To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow

apg2312 - 10-05-2016, 01:30

Tomek napisał/a:
i studnię głębinową za kolejnych kilkanaście-dziesiąt tysięcy

Aż z ciekawości zapytałem się pana Googla. Koszt odwiertu zależy od firmy, ale przeciętnie jest to coś pomiędzy 190 a 230 zł za metr (z materiałem), czyli 30-metrowy odwiert to ok. 6 tysięcy złotych.
Oczywiście, wszystko zależy też na jakiej głębokości jest warstwa wodonośna - ale to można sprawdzić :
http://www.geo-art.pl/art...udni-glebinowej
W dłuższym, kilkuletnim przedziale czasowym to się opłaci - cena m3 wody (razem z odprowadzeniem ścieków) to np. u mnie w tej chwili 14,43 zł. Samej wody to skromne 5,82 zł. A ceny jeśli pójdą, to w górę.
http://cena-wody.pl/start
Podlej 2 razy w tygodniu ogród 3 m3 z wodociągu...

Tomek - 10-05-2016, 04:30

apg2312 napisał/a:

Aż z ciekawości zapytałem się pana Googla. Koszt odwiertu zależy od firmy, ale przeciętnie jest to coś pomiędzy 190 a 230 zł za metr (z materiałem), czyli 30-metrowy odwiert to ok. 6 tysięcy złotych.

nie mam tych wycen, bo posprzątałem na skrzynce to z czego nie chciałem skorzystać, ale jednak bardziej opłacało mi się wydać 15 tyś zł za wodociąg niż inwestować w studnię
pomijając aspekt, że raz się uda znaleźć wodę szybko, drugim razem niekoniecznie, raz tej wody będzie dużo, innym razem niekoniecznie

Krzyzak - 10-05-2016, 07:49

Tomek napisał/a:
czy ogólnie nie lubisz porothermu?
ogólnie - jak pisałem nie mam zaufania przez to, że w środku ma dziury; do tego wysoka promieniotwórczość w stosunku do np. gazobetonu
Tomek napisał/a:
już to widzę
mój kuzyn tak ma - muszę przyznać że się sprawdza; do tego pełna automatyka (ustawiany czas i wilgotność gruntu)
Marcino - 10-05-2016, 10:35

Tomek napisał/a:
Krzyzak napisał/a: najlepiej oba - woda z sieci do picia i własna studnia do podlewania ogrodu

już to widzę jak ktoś robi wodociąg (różne koszty) i studnię głębinową za kolejnych kilkanaście-dziesiąt tysięcy, żeby podlewać ogródek

oczywiście jak ktoś na to ma, to proszę bardzo, kto bogatemu zabroni, bo co innego jak ktoś studnię już ma, to inna para kaloszy

ja u siebie planuję zbierać deszczówkę i zrobić drugi odlicznik, żeby wodę do podlewania mieć taniej,

Podlicznik tak.... deszczóeka średnio widzę jak nazbierasz 3m3 i wylejesz to za jednym razem i znowu czekasz miesiac az napada albo nie.
U mnie problem z ciesnieniem, teraz się zastanawiam nad wywierceniem studni włąsnorecznie tylko do podlewania.

Krzyzak - 10-05-2016, 12:16

Też to rozważam. Jak robiłem odwierty przy domu to w jednym narożniku miałem sączenie na 5 m głębokości. Może nie będzie tak źle cenowo. Do tego dobra pompa to 500-700 zł.
Zbieram też deszczówkę, mam drenaż, ale 1.5m3 to mało. Do tego nie chce mi się rozstawiać pompy (mam taką wstępnie zalewaną).
Podlicznik też mam, ale mimo wszystko podlewanie jak teraz (gdy od ponad 2 tygodni nie padało) co 2 dzień to wychodzi 20-30 m3/miesiąc czyli nawet licząc samą wodę to prawie 100 zł. Sezon już od marca się zaczyna i kończy w listopadzie. Wg mnie się opłaca i wtedy wcale nie trzeba liczyć m3.

apg2312 - 10-05-2016, 13:25

Krzyzak napisał/a:
Wg mnie się opłaca i wtedy wcale nie trzeba liczyć m3.

Dokładnie. Dodatkowo (chociaż to zależy od jakości wody) można wykorzystywać tą wodę do innych celów gospodarczych i rekreacyjnych - od mycia samochodu do napełnienia rozkładanego basenu :)
A jeśli woda jest czysta biologicznie i chemicznie to i do picia. Może być o kilka klas lepsza niż kranówka.

Tomek - 10-05-2016, 15:42

apg2312 napisał/a:
A jeśli woda jest czysta biologicznie i chemicznie to i do picia. Może być o kilka klas lepsza niż kranówka.

w Wieliczce to co byś nie wykopał to będzie lepsze niż kranówka

eremita - 10-05-2016, 18:07

Ja jak mieszkałem w domku to wode ze studni lalem do akwarium . Jak tylko postawie dom to nowy baniak startuje z tym ze przy budowie planuje gdzie ma stać baniak i tam musze miec kranik i odplyw :D
Studnie do ogrodu też zrobię, no i oczywiście system automatycznego nawadniania co by nie bylo ze szewc bez butów chodzi :wink:

Tomek - 10-05-2016, 21:44

eremita napisał/a:
system automatycznego nawadniania co by nie bylo ze szewc bez butów chodzi :wink:

też to planuję

możesz opisać mniej więcej koszty?

Krzyzak - 11-05-2016, 08:44

eremita napisał/a:
nowy baniak startuje
buduję teraz drugi dom w okolicy, gdzie nie ma kanalizacji i zwlekam z postawieniem szamba (takie 10-12m3) bo planuję właśnie do niego zbierać deszczówkę
ale tam mam taki czarny piach, po najmocniejszej ulewie woda stoi max 15 minut; wsiąka lepiej niż w gąbkę, więc ilość wody potrzebna by dotrzeć do korzeni jest niewielka

Tomek - 12-05-2016, 11:44

Krzyzak napisał/a:
buduję teraz drugi dom w okolicy, gdzie nie ma kanalizacji i zwlekam z postawieniem szamba (takie 10-12m3) bo planuję właśnie do niego zbierać deszczówkę

nie ma kanalizacji, więc stawiasz szambo i do niego będziesz zbierał deszczówkę i szambem będziesz podlewał ogród? Bo tak można wywnioskować z twojej wypowiedzi :)

Czy miałeś na myśli, że zbiornik będzie robił za szambo, a potem, po wybudowaniu kanalizacji przerobisz go na deszczówkę?

Czy może do szamba będziesz zbierał ścieki i deszczówkę i wywoził szambowozem (trochę kosztowne, jak przyjdzie ulewa), no chyba, że szambo nieszczelne

Pytania, pytania:

1. wentylacja grawitacyjna, czy mechaniczna
2. jak mechaniczna to z rekuperatorem, czy bez
3. rolety zewnętrzne na cały dom, czy tylko od południa i ew. zachodu
4. brama otwierana, czy odsuwana (pomijając kwestię usytuowania działki, wygody), co sprawia mniej problemów i jest tańsze

[ Dodano: 12-05-2016, 11:47 ]
Co do szamba jeszcze to takowe mam i używam (mam nadzieję, że już niedługo).

A z rozmów ze ludźmi wynika, że mało kto ma szczelne szambo, u większości rozsącza się to podziałce.
A ludzie, którzy mają domy letniskowe w górach, to praktycznie w ogóle szamba nie opróżniają, bo nie zdąży się napełnić, a zdąży wsiąknąć w czasie ich nieobecności

Sylwia - 12-05-2016, 12:16

a ja myślałam że tylko my mamy dylematy dotyczące budowy domu!

obecnie jesteśmy na etapie płyt kart- gips - zdecydowaliśmy się na regipsa (wodnego),
drzwi- stolarz czy salon z gotowymi - raczej stolarz- ok 1,5 za szt.

oczyszczalnia rozbudowana z podłożem żwirowym i stawkiem..

wentylacja z rekuperatorem,.
chyba do końca roku będę siwa... pozdrawiam budowniczych!

Krzyzak - 12-05-2016, 12:40

Tomek, w 2014 zapadła decyzja, że gmina buduje kanalizację; czekam więc, bo jak wstawię szambo betonowe i zacznę używać to pozamiatane; ale może uda się tak, że wstawię szambo i podłączę tylko do rynien bo będzie już kanaliza - wtedy zasobnik 10-12m3 to już jest coś być podlewać i studnia będzie niepotrzebna

ps. brama przesuwana - mniej miejsca potrzeba i można parkować 10cm od niej; mechanizm automatycznego otwierania też mniej zawodny

Tomek - 12-05-2016, 12:47

Krzyzak napisał/a:
Tomek, w 2014 zapadła decyzja, że gmina buduje kanalizację; czekam więc, bo jak wstawię szambo betonowe i zacznę używać to pozamiatane; ale może uda się tak, że wstawię szambo i podłączę tylko do rynien bo będzie już kanaliza - wtedy zasobnik 10-12m3 to już jest coś być podlewać i studnia będzie niepotrzebna

To jest dobry plan, niemniej jednak po co się spieszyć, wkopać szambo zawsze zdążysz.
Jak zaczniesz używać to nie jest pozamiatane. Sąsiad mi mówi, że są firmy, które myją szamba, jak chcesz przerobić na deszczówkę.
On właśnie chce u siebie przerobić jak się podłączymy do sieci.

Krzyzak napisał/a:
ps. brama przesuwana - mniej miejsca potrzeba i można parkować 10cm od niej; mechanizm automatycznego otwierania też mniej zawodny

U siebie planuję póki co otwieraną dwuskrzydłową, ale otwieraną w stronę drogi (droga moja, więc sobie mogę robić co mi się podoba).
Muszę poczekać chwilę, bo dogadujemy z sąsiadem kwestię zamianek (on mi ma oddać trochę działki, ja jemu udział w drodzę), wtedy będę miał więcej opcji.
Na decyzję mam sporo czasu.

[ Dodano: 12-05-2016, 12:48 ]
Krzyzak napisał/a:
10-12m3 to już jest coś być podlewać i studnia będzie niepotrzebna

to też nie jest pewne, a raczej wątpliwe
jak nie pada, to 10 m3 na długo nie starczy
jak znowu pada dużo, to i podlewać nie trzeba

muszę się rozeznać jeszcze raz w kwestiach studni do celów podlewania tylko,

Bizi78 - 12-05-2016, 12:53

Krzyzak napisał/a:
w 2014 zapadła decyzja, że gmina buduje kanalizację; czekam więc,

Abyś jak ja nie musiał czekać z 10lat :wink: .

Tomek napisał/a:
4. brama otwierana, czy odsuwana (pomijając kwestię usytuowania działki, wygody), co sprawia mniej problemów i jest tańsze

Przy dużych opadach śniegu wygodniejsza jest przesuwna, mniej trzeba łopatą pracować 8) .