i może niedługo dojdzie do mirażu Playa z Virgin Mobile
krzychu - 10-02-2013, 21:23
Marcin-Krak napisał/a: | Bo może być faktycznie tak, jak napisał wcześniej Owczar |
Że play ma wyższe stawki MTR? Chyba do lipca. A potem sielanka PLAY się skończy. To nie jest tajemnica... Teraz muszą się nachapać klientami jak mogą, żeby potem przetrwać...
karolgt napisał/a: | a ja mam beznadziejnego laptopa...dzwonie z niego przez VoIP a on tylko 4 godz trzyma, beznadziejny ten mój telefon-laptop prawda?
może już zrozumiesz porównanie |
Ależ ja to rozumiem. Rozumiem WASZ pogląd. To Wy nie rozumiecie MOJEGO poglądu na sprawę.
Student - mnie się wydaje, że oni nam delikatnie sugerują, że nie powinniśmy wyciągać tego telefonu publicznie z kieszeni. O metce jaką nam doczepili nie wspomnę
jaca71 - też powinieneś się "uszczęśliwić" jakimś andrutem bo to teraz trendy. Chodź w Twoim wieku łatwiej będzie Ci wytłumaczyć dlaczego nie.
cns80 - 10-02-2013, 21:52
krzychu napisał/a: | a jak potrzebuję skorzystać z BOK to zawsze profesjonalnie i rzeczowo do tego bez większego czekania.. | W Orange kiedyś usłyszałem że nie mogą mi w tej chwili pomóc bo system padł. Poprosiłem żeby sobie zapisali numer i oddzwonili to powiedzieli że nie mogą zapisać bo system padł. Zapewne obsługa długopisu i kartki wymaga zgody zarządu i dwóch fakultetów z politologii
krzychu napisał/a: | Z plusa jeszcze ktoś korzysta? | Wszystkie ministerstwa i większość urzędów
Marcin-Krak napisał/a: | Ale oferty tak korzystnej jak u nich się nie dostanie w innych punktach. | W Orange na dzień dobry dostaję więcej niż w T-Mobile po negocjacjach. Dlatego zostałem chociaż coraz bardziej żałuję.
karolgt napisał/a: | kto narzeka na Play i za co? | Teść przeszedł 2 lata temu i narzeka że drogo mu to wychodzi, a z zasięgiem w budynkach też ma problemy. Kumpel przeszedł pół roku temu i też tam na coś narzeka, ale nie wsłuchiwałem się o co mu chodzi.
karolgt napisał/a: | poza tym, to już jest jakaś stara - nie załatwiona sprawa i chyba nie bardzo się to ma do uczciwej konkurencji, tylko jakoś nadal nikt z tym nie zrobił porządku | Jedyny kto może z tym zrobić porządek to Play, bo to on zrezygnował z umów wzajemnych z innymi operatorami. Taki mają model biznesowy. Liczą że niedługo cały świat będzie w Play i nie mają zamiaru tych umów zawierać. Chyba tylko trochę zapomnieli że kapitał mają za mały
karolgt napisał/a: | no ok, ale z tego co piszesz to wina Orange a nie Play. | A po czym to wywnioskowałeś ? Chyba jak Ci obiecują przenieść numer i załatwić za Ciebie formalności to robi to Play nie Orange.
Owczar - 10-02-2013, 22:32
cns80 napisał/a: | Jedyny kto może z tym zrobić porządek to Play, bo to on zrezygnował z umów wzajemnych z innymi operatorami. Taki mają model biznesowy. Liczą że niedługo cały świat będzie w Play i nie mają zamiaru tych umów zawierać. Chyba tylko trochę zapomnieli że kapitał mają za mały |
To nie play narzuca takie stawki ale UKE, które kontroluje stawki międzyoperatorskie. Narzuciło z góry aby pomóc playowi wejść na rynek i mieć szanse żeby konkurować. Ale jak ten korzystny MTR się skończy to będzie dobrze jeśli któryś operator kupi play... Ale tak czy inaczej, niezależnie kto go kupi, to będzie musiał przykręcić kurki żeby zarabiać na rozmowach wychodzących, gdy wpływy z przychodzących spadną. Play to taka nadmuchana przez innych operatorów i UKE skarbonka. Na koniec skarbonka zostanie rozbita, każdy weźmie co miał wziąć i tyle zostanie po operatorze...
cns80 - 11-02-2013, 22:00
karolgt napisał/a: | napisał przecież że to Orange blokowało przejście. | Czyżby ? krzychu napisał/a: | Kolega bo przez pół roku płacił 2 abonamenty jak przechodził z Orange do Play... | krzychu napisał/a: | koleżanka strasznie nadawała jak jej co miesiąc blokowali telefon | Kolega w międzyczasie zmienił płeć krzychu napisał/a: | Problem w tym, że to już było po umowie... Inaczej skończył się abonament w Orange, poszedł do Play i podpisał umowę z przeniesieniem numeru. Rachunki z Play przychodziły, a telefon nadal był w Orange... Bo nie zwolni numeru, bo papiery zaginęły, potem drugi raz zaginęły potem znowu coś i tak przez pół roku bujania się... | I gdzie tu jest napisane że to wina Orange ?
Owczar napisał/a: | To nie play narzuca takie stawki ale UKE, które kontroluje stawki międzyoperatorskie. Narzuciło z góry aby pomóc playowi wejść na rynek i mieć szanse żeby konkurować. | Doskonale o tym wiem. Ale jednolite stawki pomiędzy sieciami wynikają z dobrowolnych porozumień za zgodą UKE. Wszyscy do tej pory je zawierali, ale Play postanowił że tego nie zrobi walcząc o niższe stawki wewnątrz sieci. No to teraz ma jak chciał.
krzychu - 11-02-2013, 22:15
cns80 napisał/a: | Kolega w międzyczasie zmienił płeć |
Nie, to 2 osoby.
karolgt - 11-02-2013, 22:38
cns80 wg.mnie czarno na białym:
krzychu napisał/a: | a telefon nadal był w Orange... Bo nie zwolni numeru |
skoro telefon BYŁ w Orange to chyba oczywiste że to Orange musiało "zwolnić" numer prawda?
co Play samo ma sobie zwolnić numer którego nie jest właścicielem?
[ Dodano: 11-02-2013, 22:41 ]
a jeszcze jedno:
a może po prostu nie płacił 2 rachunków przez pół roku tylko w Orange zapłacił rachunek równowartości pół roku bo przeniósł numer na pół roku przed końcem umowy z Orange? a więc musiał resztę rachunku spłacić.
cns80 - 11-02-2013, 22:52
krzychu napisał/a: | Nie, to 2 osoby. | Ja to zrozumiałem. Pytanie czy Karol też ?
karolgt napisał/a: | skoro telefon BYŁ w Orange to chyba oczywiste że to Orange musiało "zwolnić" numer prawda?
co Play samo ma sobie zwolnić numer którego nie jest właścicielem?
| Jeszcze raz zapytam: Kto podjął się dopełnienia wszelkich formalności za klienta kusząc swoją "rewelacyjną" ofertą ?
Orange by zwolniło numer jakby dostało stosowne pismo w tej sprawie, bo Orange nie ma tu nic do gadania to wynika z przepisów. Oczywiście Orange też może być winne bo np zagubiło pismo, ale to sobie każdy z nich jest w stanie udowodnić i nadal nigdzie z kontekstu nie wynika kto był winny. Więc pytam po czym wywnioskowałeś winę Orange ? Po tym że masz abonament w Play ?
karolgt - 11-02-2013, 23:03
ja wymiękam
cns80 - pytasz się mnie, kto u znajomego krzycha zawalił przeniesienia numeru?
a skąd ja mam to wiedzieć poza tym co on napisał?
krzychu napisał/a: | a telefon nadal był w Orange... Bo nie zwolni numeru |
ze słów krzycha wynika wyraźnie że zawaliło Orange bo nie zwolnili numeru.
Koniec tematu. O szczegóły proś krzycha żeby Ci podał numer do swoich znajomych
|
|
|