To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Polerka samochodowa

mkm - 19-11-2017, 23:10

Marcino, tylko uważaj - sieje spustoszenie.
Głównie na przetarcia i przypalenia.

Marcino - 20-11-2017, 08:51

mkm napisał/a:
Marcino, tylko uważaj - sieje spustoszenie.
Głównie na przetarcia i przypalenia.

Okej. Odezwę się jak coś. Mezerna 3w1 zakupiona. Wosk Collonite również. Najpierw skrzynia później lakier.

RalfPi - 20-11-2017, 17:48

Ja kupiłem 3 Menzerny (3x250ml - Heavy Duty, jedną pośrednią i jedną na Finisz i wosk ) - czyli w zasadzie 4 Menzerny. Do tego pianownicę manualną, pianę ph Neutral Snow foam 5 Liter. Do tego maszynę Kunzera - całość wyszła pod 1000zł, ale jak wszystko dojdzie i będzie czas, to będzie się działo.
mkm - 21-11-2017, 18:47

No to miłej zabawy i pamiętajcie, że polerka służy do polerowania, a nie czyszczenia.
Przed polerowaniem dokładnie sprawdzajcie czy element jest czysty.
Nie może być żywic, smoły, resztek odchodów, starych wosków - element musi być perfekcyjnie "domyty".
Przy takim przygotowaniu są mniejsze szanse na jakąś wtopę (typu ziarenko piasku w niegroźnej kropce"), będzie się przyjemniej pracowało i wolniej będą się zużywać pady (też nie zapominajcie o ich czyszczeniu - częstym!) :wink:

Marcino - 22-11-2017, 02:39

Czym domyć dokładnie ?
Krzyzak - 22-11-2017, 08:17

szampon, benzyna ekstrakcyjna
Marcino - 22-11-2017, 09:30

Szampon bez wosku czy to ma znaczenie jak później extrakcyjna? A zmywacz antysilikonowy jak pod lakiery może być?
Słyszałem ze nafta dobrze zmywa wszelkie smoły ? U mnie nie powinno być dużo bo lakier świeży

Krzyzak - 22-11-2017, 15:14

szampon bez wosku, potem benzyna ekstrakcyjna
mkm - 23-11-2017, 12:42

Marcino, lakier musi być czysty - czym będziesz myć zależy od tego co masz na lakierze.

Tutaj starałem się pokazać "kroki" :wink:
https://www.youtube.com/watch?v=PMKjlMJxD1A

Marcino - 23-11-2017, 17:18

mkm napisał/a:
Marcino, lakier musi być czysty - czym będziesz myć zależy od tego co masz na lakierze.

Tutaj starałem się pokazać "kroki" :wink:
https://www.youtube.com/watch?v=PMKjlMJxD1A

Piękne dzieki!!!
Wiedziałem ze roczniki 1976 jest the best!!!!

Mam 3 szt dzwi w tym 2 na złom wiec spróbuje na nich.

Puki co maszynka smierdzi plastikiem wiec mnie zona z nią z kuchni wygoniła:)
A powiedziałem ze kupiłem sprzet i bedzie można meble polerować bo ona chce fronty ptrzemalować:)

eremita - 05-12-2017, 09:05

Krzyzak napisał/a:
ja za namową forum kupiłem Vander:
http://vander.pl/product/...chodowa-vpo709/

Ja też tą używam i jest ok, tyle że do niej dokupiłem inne pady i pasty menzerna :)
Z minusów to dość głośna jest.

Marcino - 10-12-2017, 22:52

Jak za ta kasę 215zl to polerka z K2 Mesner nie jest głośna i łagodny start to duzy plus.
mkm - 11-12-2017, 06:21

Marcino napisał/a:
polerka z K2 Mesner nie jest głośna

w porównaniu do... 8) bo jeżeli do kątówki to faktycznie cicha :wink:

Marcino - 11-12-2017, 07:45

mkm napisał/a:
Marcino napisał/a:
polerka z K2 Mesner nie jest głośna

w porównaniu do... 8) bo jeżeli do kątówki to faktycznie cicha :wink:

No tak do kątowki Hitachi..... ito jeszcze na pierwszych 3 biegach.

amaj - 19-12-2017, 06:52

Dodam od siebie, że jak ktoś wykorzystuje polerkę elektryczną, to dobrym pomysłem wydaje się być nauka na jakimś przygotowanym elemencie -a nie od razu na lakierze własnego auta. Chodzi o to, że nieumiejętnie wykonana polerka robi więcej złego niż dobrego.
Kolejna sprawa, to regulacja obrotów - ale z tego co wiem, to większosć polerek posiada taką funkcjonalność. Same urządzenie, nie musi być ekstremalnie drogie. Tutaj specyfikacja, także cenowa wybranych urządzeń.