To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - [CY8A 2.0DID] Lancer 2.0 DID-brak mocy, problemy z silnikiem

karolczq - 14-01-2018, 14:40

Witam, mam problem z moim samochodem (Lancer, 2.0 DiD sedan, 2008r). Jakiś czas temu po lekkim uderzeniu wróbla na Sce, zaczął zapalać mi się błąd z poduszką powietrzną (raz jest a raz go nie ma). Jeździłem jednak na nim, gdyż nic oprócz tego się nie działo. Od jakiegoś czasu jednak samochód zaczął tracić moc Dochodziło do 120km/h i nic. Po "resecie" wszystko grało. Później problem ustąpił aż do momentu, gdy parę dni temu nie dość, że moc odczuwalnie spadła to podczas jazdy powyżej 120 km/h czuć szarpanie jakby się dławił i oczywiście brak mocy. Dodatkowo, gdy wczoraj wracałem do domu (nie przeciągałem go oczywiście ze względu na szarpanie i brak mocy) postanowiłem go "zresetować". Niestety po zgaszeniu nie chciał odpalić. Jakby nie było iskry. Dodam ,że zawsze odpalał "na dotyk" nawet po całonocnym staniu w minusowej temp. Odpalił po paru minutach próbowania i jakoś się dokulałem na szarpiących obrotach i bez mocy. W czym może tkwić problem? Brak mocy i szarpanie to tak jak wyczytałem tutaj może być z paru przyczyn, ale dlaczego nie chciał odpalić? Wywaliła kontrolka akumulatora, ale możliwe żeby nagle z godziny na godzinę zdechł?
Pozdrawiam serdecznie

Edit:
Dzisiaj zgasł na krzyżówce. Już nie odpalił. :rolleyes: Po pewnym czasie jak kręciłem kluczykiem to odpalił, ale było słychać głośne stukanie jakby ktoś młotkiem pod maską walił i zaczął świrować obrotomierz więc zgasiłem i już tak go zostawiłem. Jutro albo we wt lawetą zaciągnę go do mechanika, zobaczymy co powie.

marbus-gd - 02-03-2018, 19:58
Temat postu: Lancer 2010 2.0 Diesel - brak mocy podczas mrozów
Witam.
Co może być przyczyną braku mocy podczas obecnych mrozów. Silnik 2.0 Diesel. Po rozgrzaniu się silnika powyżej 75 stopni problem ustępuje. Dodatkowo dzisiaj po wrzuceniu luzu auto zgasło i dopiero po kilku minutach udało się go odpalić. Sprawdziłem błędy na silniku i był jeden - brak zapłonu na 4 cylindrze. Auto po odpaleniu przejechało na spokojnie ok 5 km, osiągnęło temperaturę i powróciła moc, kolejne 50 km bez problemu.