Outlander I GEN Techniczne - Hamulce O1 T UPGRADE
Fragu - 17-12-2016, 23:19
Dzisiaj rozbieralem zacisk i ciężko jednoznacznie stwierdzic czy się zmieści, być może będzie trzeba przeszlifowac jarzmo.
macia - 17-12-2016, 23:26
Jako były użytkownik O1T podzielę się opinią następującą. Nawiercane, nacinane, wycinane, malowane, hartowane itp. itd. - to nie ma znaczenia. I tak nie dadzą rady, bo mają za małą powierzchnię hamującą... Spójrzcie na byle jaki model volvo, audi, bmw o nawet mniejszych mocach - każda z tarcz tych aut jest znacznie większa, niż w waszych outlanderach... Niestety chłopaki oszczędzili na hamulcach i jedynym rozwiązaniem jest przeszczep hamulców z evo. Da się, ale to kosztuje. Nie łudźcie się, że problem prawdziwego hamowania (nie mówię o emeryckiej jeździe, bo tam byle co wystarczy) załatwią tarcze tej czy innej firmy, w tym czy innym kolorze. Chcesz hamować i za miesiąc nie płakać, że znowu się nie udało - kup kit do evo i wsadź do swojego auta. Amen.
Hugo - 18-12-2016, 11:52
Fragu napisał/a: | Dzisiaj rozbieralem zacisk i ciężko jednoznacznie stwierdzic czy się zmieści, być może będzie trzeba przeszlifowac jarzmo. | 0,3 mm od zewnętrznej strony jarzma nie wejdzie? Aż mi się wierzyć nie chce Może być ta sama sytuacja co w Galach EA, chcąc założyć tarcze 276/26 mm od auta po II lifcie do dwutłoczkowych zacisków po I lifcie trzeba było gdzieś tam "szlifnąć" jarzmo.
A ja nawet chciałem coś takiego spróbować wsadzić w jarzma i zaciski z Outlandera: http://allegro.pl/tarcza-...6161387182.html
Fragu - 18-12-2016, 12:23
Przy 300mm na pewno trzeba będzie przeszlifowac jarzmo.
Mnie cały czas korci żeby pokombinować z hamulcami z Dodga Calibra srt...
Hugo - 18-12-2016, 13:41
A jakie on tam ma hamulce? Widzę, że nie Brembo, ale duże i felga 19 cali wchodzi na styk.
Fragu - 18-12-2016, 13:44
340x28mm...a zaciski są "zwykłe" dwutłoczkowe. Problem w tym, że nie mogę nigdzie znaleźć tarcz do kupienia - chciałem sprawdzić wszystkie ich wymiary.
Cała płyta podłogowa jest wspólna z Lancerem więc jest szansa, że wszystko podpasuje.
EDIT: znalazłem info w katalogu Brembo, że jest to układ Akebono.
Hugo - 18-12-2016, 18:07
O kurde, aż za duże Jak system Akebono to są identycznej budowy jak dwutłoczkowe zaciski z Gala czy Outlandera.
Zwierzu - 27-12-2016, 21:12
Jako ze przerobiłem wiele zestawów i opcji hamowania w O1T. To tak jak pisze Pan z czarnego evolandera polecam textary. Mam na zaciskach evo 9 i nie oszczędzam ostrego hamowania i od 4,5 tys km nic sie nie dzieje. Zapomnijcie w wersjach turbo o jakichś ATE narazicie sie na koszty i nic to nie zmieni.
Ojciec jeździł powiedzmy 60km/h i słowo daje przy takiej jeździe nie wyobrażam sobie żeby tarcze się gięły a wymieniał przez chyba 8 lat 4 razy a i tak jak jechałem biły. Wada fabryczna okropna i półśrodki w postaci dobrych tarcz i hamulców tutaj nie wystarczą. Przy jeździe mocno pasywnej może to zda egzamin ale nie dla mnie nie po to mam O1T:)
Hugo - 28-12-2016, 15:00
Zwierzu, czyli polecasz tarcze 294/24 mm firmy Textar? Ja kupiłem na próbę oryginalne tarcze 294/26 mm od ASX, zobaczymy jak sobie poradzą w Galancie Galant jest ok. 200 kg lżejszy od O1T, więc może przejadę parę km więcej
P.S. Na pierwszy montaż w Mitsubishi szły tarcze i klocki Textar.
Bzyk_R1 - 28-12-2016, 15:17
Ja póki co mam założony przód textar pro 294/24 ale zrobiłem malo km zeby wystawic obiektywną ocenę. Najważniejsze że przestało bić przy wyższej prędkości i zrobiłem ze 3 dohamowania 150-60 i git póki co.
Zwierzu - 28-12-2016, 19:59
Hugo napisał/a: | Zwierzu, czyli polecasz tarcze 294/24 mm firmy Textar? Ja kupiłem na próbę oryginalne tarcze 294/26 mm od ASX, zobaczymy jak sobie poradzą w Galancie Galant jest ok. 200 kg lżejszy od O1T, więc może przejadę parę km więcej
P.S. Na pierwszy montaż w Mitsubishi szły tarcze i klocki Textar. |
Nie wiem jak zachowają się textary w tym rozmiarze ja mam na zaciskach evo 9 troszkę wieksze. Dodatkowo mogę podpowiedzieć ,że nie zalecam nawiercanych tarcz, tylko szybciej się pogną.
Hugo - 28-12-2016, 20:44
Nie chcę już widzieć żadnych nawiercanych czy nacinanych tarcz. Obecnie mam nacinane, wyglądają super, ale przy hamowaniu jest tragedia. Wycie jakby skład towarowy hamował. Aż wstyd jak z kimś jedziesz, bo hamując z dużej prędkości zawsze pada pytanie "co to jest"?
qba1983 - 17-01-2017, 13:07
no i jak sprawa z tymi tarczami z outlandera III, da rade to zamontować?
Hugo - 17-01-2017, 16:26
Przygotowane do montażu i czekam na lepszą pogodę. Jak nie zapomnę to tutaj napiszę czy podeszły. Planuję również robić fotki i inne pomiary, bo zastanawiam się czy nie wejdą w te jarzma tarcze 300/28 mm od Hyundai'a i40
Bzyk_R1 - 17-01-2017, 18:14
No to ładnie lecisz już 4mm więcej Obserwuję temat, chociaż póki co org textary 294/24 dają radę i nie mam z nimi problemu. Nie jeżdżę sportowo ale do normalnego poruszania wystarczają.
|
|
|