[02-06]Lancer CS0 - Tarcze i klocki
krzychu - 30-09-2018, 17:30
Ale podobno założyłeś zaciski z Outlandera… To znaczy z OI?
herr_flick napisał/a: | O II oprócz większej średnicy 302 ma mniejszy otwór centrujący.
|
OII ma mniejszy rant centrujący na felgę?? Lancer CY też? Czy o którym mówisz?
herr_flick - 01-10-2018, 18:16
Patrzę po częściach na Inter carsie i Lancer CYxA ma z tyłu 80 otwór centrujacy i Out II z napędem na przednią oś ma na tyle też 80
Natomiast Lancer CS0 ma na tyle 90
krzychu - 01-10-2018, 18:55
To chyba chodzi o jakiś rozmiar związany z tarczą? Otwór w tarczy od strony piasty? Bo moim zdaniem felgi mają te same parametry....
Na tył może być mniej przyjemnie (tarczobębny) i może trzeba wymienić piastę? Szukałbym jakiegoś OII z napędem na jedną oskę… i myślał ile trzeba wymienić...
Do tego pewnie trzeba sprawdzić czy koronka od ABS ma tyle samo zębów?
herr_flick - 04-10-2018, 23:12
To może inaczej z tymi hamulcami na tyle.
Zamiast iść w rozmiar, lepiej w wydajność i niezawodność.
W naszych wypada raz do roku zajrzeć i przesmrować prowadnice.
Czy w innech miśkach z rozmiarem 262 na tyle też są takie cyrki?
rudi88 - 05-10-2018, 00:00
Z tyłem jest ten problem że przy codziennej normalnej jeździe praktycznie nie pracuje. System rozdziału siły hamowania sprawia że działa głównie przód. Warto co dwa trzy dni pomęczyć hamulce kilkoma mocniejszymi hamowaniami.
krzychu - 05-10-2018, 07:28
Moim zdaniem całkiem dobrze hamuje jak nie ma tej gumy miedzy tłoczkiem a klockiem (TRW mają gumę). Że też tyle czasu się z tym męczyłem (miękki niski hamulec). Po zmianie na oryginalne tylne kloczki auto w końcu hamuje tak jakbym chciał.
Ja mam przód, tył mikody nacinane (bez nawiertów). Oprócz tego że dość mocno i szybko rdzewieją to całkiem nieźle się spisują.
mrcng - 27-11-2018, 10:28
ja na razie testuję Ferrodo. Nie piszczą jak na razie, nie pokrywają się jak na krótki okres eksploatacji (2miesiąc i tysiąc kmów) rdzą. Dobrze hamują. Ich jedyna wada to cena. To jedne z droższych zamienników. Oby się nie zwichrowały tarcze.
p03 - 03-12-2018, 09:16
Krzychy, gdzie i w jakiej cenie kupowałeś oryginały?
krzychu - 03-12-2018, 09:54
Wyciągnąłem kiedyś z małym przebiegiem bo miałem zwichrowne tarcze i założyłem po przetoczeniu przód tył TRW. Teraz przeprosiłem te tyle i na koniec użytkowania hamulec w końcu był dobry...
Ajlar - 04-12-2018, 18:03
Hejka,
bylem na przegladzie i niestety - tarcze do wymiany. Diagnosta poleciel mi firme Brakestock, bowiem oni zajmuja sie tylko hamulcami = znaja sie na tym. Znalazlem u nich Zimmermany: https://brakestock.pl/tarcze-hamulcowe/ - takie brac, czy cos innego moze?
plone - 04-02-2019, 23:44
poczytałem trochę temat bo wielkimi krokami zbliża mi się wymiana tylnych klocków i tarcz i wiem, że nic nie wiem czy moze mi ktos polecić sprawdzony i rozsądny cenowo zestaw? jazdy sportowej nie uprawiam
czy mikoda 0932 + FERODO PREMIER ECO FRICTION będzie ok?
mkm - 05-02-2019, 03:16
Daj sobie spokój z Mikodą... jeszcze do tych klocków, które wybrałeś...
Masz tanie tarcze Ferodo - kup sobie zestaw jednej firmy.
Mikoda ma tarcze porównywalne z najtańszymi no-name-ami.
Jakość wyjątkowo niska, a cena aspirująca do górnej półki
Masz mnóstwo lepszych (i czesto tańszych) opcji.
Osobiście mój ranking nierujnujący kieszeni obecnie (z wyłaczeniem podrób z ali/alle)
To Brembo, ATE i budżetowo Textar.
p03 - 05-02-2019, 08:18
NAJWAŻNIEJSZE to zrobić pełen serwis hamulców. Czyli reperaturki prowadnic, tłoczki, czyszczenie i dokładny czysty montaż. Bez tego, co nie założysz, pognie się prędzej czy później. Ja mam od ponad roku TRW albo Textar i spokój. Hamowanie niezłe, nic nie bije i nie gnie się.
Warto od czasu do czasu na jakimś placu przyhamować do zblokowania kół. Zarówno jadąc do przodu jak i do tyłu. Jak się tylko delikatnie hamuje, pogarsza się jakość działania.
MitsuGo - 05-02-2019, 20:09
mkm napisał/a: | Daj sobie spokój z Mikodą... |
Czytając forum zauważyłem raczej dobre opinie o Mikodzie na tylną oś.
krzychu - 05-02-2019, 21:31
MitsuGo napisał/a: | opinie o Mikodzie na tylną oś. |
Mnie się lepiej sprawdzają z przodu, nie ma takiego problemu z korozją. Tył mniej hamuje i prawie cały czas jest nalot.
Na pewno plusem jest wersja nacinana. Po postu wygląda fajnie.
|
|
|