To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze nieMiśki ;-) - Legenda we własnym garażu...Babcia ale wymiata!

marcink - 25-03-2018, 19:37

Bzyk_ER-5, to jest to co osobiście lubię w motocyklach. Możesz mieć słabsze serducho ale większą zwrotność i wcale nie ubędzie frajdy ;)
W samochodach to jest duuużo trudniej dostępne.

mkm - 25-03-2018, 19:51

Bzyk_R1 napisał/a:
Oprócz widowiska zawsze szukałem tam pewnych tricków i wskazówek co do jazdy.

To nie oglądaj MotoGP tylko niższe kategorie.
Z MotoGp raczej się niczego nie nauczysz (chyba, że wreszcie zmienią wytyczne techniczne).

Jak koniecznie chcesz wysokie klasy to polecam konkurencyjne Superbike-i :wink:

Bzyk_R1 - 25-03-2018, 20:11

Er5 to zupełnie inny motocykl. Jeżeli chodzi o dzisiaj to zdecydowanie na plus trafił w mój gust. R1 znowu przypomniała mi jaką jest francą i jak szybciutko może mnie pozbawić prawa jazdy. Zbyt szybko... A w kwestii nauki, to bez przesady chodziło mi o podglądanie z fajnych ujęć kamer, obserwowanie toru jazdy pozycji za sterami. Prawdziwa nauka to lata jazdy po drogach i na torze. Dzisiaj po kilku miesiącach przerwy po raz kolejny przekonałem się że to nie rower, niby tego sie nie zapomina, jeździć może każdy ale minie sporo kilometrów zanim znowu się "dogadamy" z Yamahą ;-)
Bzyk_R1 - 05-04-2018, 00:22

Myślę że sprawa raczej przesądzona, w tym roku R1 odpoczywa w garażu a na zlot do Częstochowy pogonimy ER-5. W weekend Kawasaki otrzymało serwis olejowy, wyrzuciłem spod tablicy rejestracyjnej podkładkę do klejenia "L"ki (kiedyś pracowała w nauce jazdy) i poprawiłem mocowanie wydechu i zadupka. Obecny właściciel nie bardzo przykłada się do takich detali, a ja lubię grzebać i nie lubię jak coś się tłucze. Teraz porządne mycie i w drogę.

Kupiłem sobie nowe rękawice, bez fajerwerków zwykłe długie z dobrymi ochraniaczami i bardzo wygodne. Komfort jazdy +50% Przy okazji będąc w sklepie, zajrzałem do serwisu obok i umówiłem R1 na długo odkładany serwis. Będzie zmieniony rozrząd, ustawienie zaworów a jest ich 20 ;-) oraz synchronizacja gaźników i zmiana oleju. Tak więc R1 będzie dzielnie latać u mnie dalej a ewentualny nabywca dostanie fajny pakiet serwisowy.

Zapraszam w tą niedzielę 8.04 na Jasną górę. Coś czuję że będzie na czym oko zawiesić i będzie nas wielu. LwG

Bzyk_R1 - 08-04-2018, 15:07

I kolejny zlot na Jasnej górze za nami.

Bizi78 - 08-04-2018, 15:22

W porównaniu do zeszłego roku to frekwencja i :sunny: dopisała 8) .
Z góry nawet nie można było fotki cyknąć, taki tłok przy murach :mrgreen: .
Dzięki za pogawędkę :D .

Bzyk_R1 - 08-04-2018, 15:40

Również dziękuję. Oj męczący ten wypad, zmyłem się wcześniej bo po mszy blokada Częstochowy. ER-5 zdławiony okazał się złym wyborem.
Bzyk_R1 - 12-04-2018, 22:12

Erka od wtorku na dużym serwisie. Już nie mogę się doczekać jaki będzie efekt. W innych motocyklach synchronizacja robiła różnicę a tutaj przez tyle lat już się przyzwyczaiłem do pracy tego silnika, i będzie chyba wow. Regulacja zaworów wyciszy i usprawni pracę góry. Nowy rozrząd usunie charakterystyczny dźwięk w dolnym zakresie obrotów. Po ostatniej przejażdżce nie mam wątpliwości że 160 koników to czysta przyjemność z pokonywania kilometrów.
Bzyk_R1 - 24-04-2018, 18:12

Już jest! R1 wróciło z serwisu. Wow :shock: już zapomniałem jak ten motocykl lata. Przez tyle lat unikania niezbędnych prac moto nieco się zapuściło. Dzisiejszy powrót z Buska Zdroju to był istny lot :-D motocykl ma lepszy jad z dołu lepiej się wkręca na obroty i ciągnie lepiej. Łańcuch rozrządu był mega rozciągnięty tak że napinacz nie miał już możliwości naciągu. Drżenie w dolnym zakresie obrotów znacznie się wyciszyło. Jedynie po synchronizacji gaźników mam zbyt duże obroty na jałowym ale to sobie ogarnę. Teraz porządne czyszczenie po zimie lać i latać.
Bzyk_R1 - 26-04-2019, 21:14

25.04.2019r rozpocząłem kolejny 9 już sezon z moją YZF-R1. Była wymiana oleju i filtra. Po kilku miesiącach postoju podładowałem akumulator i maszyna zagadała od 1 strzału. Po synchronizacji gaźników i pracach w zeszłym roku widać znaczącą poprawę pracy motocykla. Zrobiłem kilka kilometrów po mieście i znowu odstawiam. Na ile i jak długo tego nie wiem. Co roku obiecuję sobie że polatam trochę więcej a wychodzi jak zawsze. Uwielbiam tego ściga ale żal mi patrzeć jak stoi w bezruchu. Może kiedyś będzie bardziej używany, na szczęście jest z aluminium więc nie rdzewieje. :wink:

Bzyk_R1 - 08-08-2019, 14:28

W dniu dzisiejszym po 9 latach wspaniałej przygody YZF-R1 zmieniła właściciela :cry: tematu proszę nie zamykać, ostatniego słowa nie powiedziałem... LWG.

Tomek - 28-08-2019, 09:56

widzę, że ER5 i R1 się jakoś przyciągają

sam mam ER5 i myślę, żeby kupić na przyszły rok R1

Bzyk_R1 - 08-06-2020, 23:29

Temat cały czas siedzi mi w głowie, tej chorej popsutej przez motocykle głowie. Nie można tak po prostu tego rzucić, odstawić zaniechać. Nie mogę się przestać za nimi oglądać. Powoli precyzuje swoje oczekiwania wobec przyszłej maszyny. Wybrałem styl który trafia w mój gust i to co chce wyrazić tym motocyklem..
Kto mnie zna, wie że od zawsze kocham się w Cafe racer.ach
Musi być japoński
Musi być szybki
Musi być mocny
Musi być głośny
Musi...zostawiać plastiki w tyle :twisted:
Jakoś nie mogę oderwać się od logo z trzema kamertonami.
Wybór staje się coraz bardziej oczywisty.
Pora spróbować kolejnej legendy.

Marcino - 10-06-2020, 09:47

xjr 1300...:)
https://odcina.com/najpiekniejszy-cafe-racer-yamaha-xjr1300-ma-polski-rodowod/

jacek11 - 10-06-2020, 16:26

Bzyk_R1 napisał/a:
Wybór staje się coraz bardziej oczywisty.

Jaśniej Krzysztofie, nie wszyscy znają się na motorach.