To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - Soczewki w galancie EA

komarsnk - 13-02-2015, 23:47

KamilR10 napisał/a:
zwykłe lampy

To dobrze, że mieszkasz daleko bo jakbym cię spotkał na drodze to wymieniałbyś żarówki przy mnie :evil: :evil: :evil:

KamilR10 - 13-02-2015, 23:50

Aktualnie i tak nie mam, od pół roku :)
Hugo - 05-06-2015, 23:14

Trochę mnie naszło na montaż dwóch soczewek w każdym reflektorze. Jedna (w miejscu świateł mijania) to miałby być bixenon od tiguana: http://allegro.pl/soczewk...5314266251.html a druga zwykła soczewka na światła długie. I o ile podłączenie i działanie bixenonu wstępnie rozgryzłem (przesłona jest sterowana elektromagnesem i wystarczy te 2 kable podłączyć pod kable od żarówki świateł długich, wtedy po włączeniu długich opuści się przesłona i włączą długie na drugiej soczewce, wiec to jest proste), pytanie mam w sumie jedno i dotyczy soczewek na światłach długich. Czy dobrze kombinuję, że usuwając oryginalną przesłonę z soczewki będzie ona świeciła daleko, nie będzie charakterystycznego odcięcia światła i spełni dobrze rolę świateł długich? Szczęśliwym trafem jestem w posiadaniu soczewek wyjętych z lamp zamienników firmy DEPO, które, w odróżnieniu od oryginalnych soczewek w tym modelu, mają odkręcaną przesłonę.

Soczewka jest ogólnie zwyczajna, długość ok. 15 cm, wysokość ok. 8 cm:

Przesłona:

Bez przesłony:

Będzie świecić daleko bez przesłony, czy będzie rozpraszać światło? Soczewka ta była oryginalnie na światłach mijania.
Zastanawiam się jak Gal będzie wyglądał z 4 soczewkami w reflektorach... Chyba robertdg Ty masz tak zrobione w swoim SE, pochwal się jak to wygląda.

eremita - 05-06-2015, 23:26

Hugo napisał/a:
Zastanawiam się jak Gal będzie wyglądał z 4 soczewkami w reflektorach

swinks_UK tak miał w vr4,
W tym temacie gdzieś ooo tu jest :D http://forum.mitsumaniaki...ic.php?p=457421

Hugo - 20-06-2015, 21:59

Powoli kończę projekt i mam pytania: czy bez problemu mogę podłączyć kable od elektromagnesu przesłony do kabli świateł długich? Czy nie spadnie wtedy skuteczność świecenia długich? Czy zastosować dodatkowo jakiś przekaźnik? Czy dać bezpiecznik w tym obwodzie czy nie trzeba?
Marcino - 25-06-2015, 10:57

Próbowałem wczoraj zarówkę Xsenon Noxona w zwykłym reflektorze.... kicha bo świeci na boki....
zastanawiam się nad soczewkami...

tresorex - 24-11-2015, 22:00

Mam kilka pytań, szukałem w temacie, ale nie znalazłem odpowiedzi albo zdjęcia, na których było by to widać już nie działają. Mam kilka soczewek od toyoty. Są zgrabne więc powinny się zmieścić w reflektor.

1. Soczewki które mam są na jakieś inne żarówki niż H7, czy wystarczy że w odbłyśniku wytnę okrągły otwór i do odbłyśnika przykręcę soczewkę w oryginalnej metalowej obudowie?
2. Czy będzie to tak działać, że będę mógł regulować wysokość świecenia silniczkiem który przesuwa odbłyśnik a żarówka zostaje H7 w oryginalnym mocowaniu i jest nieruchoma?

Czy w przekroju to może wyglądać tak:

deejay - 24-11-2015, 22:05

tresorex napisał/a:
czy wystarczy że w odbłyśniku wytnę okrągły otwór i do odbłyśnika przykręcę soczewkę w oryginalnej metalowej obudowie?
2. Czy będzie to tak działać, że będę mógł regulować wysokość świecenia silniczkiem który przesuwa odbłyśnik a żarówka zostaje H7 w oryginalnym mocowaniu i jest nieruchoma?

Ja wszystkie soczewki jakie robiłem w Galancie , robiłem poprzez montaż samej soczewki do oryginalnego odbłyśnika , który wcześniej był malowany na czarny mat .

tomasek - 24-11-2015, 22:41

Tak jest najlepiej jak pisze deejay,problem ze sterowaniem jest rozwiązany :wink:
komarsnk - 24-11-2015, 23:19

deejay napisał/a:
tresorex napisał/a:
czy wystarczy że w odbłyśniku wytnę okrągły otwór i do odbłyśnika przykręcę soczewkę w oryginalnej metalowej obudowie?

Ja wszystkie soczewki jakie robiłem w Galancie , robiłem poprzez montaż samej soczewki do oryginalnego odbłyśnika , który wcześniej był malowany na czarny mat .

Dobra dobra tylko żeby tutaj Kolega miał jasność - montujesz soczewki z ich odbłyśnikami bo z tego
tresorex napisał/a:
[...] a żarówka zostaje H7 w oryginalnym mocowaniu i jest nieruchoma?
Czy w przekroju to może wyglądać tak:

wcale tak nie wynika. Przynajmniej ja tak rozumiem, że tresorex chce dać samą soczewkę i zostawić H7 w ori mocowaniu.
Tak to nie będzie raczej działało (?) :D

Marcino - 25-11-2015, 08:21

komarsnk napisał/a:
Przynajmniej ja tak rozumiem, że tresorex chce dać samą soczewkę i zostawić H7 w ori mocowaniu.

Tak to nie będzie raczej działało (?)

Wg mnie żarówka musi byćmocowana w soczewce żeby dobrze świeciła.

tresorex - 25-11-2015, 10:56

Chyba rozumiem.

Czyli będzie musiało być tak?:

Moja soczewka wygląda tak:

komarsnk - 25-11-2015, 18:07

Marcino napisał/a:
komarsnk napisał/a:
Przynajmniej ja tak rozumiem, że tresorex chce dać samą soczewkę i zostawić H7 w ori mocowaniu.

Tak to nie będzie raczej działało (?)

Wg mnie żarówka musi byćmocowana w soczewce żeby dobrze świeciła.

Dokładnie tak :)

tresorex - 25-11-2015, 22:02

Znalazłem po numerach na soczewce że jest to z lampy od aurisa 2012 rocznik. Niestety ma on żarówki H11. Da się to jakoś przerobić? Albo podłączyć te H11 pod gala?

Jak zrobić osłonki soczewki? Nie mają oryginalnie bo lampa wyglądała tak:

Mam tych soczewek chyba z 8 sztuk i szkoda żeby się zmarnowały...

Marcino - 26-11-2015, 08:22

Cętnie dwie odkupie:)