To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Alternator

Ewcia80 - 26-05-2017, 09:56

Czy to odcieice kabelka moze zniszczyć instalacje?Ja go pytałam o to co bedzie jesli ładowanie bedzie caly czas jednakowe czy to nie przeciązy akumulatora to powiedzial że nie.Czy to co zrobil jest bezpieczne?
Hugo - 26-05-2017, 11:59

Ja jeżdżę z tym odciętym kablem ponad rok i wszystko jest OK.
Krzyzak - 26-05-2017, 12:50

Ewcia80 napisał/a:
Czy to co zrobil jest bezpieczne?
nie wiem - ja za to od 8 lat jeżdżę na wszystkich kabelkach przy altku :) , ładowanie mam różne - od 12.5 do 14.5 i wciaż mam ten sam aku, który nigdy nie miał problemu z odpaleniem auta
Ewcia80 - 26-05-2017, 13:01

Ale moze tak być że bez tego kabelka spali instalacje albo przeładuje akumultor i go rozsadzi?Te mechanik mowi jak go pytałam własnie a co bedzie jak już jest w pełni naladowany aku i ecu to widzi i zmniejsza napiecie alternatora to on powedizał że nic sie nie stanie z akumulatorem.Sama już nie wiem.
Hugo - 26-05-2017, 14:50

Ewcia80, bajki. Ten kabel odpowiada za brak ładowania na wolnych obrotach. Za odcięcie ładowania gdy już nie jest potrzebne odpowiada regulator napięcia, który działa jak przedtem.
Owczar - 26-05-2017, 23:34

Krzyzak napisał/a:
nie wiem - ja za to od 8 lat jeżdżę na wszystkich kabelkach przy altku , ładowanie mam różne - od 12.5 do 14.5 i wciaż mam ten sam aku, który nigdy nie miał problemu z odpaleniem auta

No niestety konstruktorzy nie przewidzieli pewnych warunków użytkowania. Jazda po mieście zimą. Włączone grzanie szyby, ogrzewanie i światła. Na biegu jałowym podczas postoju ładowania w takich warunkach nie ma - czyli 12.5. Akumulator był notorycznie niedoładowany. Układ ładowania zasilał bieżące zapotrzebowanie, ale co z energią, która została zużyta na odpalenie... Po miesiącu jazdy auto odpalało, ale napięcie spoczynkowe spadało nawet do 12-12.1V. Gdybym od czasu do czasu pojechał w trasę, może byłoby ok.

Ja przeciąłem u siebie ten przewód dawno i wszystko jest ok, a bilans energetyczny w końcu jest na plusie.
Ewcia80 napisał/a:
Ale moze tak być że bez tego kabelka spali instalacje albo przeładuje akumultor i go rozsadzi?Te mechanik mowi jak go pytałam własnie a co bedzie jak już jest w pełni naladowany aku i ecu to widzi i zmniejsza napiecie alternatora to on powedizał że nic sie nie stanie z akumulatorem.Sama już nie wiem.

Nic mu się nie stanie. Napięcie będzie, ale do akumulatora nie popłynie prąd, bo będzie naładowany. Równie dobrze może być non stop 14.4.

Co ciekawe - reklamowałem kiedyś akumulator (co prawda padł przez webasto jak się potem okazało), ale pojechałem do punktu gdzie kupiłem. Gość zmierzył ładowanie na jałowym i powiedział, że gwarancji nie uzna, bo ładowanie jest poniżej 13.5V. Na nic zdało się tłumaczenie, że tak ma być...

Krzyzak - 27-05-2017, 21:50

Cytat:
No niestety konstruktorzy nie przewidzieli pewnych warunków użytkowania. Jazda po mieście zimą.
trochę zaskakujące, bo u mnie problemów nie było
dopiero od sierpnia 2016 kombiak jest używany przeze mnie a wcześniej przez 5 lat jeździła Baśka i to najczęściej były dystanse 1.5km do szkoły i 1.5 z powrotem - tak 2x dziennie
akumulator był zawsze do dyspozycji

bialyjayz - 23-06-2017, 08:34

ostatnio pojawia się u mnie sporadycznie problem, podczas jazdy co jakiś czas zaświecają mi kontrolki od ładowania i pomarńczowa oleju, zbadałem że w tym czasie ładowanie spada z 13.8-14.0 do 12,1-12,7, światła jazdy przygasają. Co może być przyczyną tej niedskonałości?
Owczar - 23-06-2017, 10:39

Regulator mówi papa. Miałem to samo. Wymiana na zamiennik mija się z celem - padło dziadostwo po pół roku. Straciłem tylko czas. Z racji że nie wiąże dłuższego romansu z tym autem kupiłem uzywke w super stanie od zaufanej osoby. Gdyby miał jeździć dłużej szukalbym OEM - np z amayama.com.
gawron - 23-06-2017, 13:03

Zapraszam na PW mam sprawdzone zamienniki sam na takim jezdze 3 rok
Owczar - 23-06-2017, 13:33

Jakiej firmy te zamienniki? Nie masz problemu z pulsowaniem świateł?
bialyjayz - 24-06-2017, 08:42

Owczar napisał/a:
Regulator mówi papa

to pewne, alternator daje inne oznaki?
a co polecisz z dostępnych tutaj:
https://sklep.autotrader.pl/szukaj/regulatory-napiecia-alternatorow-1050203/Regulatory-napiecia-alternatorow.html?sort=3

gawron - 24-06-2017, 13:38

Regulator firmy Mobiletron nie ma żadnych kłopotów z nim. Na necie sie go nie kupi. W razie czego mam takie w sprzedaży więcej na PW.
Owczar - 24-06-2017, 22:20

Szkoda ze nie wiedziałem wcześniej. Ale to już jakaś marka - na pewno warto spróbować.
bialyjayz - 25-06-2017, 09:50

jak wygląda wymiana tego regulatora napięcia krok po kroku?