[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Kamera cofania - Montaż - Tutorial
HUGIO - 20-09-2017, 13:19
lborek,
Tunelem bym odradzał, chyba że chcesz się męczyć z "wykładziną" z tyłu, żeby tam jakoś przepchać kable. Według mnie najlepiej bokiem przy progach, tam gdzie są fabryczne wiązki.
wiewioor - 20-09-2017, 13:50
Sygnały bezprzewodowe działają, aczkolwiek pojawiają się zakłócenia. Mi one nie przeszkadzają w użytkowaniu kamery cofania.
lborek - 25-09-2017, 21:59
Dzięki Panowie!
HUGIO napisał/a: | lborek,
Tunelem bym odradzał, chyba że chcesz się męczyć z "wykładziną" z tyłu, żeby tam jakoś przepchać kable. Według mnie najlepiej bokiem przy progach, tam gdzie są fabryczne wiązki. |
Mam tendencje do obrywania zaczepów Są jakieś niespodzianki po drodze czy delikatnie szarpie za plastiki obok progów?
tyku - 25-09-2017, 22:17
lborek, Nie da się nie uszkodzić spinek, a czasami zdarza się uszkodzić zaczepy.
BodzioBDG - 30-09-2017, 02:35
Pytanko: nie mając navi... a chcąc podłączyć zestaw monitor + kamera (po kablu, co by zakłóceń nie było w szkiełku z obrazkami) ... czy zasilanie dla monitora da się pociągnąć z innego źródła niż gniazdo zapalniczki?
Np. z lampki w podsufitce przy szybie czołowej?
Chodziłoby mi o przykładowo taki tani zestaw:
Link do alledrogo
Rozumiem że zasilanie dla kamery idzie od światła "cofania"?
Orientuje się ktoś ile takie monitorki żrą prądu?
grzesiopol - 30-09-2017, 21:37
A czy ty ten monitor chcesz przy lusterku sobie przyczepić?
Najpierw powiedz gdzie chcesz mieć monitor a potem pomożemy ci znaleźć zasilanie, najlepiej poszukać coś co daje zasilanie na monitor dopiero po przekręceniu kluczyka, wtedy będzie ci żarło prąd tylko wtedy gdy jedziesz. Co do ilości to poszukaj w opisach, najlepiej na aliexpressie bo tam tego jest od groma ale przeważnie piszą Low power consumption.
Tak do kamery zasilanie ze wstecznego.
HUGIO - 01-10-2017, 08:58
grzesiopol,
Wątpię, żeby chciał to jakoś przy lusterku ze względu na brak konkretnego mocowania, a jestem pewny, że ta taśma dwustronna co tam jest tego nie utrzyma jak przyklei do szyby, zwłaszcza gdy auto postoi dłużej na słońcu i się nagrzeje. Dodatkowo wydaje mi się, że dużo by taki ekran zasłaniał szyby.
Osobiście bym wybrał ekranik który jest wbudowany w lusterko.
Cytat: |
Dane techniczne:
Rozmiar wyświetlacza: 5”
Format wyświetlacza: 16:9
Moc: 0,53W
Zasilanie: 12-24VDC
Video: 2 gniazda AV, automatyczne przełączanie przy cofaniu
System: PAL/NTSC automatyczne przełączanie
Wymiary ekranu: 108 x 62 mm
Wymiary monitora: 126 x 83(95) x 12 mm
Montaż na stopce
|
grzesiopol - 01-10-2017, 13:32
Widzisz - wątpisz czyli dopuszczasz taką możliwość. pewnie kolega też rozważał możliwość zakupienia lusterka z monitorem ale kto wie co miał na myśli dowiemy się jak udzieli odpowiedzi.
Montowałem już monitor oddzielnie i monitor lusterku, i jedno i drugie ma swoje zalety i wady, sposób montażu też jest inny. Wybór monitora i miejsca montażu moim zdaniem powinno być uzależnione od preferencji użytkownika. Ja np. wolałbym oddzielny monitor.
BodzioBDG - 02-10-2017, 21:50
Generalnie najbardziej to by mi pasowało umiejscowić kamerkę przy radiu (nie posiadam opcji z fabryczną navi)
Radio Rockford Fosgate.
Monitor umiejscowić zamierzam poniżej przełączników od radia a nad panelem od klimy - mam tam zaślepkę (nie wiem do czego innego służy w innych wersjach - ale nie znalazłem informacji co zamiast niej może być) - zamontowane na taśmę z rzepem (stary tel z navi nigdy nie spadł i się nie odkleił a jest cięższy niż monitor) albo na taśmę dwustronna co by nie dziobać plastików.
Inną opcją jest zamontowanie monitora na szybie czołowej za lusterkiem...
Link: oby nikt mnie nie zlinczował za ten link
Co do zakupu monitora wbudowanego w lusterko jestem dosyć sceptyczny...
1) aktualnie mam bez fotochromu ... czy z monitorem będzie taka opcja?
2) jak z odbiciem? Moje fabryczne ma coś w stylu przybliżenia obrazu (różnica w odległości porównując do lusterek bocznych?)
3) jakoś obrazu gorsza - w sensie odbitego?
A co do zasilania (przy montażu za lusterkiem) tak troszkę kombinuję czy nie da się go pobrać ze "światełka/lampki" dla kierowcy np podpiąć zamiast żarówki?
Przy montażu pod radiem a nad klimą to wolałbym nie podpinać się pod gniazdo zapalniczki poniżej... lipnie by to wyglądało (zasadniczo nie używam tego gniazdka (do rejestratora jazdy/podświetlenia podłogi/zasilania tel prąd pobieram z gniazdka w podłokietniku)
HUGIO - 02-10-2017, 22:44
BodzioBDG,
Muszę powiedzieć, że ten ekranik z linku co dałeś jest dość ciekawym rozwiązaniem
Co do wbudowanego w lusterko, to raczej wszystko zależy jaki egzemplarz wybierzesz.
Jak podepniesz się zamiast żarówki, to przy każdym otwieraniu zamka/drzwi będzie Ci się ten ekranik odpalał i po chwili gasł, dodatkowo "powolne wygaszanie" raczej nie jest dobre dla takiego rodzaju elektroniki. No i jeszcze pozostaje kwestia, gdy zapomnisz zamknąć zamek i Ci to rozładuje akumulator.
Nie rozumiem dlaczego chcąc zamontować ten monitor na desce chcesz brać zasilanie aż z podsufitki? Taki wiszący kabel nie będzie Ci przeszkadzał? (zwłaszcza wizualnie) Ja osobiście w takim przypadku wolałbym podpiąć się od "tyłu" gniazda zapalniczki i potem wyprowadzić gdzieś kabelek np. przez nawiewy przy radiu.
BodzioBDG - 02-10-2017, 23:52
Jest to ciekawa myśl z tym podpięciem się od tyłu do gniazda zapalniczki, ale nie wiem czy będę w stanie to wykonać (brak schematów ;/ )
Co do tego abym "zapomniał" zamknąć auto... jest to nierealne... Mam KOS-a (czy też Keyless-a) na pokładzie i auto samo mi się zamyka po iluś tam sekundach gdy jest drzwi są zamknięte a ja nie stoję obok z kluczykiem. No i też zasadniczo za ostatnich 5 lat, licząc wszystkie auta jakimi jeździłem lampek z podsufitki użyłem może ze 3 razy... w sumie to zbędny bajer dla mnie na chwilę obecną.
Co do montażu na desce, a zasilanie z lampki na podsufitce... spokojnie da się ukryć kable czy to przy uszczelkach czy w progu (tam gdzie wiązki idą) albo zwyczajnie pod schowkiem. (tak mam teraz poprowadzone kable od rejestratora)
// co najwyżej przy takim rozwiązaniu obawiałbym się co w przypadku gdy przednia boczna poduszka wystrzeli, czy kable tam położone nie wpłyną na to jak będzie ona działać/napełniać się przy zderzeniu z innym autem.
grzesiopol - 03-10-2017, 13:29
BodzioBDG nie sprawdzałem czy w podsufitówce jest zasilanie po włączeniu zapłonu ale weź miernik i poszukaj, myślę, że na pewno go znajdziesz (musisz pamiętać, zasilanie ACC jest całkowicie odcinane po upływie ustawionego czasu na niektórych akcesoriach więc spawdzanie na przewodach bezpośrednio po właczeniu zapłon jak i po upływie 30 minut po wyłączeniu zasilania (tak miałem jak podpinałem lusterko w Peugeocie). Chyba, że popatrzysz na schematy instalacji lancera i znajdziesz czy rzeczywiście tam jest zasilanie ACC.
I jeszcze jedno lepszym rozwiązaniem jest umieszczanie monitora blisko istniejących lusterek, np przy lewym lusterku lub w lusterku wstecznym zawsze to mniej kręcenia głową, jak cofam swoim (monitor MMCSa) to zawsze mnie wkurza, że muszę głową oblecieć cztery punkty (trzy lusterka i ekran) zamiast trzech jest to uciążliwe podczas cofania w małej przestrzeni czyli na tzw grubość lakieru.
tokyo - 03-10-2017, 15:11
zestawy multimedialne maja wew na sztywno podzialke to samo navi serii W,N,C,P oraz E12
Mozna ja czasami usunac poprzez twardy reset z pozycji nowego outlandera poniewaz tylko on komunikuje sie z tymi zestawami
arxel4 - 04-11-2017, 11:38
Dzis spróbowałem wykonać podmianę istniejącej kamery w sedanie i niestety jest z tym duży problem bo trzeba (tak zakladam) zdjac zderzak.
kamere mam zamontowaną zamiast jednego z podświetleń tablicy.
macie może jakies doświadczenia w powyższym temacie?
może ktoś ew wie ile jest zamocowań do zderzaka (wynalazlem ok 8-10 zamocowan.
jest ich wiecej?
ps. tablica nie jest na klapie bagażnika tylko na zderzaku.
grzesiopol - 04-11-2017, 20:14
A patrzyłeś pod samochodem za zderzakiem jak to wygląda? Jeżeli kamera jest zamiast światełka to powinna się dać się wykręcić, wymontuj a potem zobacz jak jest pociągnięty kabel, przeważnie standardowe kamery mają kabel zakończony wtyczką lub cinchem, zobacz gdzie jest wtyczka, zakup kamerę z taką samą wtyczką i zamontuj i po kłopocie.
|
|
|