To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - Błąd systemu autopoziomowania reflektorów

Kamil_1986 - 12-09-2016, 18:40

Maddox napisał/a:
Panie Panowie, mam Outka 2008 z ksenonami i nie wiem czy to całe samopoziomowanie działa, żaden komunikat się nie wyświetla.
po zapaleniu świateł nie robią wziuuu bziuuu góra dół lewo prawo - czy tak ma być?

Kolego rozwiązałeś problem z poziomowaniem ? Mam to samo żadnych błędów, a lampy nie chodzą...

Mam wielką prośbę, czy ktoś mógłby wrzucić jak działa poziomowanie przy włączaniu świateł w waszych outlanderach ?? Bardzo mi to pomoże

z góry dziękuje

supeer - 13-09-2016, 08:54

U mnie w ccroserze z xenonami po ich zapaleniu widac delikatnie jak u nosza sie do gory do pewnego poziomu i to koniec 😊 tez sie zastanawialem nad ich prawidlowoscia ustawien ale po wizycie u diagnosty okazalo sie ze jest okey...na 6 :wink:
Kamil_1986 - 13-09-2016, 21:30

Kolego wrzucisz krótki film jak to działa ? Może inny forumowicz maga krótki film pozdrawiam
supeer - 15-09-2016, 10:27

Tak nagram, ale jakos pod wieczor zeby bylo cos widac 😊
Kamil_1986 - 16-09-2016, 19:26

Ok :-) w takim razie czekam
supeer - 16-09-2016, 21:32

Sorry za dluzsza zwłoke...wracalem z urlopu. Co do swiatel to sytuacja wyglada nastepujaca:
Po ich wlaczeniu swiatla od razu swieca w poziomie i w ciagu sekundy poziomuja sie o jakis centymetr do prawidlowego stanu. Po ich zgaszeniu i ponownym zapaleniu swiatla swieca juz w zapamietany poziomie z wczesniejszego stanu tak jakby komputer juz to zapamietal.
Wniosek ze w OII system xenonow nie testuje galki przy wlaczeniu swiatel a delikatnie ustawia ich poziom. Chcialem cos nagrac ale w prostym garazu jest to prawie nie zauwazalne, wiec znajde jakas gorke i moze beda efekty. 😊

Pisze bzdury czy ktos ma podobnie?

@btw
Bylem u diagnosty...ustawienia swiatel na 6 👍

rezon - 17-09-2016, 09:19

supeer napisał/a:
wiec znajde jakas gorke i moze beda efekty. 😊
nie będą. Nie tak działa system poziomowania. Jeśli samochód jedzie pod górkę, to miałyby świecić poziomo czyli np. 3m przed samochodem? System poziomowania jest do ustawiania świateł równolegle do podłoża. Aby sprawdzić czy działa należy dociążyć bagażnik - strumień światła nawet pod obciążeniem nadal powinien być poziomo.
supeer - 20-09-2016, 09:31

Kamil_1986 napisał/a:
Kolego wrzucisz krótki film jak to działa ? Może inny forumowicz maga krótki film pozdrawiam

Lap filmik :)
Jak sie dopatrzysz to mozna zauwazyc delikatny ruch soczewki do gory, tak jest za kazdym razem...nic wiecej :mrgreen:

Xenon look outlander II/ c-crosser

piaskun311277 - 09-05-2017, 22:51

kaartar napisał/a:
mam te części z których "dźwigienkę" można zbudować: pręt m6, i przegub kulkowy. Zastanawiam się jedynie jak zastąpić tą gumkę, czy też można o niej zapomnieć i "nowa dźwigienka" nawet bez gumki długo posłuży.

Odświeżam temat bo mnie też ta dolegliwość dopadła. Na allegro znalazłem dźwigienkę zrobioną wg twoich wskazówek za 120 zł (do ASX).

ja swoją zrobiłem z pręta gwintowanego m6 i przegubów kulistych drążka zmiany biegów zakupionych w intercars cześć nr FE07041 FEBI BILSTEIN

Przeguby kosztowały 15,65zł za 2 szt + pręt 2,50zł i dwie godziny pracy.

pandor - 18-07-2017, 18:20

Jesli ten temat jeszcze kogoś interesuje. To na ebay kupilem metalowy taki lacznik czujnika z wahaczem za 120ziko z przesylka i w 30minut wstawilem na miejsce polamanego plastikowego. bład zniknąl i wszystko gra.
na aledrogo chcieli 300ziko

alegator - 30-07-2017, 01:25

dodam tyko , ze zamiast przgubów do łaczników , których zdjecie widac powyżej na forum polecałbym tez kupine na aukcji internetowej przguby z gumowa uszczelka do złudzenia przypominające oryginalne w oryginalnym łączniku . Podaję namiary:
Przegub kulowy BLM M6 łącznik korektora hamowania (6767697433) allegro
http://allegro.pl/przegub...6767697433.html

jest rewelacyjny, zamontowałem, sprawdziłem , działa. Niestety jest drższy od pokazanych przez kolegów wyzej ale d.... nie urywa.

Tak piszę jako uzupełnienie tematu

WiValdiBB - 18-12-2017, 08:17
Temat postu: Re: Błąd systemu autopoziomowania reflektorów
ilex napisał/a:
Witam

Outlander 2008 w wersji z lampami xenonowymi.

Od kilku dni wyświetla mi się komunikat SERVICE REQUIRED + ikona systemu autopoziomowania reflektorów.

Czy ktoś spotkał się z podobną usterką ? Jakieś doświadczenia, koszty itp. ?

I mnie dotknęła oważ przypadłośc, jakiś czas temu czasami dochodziły naszych uszu popiskiwania z tylnego nadkola, psikalem wszytskie ruchome elementy smarem w sprayu
W koncu badziew się ujawnił

Solidne smarowane uszczelnione gumą przeguby, pręt łaczący, nakręti podkładki ze stali nierdzewnej, z pewnością przeżyje samochód :)

pxm - 27-02-2018, 08:46

Jaka jest długość łącznika poziomowania świateł - tył.
Mój odpadł a do wykonania nowego potrzebuję tej długości.

WiValdiBB - 27-02-2018, 11:57

pxm napisał/a:
Jaka jest długość łącznika poziomowania świateł - tył.
Mój odpadł a do wykonania nowego potrzebuję tej długości.

115mm od osi do osi

szymonrc - 28-02-2018, 07:25

Gdyby ktoś jeszcze kiedyś potrzebował, to mam takie łączniki gotowe:
U mnie śmiga już czwarty rok bez oznak zużycia. Guma na przegubie w oryginale tylko zatrzymywała wodę i syf przyspieszając awarię.