Outlander I GEN Techniczne - [I 2.0T] po montażu lpg ,wrażenia
panadam2 - 27-04-2016, 22:39
Czas temu założyłem do siebie instalacje gazowa AGIS z lubryfikatorem.
Wszystko działa jak należy. Nic się nie zacina, nie ma oznak spadku mocy. Sterownik LPG posiada najnowszy korektor jakości gazu, jak i oprogramowanie do wysyłania prawidłowych impulsów dla sond.
Wcześniej miałem eclipse z takim samym silnikiem i z instalacja STAG. Powiedziałem nigdy więcej - zawsze jakieś problemy...
Spalanie na gazie. Trasa do 100km/h 10 l, do 110km/h 11,5 do 140km/h 13,5l
Outek ma przejechane dopiero 95 tys. km od wyjazdu z fabryki.
plecho1 - 28-04-2016, 06:43
panadam2, Stag czy Agis nie charakteryzuje całej instalacji, jest to tylko sterownik, bardziej ważna jest reszta podzespołów czyli wtryski i reduktor oraz wiedza i uczciwość gazownika. Wcześniej trafiłeś na partacza który albo źle Ci zamontował i być może za mało wydajne podzespoły albo źle wyregulował instalację. Czy to będzie sterownik Staga czy Agisa czy jeszcze innego producenta to nie ma to większego znaczenia bo większość tych sterowników ma podobna funkcjonalność i po odpowiednim ustawieniu będą działały tak samo.
Co do Lubryfikacji to jest to tylko wyciągnięcie kasy od klienta.
jaroo0 - 22-06-2016, 20:02
Śmigać śmigacie na tym gazie...
Ile kosztował was cały koszt montażu do wersji 2.0 Turbo ?
Rozglądam się w podlaskim, ale co zapytam to każą zadać pytanie na maila... i cisza.
plecho1 - 22-06-2016, 20:41
Czy to turbo czy wolnossący to cena nie powinna się wiele różnić ewentualnie może być niewielka dopłata za trochę wydajniejszy reduktor lub wtryski, koszt nawet w detalu może być większy o około 100 - 300zł. Gaziarz oczywiście może bajerować ale instalacja do turbo około 200KM jest taka sama jak do wolnossącego.
jaroo0 - 22-06-2016, 22:06
To teraz kolego mnie zaskoczyles. Przypadkowo spotkalem takiego co wstawia i rzucil kwota z 4500+ zl. Niestety nie byl z miejsca pewny czy to wtrysk bezpośredni czy nie i nie upieral sie dalej co so ceny i ma dac mi znac po zagłębienia w temat
plecho1 - 22-06-2016, 22:25
Gazownicy zarabiają głównie na niewiedzy ludzkiej. Dobry zestaw do silnika 4 cylindrowego około 200KM w detalu kosztuje 1500 do max 2000zł (hurtowo pewnie z 20% taniej) a reszta to zarobek gazownika za montaż i wiedzę więc za góra 2 dni pracy można całkiem dobrze zarobić
qba1983 - 22-06-2016, 23:42
ja dałem 2200zł za zestaw: reduktor silver KME, wtryski hana i sterownik KME nevo.
było troche przy ustawianiu ale teraz wszytsko gra i huczy.
majchas01T - 26-06-2016, 11:05
Hej. Czy mógłby się ktoś z Was podzielić mapa do staga dla O1T? Mam pewne problemy z regulacją, a gąsienicy rozkładają ręce.... myślę, że podpowiedź mogłaby być pomocna.
Może być na maila majchas@o2.pl
Z góry dzięki za pomoc
Krzyzak - 26-06-2016, 21:14
Mapę samemu programujesz - procedura jest opisana na stronie producenta (Stag). W skrócie - najpierw zbieranie danych z wtrysków na biegu jałowym, potem zbieranie podczas jazdy z niskim obciążeniem a potem z dużym obciążeniem. Każdy etap można korygować - jeśli się posiada podłączenie sond lambda (nie każdy instalator je podpina bo nie są niezbędne).
plecho1 - 26-06-2016, 22:08
Mapa służy jedynie do sprawdzenia poprawności ustawienia mnożnika, sterownik z mapy nie korzysta w żadem sposób. Mnożnik też nie musi być taki sam nawet w takich samych autach bo zależy też od podzespołów instalacji LPG, od montażu tych podzespołów oraz od ciśnienia gazu więc praktycznie w każdym aucie może być inny.
|
|
|