Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
jawlo - 08-08-2008, 21:36
Morfi napisał/a: | Ja jestem za karami fizycznymi prace spoleczne tzn malowanie szkół przedszkoli itp ale za farby czy inne pomoce Sam sprawca płaci. |
Tak właśnie powinno być.
Zamiast aresztu prace społeczne.
Im większe przewinienie tym cięższe roboty (mamy duże zaległości w budowie autostrad ).
Dlaczego uczciwi ludzie mają płacić na utrzymanie przestępców?
Juiceman - 08-08-2008, 22:07
Nie przejdzie, za płacenie za farby. Nie każdy jest wypłacalny, natomiast każdy potrafi trzymać pędzel!
Sz@kal - 08-08-2008, 22:46
To co dziś widziałem wracając z wakacji przed Toruniem przeszło moje najśmielsze oczekiwania...I nie mowa w tym momencie o kierowcy polskim a o niemieckim i to w dodatku kierującym dużym autokarem. Pomine fakt ,że gosć wyprzedzał na chama osobówki ,zmuszając przy tym auta jadące z naprzeciwka o uciekanie na pobocze (na szczęście było szeroko). Później staliśmy sobie w korku ,już dłuższy czas ,pomiędzy mną a autokarem były ze 2 auta i co widze... nagle włączają się awaryjne ,kierowca zjeżdża na lewy pas i zapier**** ile wlezie!!! W taki sposób chciał ominąć korek ,narażając przy tym innych... I jeżeli tak robią w niemczech to ja dziękuje,,,
Juiceman - 08-08-2008, 22:55
Ja bym wyprzedził zatrzymał i uprzejmie zadzwonił do niebieskich.....
Sz@kal - 08-08-2008, 23:06
Juiceman, nie było jak go gonić nie narażając jeszcze bardziej siebie i innych... Gdybym widział co ten furiat kombinuje to chociaż zmodziłbym na szybko filmik z aparatu i oddał do policji ,choć nie wiem czy by coś to dało... Poza tym weź teraz zatrzymaj takiego szalonego szkopka ,kto wie co to za jeden
siwek - 09-08-2008, 07:54
Sz@kal, on po prostu dużo jezdzi po Polsce i się napatrzył na naszych kierowców i tak samo jezdzi bo skoro u nas można i wszyscy na to pozwalają (po ominięciu korka każdy swobodnie go wpuszcza) to czemu sobie nie przyśpieszyć...
Krzyzak - 09-08-2008, 10:25
Morfi napisał/a: | a wielu młodych samochodami poprostu rodziców |
i tu akurat dobrze sie sklada, bo aktualnie jest nedza w wychowaniu - rodzice daja kieszonkowe i sa zajeci robieniem kasy albo piciem
a gdyby tak posrednio nadal odpowiadali za ich czyny, to nie byloby takiego - jak obecnie - upadku moralnosci
kazdemu zalezaloby, aby dziecko wychowac jak najlepiej a nie byle jak
Morfi - 09-08-2008, 10:56
Krzyzak, ale to by nie było zgodne z istniejąca konstytucją.
Anonymous - 09-08-2008, 13:16
Krzyzak napisał/a: | a gdyby tak posrednio nadal odpowiadali za ich czyny, to nie byloby takiego - jak obecnie - upadku moralnosci
kazdemu zalezaloby, aby dziecko wychowac jak najlepiej a nie byle jak |
nigdzie na swiecie rodzice nie odpowiadaja za czyny ludzi DOROSLYCH-to dopiero bylaby demoralizacja...
w anglii w wieku 16 lat jak sie nie uczysz to zaiwaniasz legalnie do pracy-nikt nie bedzie zywil darmozjada
jawlo napisał/a: | Dlaczego uczciwi ludzie mają płacić na utrzymanie przestępców? |
poniewaz zastrzelenie ich jest nielegalne
Krzyzak - 09-08-2008, 22:50
to fakt, ale z mojego doswiadczenia wynika, ze czlowiek w wieku do 25-28 lat ma ciagle fiu-bzdziu w glowie...
czasem cos mu odwali a potem zaluje przez cale zycie...
czesto wtedy nie slucha sie starszych (nie tylko rodzicow), a potem na refleksje jest za pozno
dlatego twierdze, ze 18 czy nawet 21 latek to nie jest osoba DOROSLA
ale to juz nie temat tego posta
Morfi - 09-08-2008, 23:02
Krzyzak, znajac siebie i swoje wyskoki to muszę się z Toba zgodzić, ale widze wiele osób po czterdziestce, którzy prawko maja ponad 20 lat i mysla że Są mistrzami na drodze, to nie tylko domena "młodych".
Juiceman - 09-08-2008, 23:03
Krzyzak napisał/a: | to fakt, ale z mojego doswiadczenia wynika, ze czlowiek w wieku do 25-28 lat ma ciagle fiu-bzdziu w glowie...
czasem cos mu odwali a potem zaluje przez cale zycie...
czesto wtedy nie slucha sie starszych (nie tylko rodzicow), a potem na refleksje jest za pozno
dlatego twierdze, ze 18 czy nawet 21 latek to nie jest osoba DOROSLA
ale to juz nie temat tego posta |
Święta prawda, mówię to z własnego doświadczenia. Młodzi ludzie uczą się na błędach ( czasami to już zapóźno). Dlatego powinno być więcej szkoleń, prawie darmowych szkoleń na europejskim poziomie ( symulowana jazda w ciężkich warunkach, w kurtynach wodnych wychodzenie z poślizgów etc.), a za łamanie prawa jazda po pijaku/ wyprzedzanie na pasach ( chodzi mi o karygodne błędy) - prawo powinno być bezwzględne dla takich młodych kierowców.....
swinks_UK - 09-08-2008, 23:55
Bo problem nie leży w braku umiejętności. Moim zdaniem przeciętny kierowca z Polski prezentuje znacznie wyższe umiejętności za kółkiem niż tzw. średnia EU, a szczególnie UK (w East Anglii zresztą policja lokalna zrobiła statystyki i wychodzi, że Polacy powodują najmniejszą liczbę kolizji, za to przodują w jeździe na bani, lub braku ubezpieczenia lub przeglądu).
Problem tkwi w tej nieokreślonej "kulturze jazdy". Tylko, że to wynika z codziennego życia - jeśli nikogo nie szanujesz wokół siebie to tak będzie na drogach. Zdaje się, że w Polsce zdążono już zgnoić wszelkie autorytety, więc czego wymagać od ludzi....
I będzie tak jak Kononowicz obiecywał, że "...nie będzie niczego..."
Anonymous - 15-08-2008, 15:30
Parę dni temu jadąc w nocy na jeden z ośrodków wczasowych w moich okolicach banda debili (bo inaczej nie umiem ich nazwać) jadąc za mną zaczęła wyprzedzać mnie i innych kierowców prawą stroną gdybym nie zjechał na lewy pas ruchu gdy zaczęli mnie wyprzedzać to doszło by tam do niezłej "rzeźni" bo akurat dojeżdżaliśmy do zwężenia drogi. Powiem wam szczerze że jeszcze nigdy w życiu nie miałem takiej ochoty nakopać komuś do d....... jak w tedy, za takie coś to bym ich od razu pozamykał
siwek - 16-08-2008, 08:39
Dzidas napisał/a: | banda debili (bo inaczej nie umiem ich nazwać) jadąc za mną zaczęła wyprzedzać mnie i innych kierowców prawą stroną | wczoraj miałem taką samą sytuacje tyle że w dzień z udziałem BMW.
Dla takich nie pozostaje nic innego jak tylko modlitwa o choć kropelke rozumu...
|
|
|