To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Amortyzatory - Lancer CYxA

muka997 - 03-02-2018, 14:58

napewno sprawdzanie tulei łomem jest jak najbardziej dobre o to się nie martw
czy pukanie o którym wspominałeś miało miejsce przy hamowaniu abo przy ruszaniu po zatrzymaniu z użyciem hamulca?? ja bym zakatował ten zacisk bo zestaw naprawczy dużo nie kosztuje ale to i tak by miało wpływ na ewentualne stukanie/ pukanie

a "ktory mechanik najmniej chce sie nażreć i najmniej syfu mi przy aucie zrobi" to tylko oni wiedzą :P osobiście mam bardzo negatywne zadnie o mechanikach (tak wiem że są tez tacy którzy są dobrzy i ok)

komajaro - 04-02-2018, 12:47

Dzieki muka997 - wybiore sie do pana od łoma - dodatkowy minus - po wizycie u niego musialem auto wietrzyc przez dwa dni z zapachu fajek :D
Vashet - 10-05-2018, 08:53
Temat postu: Nierówne zawieszenie
Witam,

w przyszłym tygodniu będę montował u siebie zestaw felg 18 i kompletu sprężyn eibach'a.

Pojawił się niestety problem innej natury, który wypłynął kilka dni temu.
Samochód był u mechanika i jak się okazało jeden z amortyzatorów z tyłu się ostro pocił, więc zostały wymienione 2 sztuki na nowe. Po tej wymianie da się zauważyć że tył samochodu siedzi niżej niż przód.

Czy zmiana amortyzatorów ma wpływ na wysokość zawieszenia?
Przyszło mi na myśl żeby przód też przy okazji wymienić, a może to jakieś inne elementy też decydują o wysokości zawiasu?

Pozdr.
V.

MarPod - 28-08-2018, 18:16
Temat postu: Amortyzatory przednie
Witam

Czeka mnie wymiana przednich amortyzatorów w Lancerze 1,6 z roku 2012, sedan. Wiecie ile może kosztować kpl. Nie chińszczyzna?

ostafin - 30-08-2018, 19:02

kamilox4 napisał/a:
Chciałbym kupić amortyzatory tylne do 1.6, koła 16 cali. Z katalogu części wynika że amortyzator ma numer OEM 4162A207. I tu pojawia się problem bo nigdzie nie ma takiego numeru. Są podobne tyle że 3 ostatnie cyfry inne są. No i trochę zgłupiałem :|

numer tył 4162A036

doman82 - 31-08-2018, 11:17

Ja półtora roku temu dawałem około 350pln za sztukę amortyzatora na przód (Lancer Sportback Intense).
P.S.: Wrzuciłem sprężyny eibach, bo za komplet oryginalnych do wersji intense powiedzieli mi w sklepie prawie 3000pln 🤣🤣🤣.

Dupenstein - 02-09-2018, 13:38
Temat postu: Amortyzatory tył
Witam. Jakiś czas temu kupiłem lancera CX3A w wersji intense ( z felgami 18"). Nastąpiła konieczność wymiany amortyzatorów z tyłu, więc wyszukałem na japancars numeru OEM po numerze VIN i wyskoczyło mi numer 4162A175, lecz po wyszukaniu części na autodoc'u pokazuje mi amortyzator na obręcz 16", co mnie trochę zbiło z toru. W dodatku jest przy nim napisane "dla pojazdów bez wyposażenia na trudne warunki drogowe". No i tutaj jestem w kropce. Kupić ten na 16", który podany jest na japancars czy zamówić amortyzator na obręcz 18"? Miał ktoś taki sam problem?
willliam - 24-11-2018, 23:36

Witam

Chciałbym poradzić się Was... miałem spotkanie z krawężnikiem przy dużej prędkości, uderzenie nastąpiło pod kątem, na skręcie.

Pojechałem na kontrolę zawieszenie i układu kierowniczego, mechanik stwierdził, że do wymiany są:
- przednie amortyzatory (zdecyduję się chyba na KYB)
- odboje, osłony
- górne mocowania amortyzatorów

moje pytanie:
czy element na zdjęciu to osłona i odbój razem? (na necie widzę również, że są dwa oddzielne)
https://i.imgur.com/PpxHkZ1.png

czy element na zdjęciu to górne mocowanie amortyzatora?
https://i.imgur.com/I689O58.png

Bizi78 - 24-11-2018, 23:50

willliam napisał/a:
czy element na zdjęciu to osłona i odbój razem? (na necie widzę również, że są dwa oddzielne)

Powinno być tak jak pokazałeś na obrazku.

willliam napisał/a:
czy element na zdjęciu to górne mocowanie amortyzatora?

Tak tylko jeszcze może być potrzebna opora sprężyny, coś takiego jak na fotce.

willliam - 25-11-2018, 08:58

Dzięki Bizi.

Może jak już wymieniam parę elementów, to może dla pewności coś jeszcze dokupić? może łożysko, jakieś mocowania łączenia?

Jakiej firmy polecacie amortyzatory, osłony, mocowania... może być wszystko KYB?

Spotkałem w necie komplet amorków i osłon za ok 280zł, firma no name ale to chyba nie ma co się w coś takiego pchać?

Bizi78 - 25-11-2018, 10:51

willliam napisał/a:
to może dla pewności coś jeszcze dokupić? może łożysko, jakieś mocowania łączenia?

Łożysko koła, łączniki, drążki i ich końcówki najlepiej niech zweryfikuję mechanik, bez sensu wywalać kasę.
W górnym mocowaniu to w oryginał bym zainwestował w plastykowe łożysko, pozostałe elementy już można iść w zamiennik.
Co do amorów to ja bym szukał KYB, tylko Made in Japan, bo produkcji czeskiej podobno są kiepskie.

willliam - 03-12-2018, 22:32

[ Dodano: 09-12-2018, 18:18 ]
wszystko udało się znaleźć w jednym sklepie

Bizi78 napisał/a:
Co do amorów to ja bym szukał KYB, tylko Made in Japan, bo produkcji czeskiej podobno są kiepskie.

By to sprawdzić, zadzwonić do sklepu rozumiem?

Bizi78 napisał/a:
W górnym mocowaniu to w oryginał bym zainwestował w plastykowe łożysko, pozostałe elementy już można iść w zamiennik

Chodzi konkretnie o tę część? Rozumiem, że w zamienniku KYB jest to metalowe? Czemu plastikowe jest lepsze?

Bizi78 napisał/a:
Tak tylko jeszcze może być potrzebna opora sprężyny, coś takiego jak na fotce

znalazłem na allegro podkładki sprężyny za ok 40zł (bez gumowej podkładki)

oraz za 80zł z gumową podkładką
info z allegro: Blacha pasuje na prawą i lewą stronę do wyżej wymienionych modeli MITSUBISHI z plastikowym łożyskiem amortyzatora. Sprzedawana na tej aukcji opora jest wysokiej jakości zamiennikiem renomowanej niemieckiej firmy FEBEST. W zestawie z oporą jest gumowa podkładka pod sprężynę.

z plastikowym łożyskiem amortyzatora? czyli to o czym Ty pisałeś? to co jest tylko w oryginalnej części?

Bizi78 - 09-12-2018, 18:52

willliam napisał/a:
By to sprawdzić, zadzwonić do sklepu rozumiem?

Ja bym tak zrobił.

willliam napisał/a:
Rozumiem, że w zamienniku KYB jest to metalowe? Czemu plastikowe jest lepsze?

Trudno wyczuć ze zdjęcia czy jest metalowe :wink: .
Jeśli plastikowe to bym zainwestował w oryginał.

willliam - 09-12-2018, 19:47

[ Dodano: 09-12-2018, 19:54 ]
Bizi78 napisał/a:
Tak tylko jeszcze może być potrzebna opora sprężyny, coś takiego jak na fotce.

a co z tą oporą?
taka opora/podkładka za 40zł na allegro bez gumowej podkładki pod sprężynę, z kolei w komplecie z taką gumową podkładką 80zł (jak napisałem wyżej w poście)

czy ta gumowa podkładka pod spreżynę to element na schemacie z nr 40145?
i czy jest niezbedna do kupienia w tym zestawie?

Bizi78 - 09-12-2018, 20:40

willliam napisał/a:
czy ta gumowa podkładka pod spreżynę to element na schemacie z nr 40145?

Tak.

willliam napisał/a:
czy jest niezbedna do kupienia w tym zestawie?

W moim 17-letnim MSS nadawały się do ponownego założenia przy wymianie górnego mocowania.

Co do tej opory to wszystko zależy od jej stanu, np. u mnie była przeżarta przez korozję.