[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Falujące obroty - Lancer CYxA
RalfPi - 15-11-2014, 14:05
tyku napisał/a: | RalfPi napisał/a: | kultura pracy na zimnym silniku jest równa 2/10 -bardzo łatwo się dławi i szarpie przy puszczaniu sprzęgła. | Nic z tych rzeczy, które opisujecie nie powinno występować w sprawnym samochodzie. Chyba, że jakiejś berberuchy zatankujecie, albo woda w baku. |
Może i mam wodę w baku - bo jeżdżę na gazie i w sumie paliwo mi schodzi raz kiedyś.
Zawsze tankuję (90% na Orlenie), ale naprawdę - kultura pracy na ciepłym jest rewelacyjna, a na zimnym (bardzo zimnym) kiepska.
tyku - 15-11-2014, 14:19
RalfPi, Stosuj dodatki do benzyny, szczególnie porą jesienną i zimową. Pewnie jeździsz mając w baku benzynę z Świąt Wielkanocnych. Raz mi się zdarzyło, że miałem wodę bo tankuję co miesiąc. Ledwo odpaliłem, ale się od razu zorientowałem, tylko trzeba było się modlić, aby do stacji dojechać i wstydu się nie najeść.
Skifar - 15-11-2014, 15:18
Hmmm, ciekawe to, co piszecie koledzy, aż sprawdzę i napisze co i jak. Polecicie może jakis konkretny dodatek do benzyny?
tomaszekk7 - 25-11-2014, 09:26
Po zmianie na świece DENSO K16 PSR-B8. Zaobserwowałem , iż nie ma takich gwałtownych wahnięć wskazówki obrotomierza jakie miały miejsce wcześniej na świecach DENSO K20 PSR-B8.
qbuss - 25-11-2014, 11:55
Skifar napisał/a: | No wlasnie ja też nie uważałem za usterkę, ale juz kilka razy zdarzyło się, że spadły obroty tak, że silnik zgasł. Jeżeli zaraz po odpaleniu wcisnę gaz to wszystko jest ok. Czasami jak na zimnym silniku chce ruszyć zaraz po uruchomieniu, samochód potrafi się zdławić i też od razu zgasnąć wiec to już jest wg mnie usterka... |
Ja miałem podobne objawy, przeczyszczenie przepustnicy pomogło - na zimnym mam stałe obroty około 850. Spróbujcie tego, tym bardziej , że koszt niewielki.
torpi - 25-11-2014, 18:30 Temat postu: Lancer 2012 gasnacy silnik check gaz Witajcie, może tutaj znajdę kogoś kto mi pomoże, ponieważ serwisy mają albo problem z kompetencja, albo nie chce im się "naprawiać" na gwarancji.
A więc tak. Mam autko od nowości Mitsubishi Lancer silnik 1.6, w serwisie zamontowany "fabryczny gaz" firmy stag.
Problem polega na tym, że od jakiegoś czasu przy niższych temperaturach po odpaleniu auta obroty falują jakby się wściekły, co więcej czasem włącza się check i wypadanie zapłonu na 4 cylindrze. Zostały wymienione świece - problem nie zniknął. Od 3 tygodni (mniej więcej) po wyjeżdżaniu spod domu i hamowaniu (ze sprzęgłem) obroty spadają do 0 i silnik gaśnie. Gazownik twierdzi że z jego strony jest wszystko ok. Dzieje się tak bez różnicy czy jadę na "gazie" czy na benzynie.
qbuss - 25-11-2014, 19:37
Poczytaj ten artykuł http://forum.mitsumaniaki...ic.php?t=85444, możliwe, że należy sprawdzić i wyregulować luzy zaworowe.
Jaki masz przebieg na LPG?
mjsystem - 25-11-2014, 19:44
torpi, Kontynuuj tu istniejący już temat. Tak jak podał kolegaqbuss, więc przeniosłem w właściwe miejsce.
torpi - 25-11-2014, 21:02
Ok dzięki panie Modzie:P przebieg aktualny 56tys. na gazie 51 tys:) ogółem przejechałem tyle w niecały rok:) A luzy zaworowe bezpłatnie na gwarancji mi sprawdza? Zapomniałem dodać ze u mnie obroty z 0 nie wchodzą w gore tylko odłącza całkowicie zapłon.
mjsystem - 25-11-2014, 21:06
Gaz masz montowany przez ASO? Nie koniecznie luzy Ci sprawdzą w ramach gwarancji. Może to być usługa raczej odpłatna, tak jak każda czynność serwisowa.
torpi - 25-11-2014, 21:11
Dziwi mnie to po prostu że w nowym samochodzie mam masę niejasności i problemów. Jeśli jest to usługa odpłatna a okaże się, że jest coś nie tak to co wtedy? Naprawa w ramach gwarancji? Tak gaz montowany w salonie czyt. u zaprzyjaźnionego z nimi serwisu STAG.
karol20 - 25-11-2014, 21:50
Cytat: | A luzy zaworowe bezpłatnie na gwarancji mi sprawdza? |
Pomiar luzów zaworowych jest na zimnym silniku i kosztuje około 130 zł . Nie sądzę żeby wykonali Ci taka czynność w ramach serwisu . Po 51 tys. na LPG w tym silniku na bank luzy nie mieszczą się w normie producenta .
mjsystem - 25-11-2014, 22:36
karol20 napisał/a: | Po 51 tys. na LPG w tym silniku na bank luzy nie mieszczą się w normie producenta . |
Taki chyba jest interwał serwisowy? 40-50 tysięcy kilometrów?
torpi - 25-11-2014, 22:38
Czyli jeżeli nie mieszczą się w jakimś przedziale powinni na gwarancji to naprawiać tak? Tylko kto? ASO Mitsubishi czy STAG?
mjsystem - 25-11-2014, 22:47
torpi napisał/a: | Czyli jeżeli nie mieszczą się w jakimś przedziale powinni na gwarancji to naprawiać tak? Tylko kto? ASO Mitsubishi czy STAG? |
Nie. To nie usterka. To jak zużycie klocków hamulcowych. Czynność obligatoryjna serwisowa.
|
|
|