Grandis Ogólne - Grandis Mivec a instalacja gazowa
martin778 - 31-03-2016, 09:12
z tego co poczytalem troche w internecie to podobno zostaje od7do 13cm przeswitu jest to za malo tym bardziej ze wielu uzytkownikow takiego montazu butli narzeka na obcieranie przy przejazadach naprzyklad przez progi zwalnaiajace,a gdzie tu wybrac naprzyklad sie na ryby gdzie trzeba dojechac do jeziora.
Fragu - 31-03-2016, 09:27
Oj to faktycznie nie dużo prześwitu zostaje, w takim wypadku montowałbym butlę jednak wewnątrz
martin778 - 31-03-2016, 09:32
Tak zrobie ale bede probowal zachowac funkcjonalnosc jednej czesci rozkladanego fotela,z tego co czytam to strasznie duzo gazu spala grandis wiec mam nadzieje ze zmieszcze butle gdzie wejdzie z 30-35 litrow gazu tak zeby przejechac na nim z 300 kilometrow.
A co z kwestia lubryfikatora?Lepiej zeby byl czy sobie odpuscic dodatkowe smarowanie?
kcn - 31-03-2016, 10:32
martin778 napisał/a: | z tego co poczytalem troche w internecie to podobno zostaje od7do 13cm przeswitu jest to za malo tym bardziej ze wielu uzytkownikow takiego montazu butli narzeka na obcieranie przy przejazadach naprzyklad przez progi zwalnaiajace,a gdzie tu wybrac naprzyklad sie na ryby gdzie trzeba dojechac do jeziora. |
bzdura. Przeswit jest o taki jak na tym foto ok. 20 cm.
w próg zwalniający nie uderzysz chyba że go 40km/h chcesz pokonać. Na rybki spokojnie wjedziesz może wolniej poprostu. To takie info dla tych co chcą mieć środek funkcjonalny a ttu przeczytali że strach i w ogóle samo zło. Zrobiłem juz ok 35k km z ta butlą i nie raz nie dwa zbaczałem z asfaltu. Spokojnie, butla w koło i ciesz się środkiem składanym i rozkładanym i bagaznikiem.
martin778 - 31-03-2016, 10:53
Super fotka a jak to wyglada estetycznie?Czy butle masz zamontowana poziomo czy jest ulozona lekko przechylona tak jak kolo dojazdowe?
Ja obawiam sie tego ze jak obciaze samochod to pozostanie tylko te pare centymetrow przeswitu o ktorym pisalem wczesniej a jezdze czesto bardzo obciazony z bagaznikem dachowym na dodatek tak wiec nie fajnie jechac z ta mysla i stresem ze mam pod spodem bombe z zaplonem.
kcn - 31-03-2016, 12:06
martin778 napisał/a: | Super fotka a jak to wyglada estetycznie?Czy butle masz zamontowana poziomo czy jest ulozona lekko przechylona tak jak kolo dojazdowe?
Ja obawiam sie tego ze jak obciaze samochod to pozostanie tylko te pare centymetrow przeswitu o ktorym pisalem wczesniej a jezdze czesto bardzo obciazony z bagaznikem dachowym na dodatek tak wiec nie fajnie jechac z ta mysla i stresem ze mam pod spodem bombe z zaplonem. |
estetycznie to niestety nie wygląda ale wybrałem komfort w środku, butla jest jakby lekko pod skosem. Ja piecioosobowa rodzina z bagaznikem dachowym obiechałem kawałek europy i ani razu nigdzie nie zawadziłem ale niewiem jakie będziesz miał te ciężary. Kwestia przemyślenia. Jak nie potrzebujesz bardzo sskładać 3 rzędu to bierz butle do środka wtedy tylko oparcie będziesz sobie składać.
Grzegorz J - 31-03-2016, 14:33
Ja również wybrałem komfort podróży. Mam 3 dzieci więc bagażnik to podstawa. No i teściowa się zmieści 😁.
Mam butlę 42l co wystarczy na 350 km. Dla mnie przy tej masie i silniku, ten wynik w zupełności wystarczy.
Butla... no cóż: coś za coś
foto 1
foto 2
Przyznam że niestety udało mi się 2x zahaczyć o krawężnik przy parkowaniu tyłem. Ale tragedii nie ma. A tak uczulałem żonę 😅
martin778 - 31-03-2016, 15:00
Ja bede probowal poswiecic pol bagaznika tak aby jedno skrzydlo skladalo sie i rozkladalo rowniez mam trojke dzieci i niestety rowniez tesciowa
kcn - 02-04-2016, 20:50
Grzegorz J napisał/a: |
Mam butlę 42l co wystarczy na 350 km. Dla mnie przy tej masie i silniku, ten wynik w zupełności wystarczy.
|
Dlatego u Ciebie prześwit jest troszkę mniejszy niż u mnie. mi wchodzi 36l gazu, czyli mam nieco mniejszą butle.
Koszałek - 04-05-2016, 11:12
Jeśli jest ktoś zainteresowany to zakładałem gaz w Koszalinie firma OMAR i założyli mi butle która ma
18 cm grubości i chyba 68 cm szerokości.Bardzo płaska ale szeroka. Gazu wchodzi coś kolo 50 l a jeśli chodzi o prześwit to jest 0,5 cm mniejszy niż jak kolo dojazdowe było zamontowane. Jutro postaram się przesłać fotki.
Dodam że ta butla weszła do sprzedaży od niedawna bo 2 tygodnie na nią czekałem.
Ale było warto na nią czekać bo niewiele wystaje jest spory prześwit.
kcn - 05-05-2016, 06:33
Koszałek napisał/a: | Jeśli jest ktoś zainteresowany to zakładałem gaz w Koszalinie firma OMAR i założyli mi butle która ma
18 cm grubości i chyba 68 cm szerokości.Bardzo płaska ale szeroka. Gazu wchodzi coś kolo 50 l a jeśli chodzi o prześwit to jest 0,5 cm mniejszy niż jak kolo dojazdowe było zamontowane. Jutro postaram się przesłać fotki.
Dodam że ta butla weszła do sprzedaży od niedawna bo 2 tygodnie na nią czekałem.
Ale było warto na nią czekać bo niewiele wystaje jest spory prześwit. |
Ale kolega ma Lancera a ta sama butla niekoniecznie musi pasować do grandisa choć jeśli by ppasowała to bbyłaby idealna wwięcej gazu i większy prześwit , same zalety
martin778 - 08-05-2016, 17:22
Ja juz po instalacji LPG jak narazie wszystko oki butla 41 litrow zajmuje pol bagaznika na butli okolo 35-36 litrow jadac autostrada 140-160km/h przejechalem 270 kilometrow,czyli spalanie okolo 13,5 litra.
kcn - 09-05-2016, 06:50
12-16l/ 100 km taki mam zakres spalania lpg.
Grzegorz J - 09-05-2016, 14:27
martin778, spalanie jak najbardziej w normie 😀 Nic tylko jeździć 🚖
Szerokości!
martin778 - 09-05-2016, 15:40
Grzegorz J napisał/a: | martin778, spalanie jak najbardziej w normie 😀 Nic tylko jeździć 🚖
Szerokości! |
Wielkie dzieki jak do tej pory 2500 kilometrow bez zarzutow polecam Auto-Flesz Lubicz
|
|
|