To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony letnie-zimowe - Lancer CYxA

aequitas - 12-09-2015, 10:36

Sezon ziomowy się zbliża więc warto pomyśleć wcześniej o odpowiednich oponach.

Które z poniższych opon według was zapewnią wyższe bezpieczeństwo na śliskich drogach?

Nokian WR D4 205/60 R16 92H
Goodyear Ultra Grip 9 205/60 R16 92H

Chciałbym, żeby auto pewnie trzymało się drogi na ośnieżonych drogach i by droga hamowania na oblodzonej jezdzni była jak najkrótsza, a auto zachowywało się stabilnie. Nie jeździłem jeszcze Lancerem w zimie, więc nie mam żadnego punktu odniesienia, dlatego szukam rady u bardziej doświadczonych użytkowników.

Może macie jakieś własne typy opon na nadchodzący sezon? Może na ziomowych oponach niema dużej różnicy między oponą klasy premium, a budżetową?

tyku - 12-09-2015, 12:02

aequitas napisał/a:
Sezon ziomowy się zbliża więc warto pomyśleć wcześniej o odpowiednich oponach.
Ja już pomyślałem. :wink: W zimie będę pomykał na fabrycznych felgach 18" i oponach Yokohama W Drive V902A 215/45/18. Broniłem się rękami i nogami, przed tym wyborem, ale cena za komplet była symboliczna tj. 2200 zł. :P
apikus - 12-09-2015, 12:04

aequitas napisał/a:
Goodyear Ultra Grip 9 205/60 R16 92H

Według mnie ta będzie lepsza.

mjsystem - 12-09-2015, 13:25

aequitas napisał/a:
by droga hamowania na oblodzonej jezdzni była jak najkrótsza
Na to nie pomoże Ci żadna opona.
Nokiany są dobre, ale bardzo głośne. W przyzwoitej cenie masz jeszcze takie marki jak Sava i Falken. W niczym nie ustępują bardziej znanym markom.

Bizi78 - 12-09-2015, 14:56

mjsystem napisał/a:
Na to nie pomoże Ci żadna opona.

Taka da rade :D :

mkm - 12-09-2015, 16:01

tyku napisał/a:
W zimie będę pomykał na fabrycznych felgach 18"

Przemyślałeś to na spokojnie? :P

.swat. - 12-09-2015, 17:47

Na zimowych drogach jeździ sporo aut na 18 calowych felgach i jakoś przez to więcej wypadków chyba nie ma :lol: Profil 45 też często jest spotykany, tak więc nie ma co demonizować :roll:
lobuzek - 12-09-2015, 18:37

Ja mam Nokiany WRD3 i jestem bardzo zadowolony. W porównaniu z poprzednimi GY Ultragrip 8 Nokiany wypadają lepiej.
A z budżetowych nie do pobicia jest Sava Eskimo S3+. MIałem w Puncie, mam w Clio i jest super :D

aequitas - 12-09-2015, 19:44

Dzięki za duży feedback. Wybór nie jest łatwy.

Po konsultacji z mechanikiem w sprawie opon doradził mi żebym założył sobie oponę o szerokości 195, co o tym sądzicie? Ja uważam, że to dobry pomysł.

Zastanawiam się nad zakupem stalowych felg razem z oponami. Mimo, że za stalówkami stoi mnóstwo zalet, to jedank wygląd samochodu ma dla mnie również duże znaczenie. Jeśli ktoś pomyka na takich felgach to byłbym wdzięczny za podrzucenie jakichś zdjęć jak auto się prezentuje.

tyku - 12-09-2015, 19:51

aequitas napisał/a:
Po konsultacji z mechanikiem w sprawie opon doradził mi żebym założył sobie oponę o szerokości 195, co o tym sądzicie?
Świetne rady, daje Ci mechanik. ](*,)
aequitas napisał/a:
Zastanawiam się nad zakupem stalowych felg razem z oponami.

A ja się zastanawiam, czy Ty piszesz na poważnie, czy chcesz wywołać poruszenie na forum. :wink:

mjsystem - 12-09-2015, 19:57

.swat. napisał/a:
Profil 45 też często jest spotykany, tak więc nie ma co demonizować
Pamiętaj, że zimą dziur nie widać i szybko o uszkodzenie felgi. :P Inna rzecz, że wąska opona daje więcej rady niż szeroka, 8)

lobuzek napisał/a:
Ja mam Nokiany WRD3 i jestem bardzo zadowolony.
Przyznaj, że masz "helikoptery". Ale fakt, dają radę :wink:
lobuzek napisał/a:
A z budżetowych nie do pobicia jest Sava Eskimo S3+
Zgadza się. Do tego dodaj Falkeny, mam i jestem bardzo zadowolony. Tak bardzo, że nawet latem na nich jeżdżę :mrgreen:

aequitas napisał/a:
Po konsultacji z mechanikiem w sprawie opon doradził mi żebym założył sobie oponę o szerokości 195
masz dobrego mechanika. Ja mam w Galancie 195 :wink:

aequitas napisał/a:
Jeśli ktoś pomyka na takich felgach to byłbym wdzięczny za podrzucenie jakichś zdjęć jak auto się prezentuje.
ja tak jeździłem. Ale chyba kupisz taniej używki alu do Lancera niż nowe stalówki. Ja płaciłem za nie 1200 zł.

[ Dodano: 12-09-2015, 19:59 ]
tyku napisał/a:

aequitas napisał/a:
Po konsultacji z mechanikiem w sprawie opon doradził mi żebym założył sobie oponę o szerokości 195, co o tym sądzicie?
Świetne rady, daje Ci mechanik.
Rafał, daje dobre rady. :twisted: Rafał, powinieneś wiedzieć, że wąska opona na zimę jest zdecydowanie lepsza 8)
tyku - 12-09-2015, 20:00

aequitas napisał/a:
Jeśli ktoś pomyka na takich felgach to byłbym wdzięczny za podrzucenie jakichś zdjęć jak auto się prezentuje.
A jak może się auto prezentować na stalówkach :!: Do :-#
mjsystem - 12-09-2015, 20:04

tyku napisał/a:

aequitas napisał/a:
A jak może się auto prezentować na stalówkach Do
jak miliony innych zimą :P
tyku - 12-09-2015, 20:06

mjsystem,
mjsystem napisał/a:
Rafał, daje dobre rady. :twisted: Rafał, powinieneś wiedzieć, że wąska opona na zimę jest zdecydowanie lepsza 8)
To czemu mu taką szeroką polecił :?: Mi to się wydaje, że to mit, ale jak mechanik polecił to nie będę polemizował. :wink:
mjsystem - 12-09-2015, 20:14

tyku napisał/a:
Mi to się wydaje, że to mit
Fizyka Panie kochany 8)
tyku napisał/a:
To czemu mu taką szeroką polecił
195 to szeroka? :wink: