To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem z cykaniem...

janeq - 13-08-2010, 12:55

Witam,
powiem tak: zrobilem płukanke specyfikiem STP, spusciłem ten cały syf i zalałem olejem ELF EXCELLIUM 5W40. Podczas samego plukania zaczal cykac jak diabli, aż sie przestraszylem, bo silnik przeciez cieply i nigdy na cieplym mi nic takiego nie robil. Zalalem nowym olejem i sie uciszylo, fakt, że nie do konca. Przez pierwsze kilometry cykal, nawet na rozgrzanym silniku, ale po przejechaniu ok. 1500 km jest duża poprawa, silnik nie cyka juz na zimno tak jak to robil wczesniej, czasem cos tam lekko slychac, ale w miare wiekszego przebiegu widze ze wszystko sie coraz bardziej ucisza. Takze polecam zalac jakims dobrym syntetykiem i przeplukac silniczek. Poprzednio zalewalem Castrolem 10W40 - to dopiero syf. Pozdrawiam i dzieki za rady :biggrin:

menic - 13-08-2010, 12:58

W moim wypadku w zupełności wystarcza kombinacja Valvoline max life + ceramizer.
Takiej ciszy mogą nowe samochody z wyższej półki pozazdrościć :)

janeq - 13-08-2010, 13:05

To pewnie zasługa bardziej ceramizera, a ja chciałem sprawdzic, czy pomoze zalanie dobrym syntetycznym olejem i pomoglo. Gdyby tak sie nie stalo, to pewnie tez kupilbym ceramizer.
bartekino - 13-08-2010, 16:55

U mnie po zalaniu vvalvoline max life 5w40 tez galus na zimnym zaczął cykać. Zrobiłem juz na tym oleju ok 1300 km i nie wiem czy wymienić na inny olej czy to coś pomoże ?
batman - 13-08-2010, 20:56

Czyli tak sumując wszystkie posty do kupy to wychodzi na to że na popychacze dobre jest czyszczenie silnika co robi większość mitsumaniaków środkiem z shella który ponoć jest zajefajny i zalanie motoru syntetykiem 5W40 z na przykład półsyntetyku 10W40. Tak ! To jeszcze powiedzcie jaki jest bardzo dobry olej syntetyczny do naszych silników- i w końcu przejdę to tego cholernego płukania i zalania motoru czymś dobrym co wyciszy choć częściowo te nieszczęsne popychacze :D .
Psikus - 13-08-2010, 22:08

ja popychacze wyjąłem, wyczyściłem, zalałem motula 6100 jak zwykle i od 4000km mam ciszę. Cała ta robota z czyszczeniem zajęła mi kilka godzin w czasie kiedy akurat nie miałem zajęcia w pracy.
bartekino - 13-08-2010, 23:30

Psikus, Opiszesz moze krok po kroku jak wyczyścić popychacze ?? Od czego zacząć, co odkręcić, czym wyczyścić itp itd ?? :)
Krzysek - 14-08-2010, 18:50

Na stronie 4 masz wszystko ładnie opisane :)
Psikus - 14-08-2010, 23:00

bartekino, w 2,0 jest bardzo podobnie to skonstruowane z tym że masz jedna głowicę. w tym linku http://forum.mitsumaniaki...er=asc&start=15 znajdziesz instrukcje jak płukać i odpowietrzać popychacze. Ja osobiście do płukania użyłem rost-off z wurtha do odpowietrzania oleju napędowego.powodzenia :)
janeq - 17-08-2010, 15:15

batman napisał/a:
To jeszcze powiedzcie jaki jest bardzo dobry olej syntetyczny do naszych silników

ja zalałem ELF EXCELLIUM 5W40 po przepłukaniu silnika i jestem zadowolony, silnik chodzi ciszej.

Anonymous - 17-08-2010, 15:34
Temat postu: cykanie
witam mam sposób na cykanie popychaczy skuteczny w 200% nie jest to tanie ale skuteczne jak coś to pisać na pw.
eddi1977 - 17-08-2010, 17:15
Temat postu: Re: cykanie
loop999 napisał/a:
witam mam sposób na cykanie popychaczy skuteczny w 200% nie jest to tanie ale skuteczne jak coś to pisać na pw.

Niech zgadne...kupić nowy samochód? :badgrin:

Psikus - 17-08-2010, 20:14

janeq napisał/a:
Niech zgadne...kupić nowy samochód? :badgrin:
nie,wymiana popychaczy :D ja swoje przechwaliłem, dzisiaj rano jeden sie odezwał, po 100m zamilkł, pozniej przez cały dzień cisza.
endriu323f - 18-08-2010, 11:38

Psikus napisał/a:
ja swoje przechwaliłem
powiedz uciszył sie ten jeden , moje uciszyły sie po wymianie oleju na castrol sport eg, lecz tylko na 6 tys .
Teraz jeden tak klepie ze mnie do szału doprowadza ,i jeszcze kumpel pyta sie ostatnio to dize jest ze tak klepie :twisted: :twisted: :twisted: miałem dziś sie zabrac za czyszczenie ale nie wiem czy jest ses???

Anonymous - 18-08-2010, 14:43

nie nic z tych rzeczy . preparat ten nazywa się mathy dodatkowo po wlaniu tego preparatu nie wymienia się już w ogóle oleju tylko filtr co 20 tyś. zapewniam ze działa gwarantuje