[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tempomat - Lancer CYxA
arxel4 - 07-10-2017, 18:31
Dziękuję.
PS. z moim motoryzacyjnym zacięciem to pewnie bez mechanika / elektryka się nie objedzie :/
PS.2. Znacie kogoś w okolicach Warszawy?
PS.3. Autko już zmierza do mnie:D
eccehomo - 27-10-2017, 14:01
arxel4 napisał/a: | :D
Dziękuję.
PS. z moim motoryzacyjnym zacięciem to pewnie bez mechanika / elektryka się nie objedzie :/
PS.2. Znacie kogoś w okolicach Warszawy?
PS.3. Autko już zmierza do mnie:D |
Przyłączam się do pytanie: kto w okolicach Warszawy jest w stanie zrobić to skutecznie
scotch99 - 31-10-2017, 09:02
Zamykając moje pytania o tempomat: przyczyną wadliwego działania był... czujnik położenia wałka rozrządu. Po jego wymianie tempomat działa bez zarzutu. Co ciekawe - czujnik ten nigdy nie spowodował wyświetlenia Check Engine, choć błąd w komputerze był widoczny.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi forumowiczów.
arxel4 - 04-11-2017, 11:42
Odpowiedzi poki co jeszcze nie mam.
na chwile obecną nie chcialbym jechać do forumowego mechanika, który stwierdzil, ze kiedys robili to i teraz sobie jakos poradza.
co do elektryka (od multimediow) jest dosyc sprawny, niestety musialem do niego wrocic, ale o tym opowiem juz na forum o konkretnym (moim) aucie
M4ci3X - 27-02-2018, 13:01
odgrzebuję cytując:
tokyo napisał/a: | Witam
1. Najlepiej sie maja wlasciciele autek z rocznikow 2007 - 2010 (poczatek roku) (...)
2. Do prawidlowej pracy musi byc sprawny czujnik sprzegla oraz stop. (...)
3. Roczniki 2010 - 2015, tu jest roznorodnosc instalacji. Do tego stopnia, ze nawet jak na sterowniku sa kable to moze byc tak (robilem to ostatnim razem) ze ktos na produkcji wycina 20cm kabla ze sprzegla lub nie ma wiazki od polowy kolumny do lewego progu
4. Jezeli jest system AS&G (start&stop) moze a nie musi brakowac jednej malej diody ktora blokuje caly system
(...)
6. Jezeli masz autko po 2010r silnik 1.6 , czujnik na szybie lub nie,brak multifunkcji, brak BT to na bank nie ma okablowania.
|
w skrócie pojazd:
sportback, VIN 2010 końcówka roku (sprzedany jako 2011 u niemca), AS&G + radio z BT i sterowaniem z kierownicy, czujki deszczu i oświetlenia, 1.6
- czy posiadanie w.w. konfiguracji pozwala przypuścić, że czujniki i okablowanie (przynajmniej jego większość) już jest
- czy do AS&G jest osobny czujnik przy sprzęgle?
- czy mechanik może natknąć się na jakieś komplikacje po podpięciu pod komputer?
- czy nie mając umiejętności mogę sprawdzić własnoręcznie przystosowanie sprzętowe? jeśli tak - jak?
jacyś zaufani fachowcy w woj. lubelskim?
tokyo - 27-02-2018, 23:37
ad1 - niekoniecznie zalezy od przeznaczenia rynku
ad2 - tak jest osobny czujnik
ad3 - mechanik musi zrobic najpierw instalacje
ad4 - trzeba rozebrac wiazke w progu oraz pod kierownica i sprawdzic czy sa kable
dariuszx94 - 31-07-2018, 11:11 Temat postu: Nie działający tempomat Cześć!
Ostatnio w trasie chciałem sobie uruchomić tempomat. Po naciśnięciu przycisku On/off nie zapala mi się kontrolka Cruise lecz zielona lampka na kierownicy jak na zdjęciu poniżej. Czy jest w stanie ktoś mi wyjaśnić w czym może być problem. Nie działają mi też przyciski podgłaszania i ściszania.
Z góry dzięki za odpowiedź
Bizi78 - 31-07-2018, 11:16
Może taśma.
Posprawdzaj w różnych położeniach kierownicy.
dariuszx94 - 31-07-2018, 11:45
Do czego służy w takim razie ta zielona dioda?
michaello - 31-07-2018, 12:15
dariuszx94 posprawdzaj na początek prozaiczne rzeczy jak oświetlenie. np. przy spalonych stopach nie działa kontrola trakcji więc nawet niedorzeczna usterka moze byc istotna.
dariuszx94 - 03-08-2018, 19:31 Temat postu: Zielona dioda po naciśnięciu przycisku tempomatu. Cześć, próbując zmusić do działania przyciski w kierownicy doszedłem do czegoś takiego. Po naciśnięciu przycisku on/off na tempomacie zapala mi się zielona dioda jak na zdjęciu poniżej. Czy ktoś może mi powiedzieć jaka jest jej funkcja?
RalfPi - 04-08-2018, 07:50
A na zegarach coś się podświetla przy załączeniu tempomatu ?
dariuszx94 - 06-08-2018, 11:44
Nie zapala się kontrolka Cruise. Podejrzewam, że poprzedni właściciel mógł coś grzebać w kablach, bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji i tej zielonej lampce. Dręczy mnie jednak poziom zużycia przycisków tempomatu co świadczy że kiedyś działał.
tokyo - 19-08-2018, 12:23
a moze zrobil jakies wew zabezpiczenie lub cos jest zle wpiete
hosted - 20-08-2018, 15:03
W piątek (17.08) Tokyo zamontował tempomat w moim Lancerze 1.6
Myślałem, że pójdzie szybko ale to jednak kawał roboty.
Szybko poszło zamontowanie „przycisków” na kierownicy ale pozostały montaż trwał kilka godzin.
Montaż to przygotowanie wiązki/wpięcie się w złącza w komorze silnika/przeprowadzenie kabli do kabiny a tam to sobie Tokyo trochę czasu „poleżał”.
Tempomat sprawdzony w niedzielę na trasie Łódź-Inowłódz-Łódź czyli 150 kilometrów.
Jechałem zgodnie z przepisami, gdzie tylko się dało załączałem tempomat i spalanie wyszło mi 5.1l/100km Po autostradzie przejechałem jedynie 20km.
Wygoda bardzo duża i każdemu mogę polecić.
Myślałem że do 1.6 nie da się dołożyć tempomatu ale na szczęście zgadałem się z Tokyo
Tempomat działa od 40km/h.
|
|
|