Komputery, RTV, AGD, Komorki - Kontrole legalności oprogramowania
Krzyzak - 11-01-2007, 12:42
Starsze OO mialy jedna wade - po zapisaniu czegos jako .doc same nie byly w stanie tego otworzyc. Nowsze (zatrzymalem sie na wersji 2.0) nie maja sensownego odpowiednika Visual Basic, ktory pozwala naprawde wiele zautomatyzowac podczas pracy z Wordem czy Excelem.
A co do najlepszych informatykow - oparlem swoja wiedze o to, kto od lat zdobywa pierwsze miejsca w konkursach ogolnoswiatowych typu Top Coder.
Niemal wszyscy moi znajomi studiujacy razem ze mna nie mieli by szans na zatrudnienie, gdyby wczesniej nie poznali i nie programowali w C++ Bulder, Visual C++, Websphere SAD, JDeveloper, JBuilder, itd. a nawet Turbo Pascal, TASM/MASM. To wszystko sa programy komercyjne - wtedy poza zasiegiem finansowym przecietnego czlowieka (nie wspominam, ze w owych czasach nie bylo normalnych dystrybutorow detalicznych, a softu nie mozna bylo sobie ot tak kupic w sieci).
arekp - 11-01-2007, 12:48
szczeslaw napisał/a: | To mam propozycję - porozsyłaj CV w Open Document - zobaczymy jak "szybko" znajdziesz pracę |
Dlatego powinno sie dokumenty publikowac w PDF - czytnik dostepny dla kazdej platformy a jesli ktos ma problem z wypuszczeniem czegos do tego formatu polecam www.primopdf.com - sterownik pdfowej drukarki, na ktory puszczamy wydruk aby uzyskac PDF.
szczeslaw napisał/a: | A tak BTW - TYLKO używając Płatnika możesz się rozliczyć z ZUSem. Żaden inny program nie wchodzi w grę. |
www.janosik.net
szczeslaw - 11-01-2007, 12:53
arekp napisał/a: | cena podstawowego pakietu przy zakupie komputera prywatnego przez dorosla osobe bezdzietna nie bedaca nauczycielem wynosi 1060 zl |
Czyli cena taniego kompa.
A cenę KAV nie wiem skąd wziąłeś. W detalu, na stronie www.kaspersky.pl ceny są nieco inne.
KAV 6 licencja na rok, na jedno stanowisko to 126zł netto.
Przedłużenie licencji na kolejny rok to 88zł netto.
arekp napisał/a: | www.janosik.net |
1. To chyba "świeży" projekt?
2. Czy ZUS przyjmie dokumenty wypełnione za pomocą tego programu?
3. To ZUS oficjalnie powinien zlecić opracowanie takiego programu pod Linuxa, a nie zmuszać ludzi do używania winzgrozy.
arekp napisał/a: | Dlatego powinno sie dokumenty publikowac w PDF - czytnik dostepny dla kazdej platformy a jesli ktos ma problem z wypuszczeniem czegos do tego formatu polecam www.primopdf.com - sterownik pdfowej drukarki, na ktory puszczamy wydruk aby uzyskac PDF. |
Arku mnie tego nie tłumacz. Niestety problem polega na tym, że nie żyjemy sami na tym świecie.
Jest bardzo wiele rozwiązań niepraktycznych na świecie (nie tylko w informatyce). Ale spróbuj postapić inaczej to nic nie zdziałasz, nic nie załatwisz, nikt cię nie zrozumie.
Edit: Dobra nie zauważyłem, że Kaspersky oferuje wersję Home tylko do użytku domowego
arekp - 11-01-2007, 13:01
szczeslaw napisał/a: | A cenę KAV nie wiem skąd wziąłeś. W detalu, na stronie www.kaspersky.pl ceny są nieco inne. |
Z cennika dla dystrybutorow na podstawie ktorego ten soft sprzedaje Mowimy o komputerze dla uzytkownika prywatnego - czyli licencje w wersji Home Edition. Tu cena na zakup i przedluzenie licencji jest taka sama.
szczeslaw napisał/a: | arekp napisał/a: | www.janosik.net |
1. To chyba "świeży" projekt?
2. Czy ZUS przyjmie dokumenty wypełnione za pomocą tego programu?
3. To ZUS oficjalnie powinien zlecić opracowanie takiego programu pod Linuxa, a nie zmuszać ludzi do używania winzgrozy. |
W aktualnosciach widac date rozpoczecia projektu - 2002 rok.
O programie uslyszalem gdy do sadu wplynela sprawa przeciw ZUSowi - nie chcieli udostepnic pelnej specyfikacji.
Sprawe wygrali i bedzie to program w pelni zgodny z wymogami ZUS.
EDIT: ZUS podal kosmiczne kwoty jakie musialby poniesc przy przygotowaniu wersji na inne platformy. Osmieszyli sie tym maksymalnie, gdy wyszlo na jaw ze ktos potrafil to napisac i udostepnic za darmo
saphire - 11-01-2007, 13:09
Antywir całkiem niezły też jest za darmo: www.freeav.com
A zamiast M$ Office wystarczy darmowy Word/Excel/PowerPoint viewer a do pisania OpenOffice - tak naprawdę jeśli ktoś chce być ,,na windzie'' to tylko ta winda musi być kupiona - reszta softu wszelakiej maści i to porządnego spokojnie jest do wybrania za darmo i darmowego przynajmniej do zastosowań domowych czy niekomercyjnych.
[ Dodano: 11-01-2007, 13:17 ]
Krzyzak napisał/a: | A co do najlepszych informatykow - oparlem swoja wiedze o to, kto od lat zdobywa pierwsze miejsca w konkursach ogolnoswiatowych typu Top Coder. |
To akurat żaden wyróżnik - to jak test na inteligencję - im dłużej trenujesz tym masz lepsze wyniki aczkolwiek i małpę można nauczyć programowania skoro już potrafia porozumiewać się językiem migowym a co ważniejsze uczą tego swoje małe małpiątka.
Krzyzak napisał/a: | Niemal wszyscy moi znajomi studiujacy razem ze mna nie mieli by szans na zatrudnienie, gdyby wczesniej nie poznali i nie programowali w C++ Bulder, Visual C++, Websphere SAD, JDeveloper, JBuilder, itd. a nawet Turbo Pascal, TASM/MASM. To wszystko sa programy komercyjne - wtedy poza zasiegiem finansowym przecietnego czlowieka (nie wspominam, ze w owych czasach nie bylo normalnych dystrybutorow detalicznych, a softu nie mozna bylo sobie ot tak kupic w sieci). |
No coś ty, M$ .NET Express 2005 jest przecież za darmo, tak samo i Borlandowe wersje kompilatorów czy Delphi w najniższej wersji do niekomercyjnego stosowania są darmowe a zapewniam cię że dostatecznie są wypasione by się nauczyć na nich solidnie programowania, tak samo jest ze stadem innego softu narzędziowego lub tez są wersje akademickie/szkolne/studenckie i w trakcie nauki można z nich do woli czerpać wiedzę. Nawet M$ daje tak swoje systemy dla nauki w trakcie studiów.
Hubeeert - 11-01-2007, 13:19
To ja mam teraz konkretne zadanie dla Kolegow.
Prosze o zestawienie dobrego i darmowego softu do wszelakich zastosowan.
Takie kompendium wiedzy - dla Was to nie problem a moze komus sie przyda.
I najlepiej w nowym temacie.
NAZWA - CO ROBI - SKAD SCIAGNAC
UWAGA
TYLKO PROGRAMY DARMOWE LUB TANIE (pojecie wzgledne wiem)
arekp - 11-01-2007, 13:27
saphire napisał/a: | małpę można nauczyć programowania |
Nie obrazaj programistow, ok?
saphire napisał/a: | M$ .NET Express 2005 jest przecież za darmo, tak samo i Borlandowe wersje kompilatorów czy Delphi w najniższej wersji do niekomercyjnego stosowania są darmowe |
Jestem przekonany, ze Krzyzak pisal o swoich rowniesnikach. Moj rocznik mial juz szanse uczyc sie na legalnym oprogramowaniu. Niestety oprogramowanie legalne bylo wtedy niedostepne lub bardzo drogie. Takie byly czasy, teraz sa inne i nie ma co szukac usprawiedliwienia piractwa na sile.
Jako przyklad z tamtych czasow mozna podac ogromny koncern ITI, ktory jak pewnie niewielu wie potege swoja zbudowal wlasnie na dystrybucji filmow w czasach kiedy termin 'nielegalne' nie istnial w naszym kraju.
Krzyzak - 11-01-2007, 13:35
saphire napisał/a: | To akurat żaden wyróżnik - to jak test na inteligencję - im dłużej trenujesz tym masz lepsze wyniki aczkolwiek i małpę można nauczyć programowania skoro już potrafia porozumiewać się językiem migowym a co ważniejsze uczą tego swoje małe małpiątka. |
Bzdura, jedynie zgadzam sie z druga czescia (testy na inteligencje). Zeby rozwiazywac wyrafinowane zadania programistyczne trzeba miec naprawde dobry mozg. Powiem tylko tyle, ze kazdy program mozesz napisac na wiele sposobow i w roznym czasie. Podobnie bedzie wygladala jego zlozonosc obliczeniowa i czas podania rozwiazania.
Co do softu - moze teraz jest darmowy, kiedys takiego pojecia nie bylo (notabene wszystko dzieki wolnemu oprogramowaniu - dlatego MS zaczal sie zmieniac).
saphire - 11-01-2007, 13:37
OK to ja zacznę zaraz nowy temat i wkleję swoja listę.
[ Dodano: 11-01-2007, 14:12 ]
Założyłem nowy wątek o darmowym oprogramowaniu - może by któryś z adminów go ,,przykleił'' ?
Jest tutaj
Anonymous - 11-01-2007, 14:42
saphire napisał/a: | Założyłem nowy wątek o darmowym oprogramowaniu - może by któryś z adminów go ,,przykleił'' |
Dobry pomysł. Dobrze by było dodać do baz najpopularniejszego MySQL'a i określić osobną sekcję na serwery (Apache, php)
saphire - 11-01-2007, 14:46
Bez obrazy ale MySQL to nie baza tylko co najwyżej program do wyświetlania tabelek ale niech ci będzie - dodam
arekp - 11-01-2007, 14:47
tansky napisał/a: | Dobrze by było dodać do baz najpopularniejszego MySQL'a i określić osobną sekcję na serwery (Apache, php) |
Nie popadajmy w przesade ... to nie ma byc linkownia do wszystkiego co sie da pobrac za darmo tylko lista aplikacji jakie mozna uzyc w zastepstwie pirackiego oprogramowania.
Anonymous - 11-01-2007, 14:51
saphire napisał/a: | Bez obrazy ale MySQL to nie baza tylko co najwyżej program do wyświetlania tabelek ale niech ci będzie - dodam |
Hehe, co nie zmienia faktu że jest najpopularniejszy, najłatwiej wyguglać do niego pomoc i generalnie stanowi podstawę dla początkujących koderów. Ale zanim oberwiemy po łapach za offtop - Twój wątek, rób sobie tam co chcesz Tym bardziej że sprawiasz wrażenie że wiesz o czym mówisz.
[ Dodano: 11-01-2007, 14:53 ]
arekp napisał/a: | tansky napisał/a: | Dobrze by było dodać do baz najpopularniejszego MySQL'a i określić osobną sekcję na serwery (Apache, php) |
Nie popadajmy w przesade ... to nie ma byc linkownia do wszystkiego co sie da pobrac za darmo tylko lista aplikacji jakie mozna uzyc w zastepstwie pirackiego oprogramowania. |
Zatem trzebaby jednak dodać linki do przyjaźniejszych dystrybucji linuksa. Np. słyszałem coś o toruńskim Pierniksie, huehue.
wojmi1 - 11-01-2007, 16:54
MySql serwer bazo danowy Hubeeert napisał/a: |
UWAGA
TYLKO PROGRAMY DARMOWE LUB TANIE (pojecie wzgledne wiem | Obecnie najlepszy wg mnie
Linux--- Fedora Core 3 max cena jaka zaplacilem 125 zl full wypas /z Biblia fedora core 3 twarda oprawa ok1200str/ za darmo w necie ok 30 zl np w gazeciez oprogramowaniem dla biura dla prgramisty dla administratora sieci firmy na dowolna liczbe stanowisk
Kalkulacja: ksiazka 100zl plytka dvd 25zl mozna w tym grzebac bez obawy ze sie kogos prawa zachaczy 1600 skladnikow programow itd. 3 systemy okienkowe
A co do praw tzw. autorskich to uwazam je za wyzysk i to we wszelkich wypadkach.
[ Dodano: 11-01-2007, 17:10 ]
Krzyzak napisał/a: | nie maja sensownego odpowiednika Visual Basic, ktory pozwala naprawde wiele zautomatyzowac podczas pracy z Wordem czy Excelem | no nie wszyscy musza pracowac z Wordem i Exelem sam wiesz ze w branzy programistow przydal by sie tylko KTOS kto by znal wszelkie trendy i komercyjne zastosowania mysle ze wiekszy sens co do oplat licencyjny maja kwestje zastosowan konkretnego oprogramowania niz program bazowy-wyjsciowy
Marcin-Krak - 27-01-2007, 12:06
"Rzeczpospolita": Ostatnie publikacje prasowe mówiące o 5 latach więzienia i o funkcjonariuszach przeszukujących mieszkania internautów ściągających pliki muzyczne to, według komisarza Zbigniewa Urbańskiego, nieporozumienie.
"Można tu jedynie mówić o naruszeniu praw autorskich" - mówi komisarz.
"Rzeczpospolita" podaje, że nieporozumienie bierze się z braku rozróżnienia dwóch odrębnych czynów: czym innym jest ściąganie muzyki po to, by jej prywatnie słuchać.
Czym innym natomiast - udostępnianie plików, by inni mogli je ściągać. Ten ostatni czyn jest rzeczywiście karalny. W przypadku, gdy osoba czerpie z tego dochód - grozi jej nawet 5 lat więzienia.
Osobom, które wyłącznie ściągają utwory z sieci, może natomiast grozić odpowiedzialność cywilna. Twórca ma prawo zażądać nawet trzykrotności wynagrodzenia. Jednak nawet jeśli przyjmiemy, że osobom ściągającym muzykę z sieci grozi odpowiedzialność cywilna, to jest ona iluzoryczna, ponieważ policja nie może się zajmować łamaniem praw autorskich, o ile nie są one przestępstwem.
|
|
|