[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Instalacja gazowa - LPG - Lancer CYxA
Student - 10-05-2012, 20:15
Ralf co ty masz wstawione że ci tyle wypala Pb, BRC czy innego krzaka.
Powinien spalić 10l na 6 miesięcy a nie na miesiąc, może inaczej na 10tys/km.
gigant87 - 10-05-2012, 20:24
Tylko tyle?
Mi bierze ok 0,5l/100km Pb latem i ponad 1l/100km Pb zimą.
Student - 10-05-2012, 20:43
W mojej poprzedniej Toyocie Avensis spalił kilka litrów PB na 3tys.km codziennie odpalany 6-8 razy, tryb miejski.
Instalacja przełączała sie przy 28st. rano było to 300m drogi lokalnej, przełączenie niezauważalne dla kierowcy.
Odcinki 17km W-wa w jedna stronę i trzy odpalenia dla tego odcinka, z powrotem podobnie.
Instalacja; Stag Premium 300
wtryski Hannah
Parownik KME Silver
Przewody PVC
Zbiornik 59l
RalfPi - 10-05-2012, 21:27
Student napisał/a: | Ralf co ty masz wstawione że ci tyle wypala Pb, BRC czy innego krzaka.
Powinien spalić 10l na 6 miesięcy a nie na miesiąc, może inaczej na 10tys/km. |
Jakiegoś shita BRC Sequent 24 coś tam - kiedyś pisałem o tym.
Ale z tego co pamiętam, to temp. przełączenia mam ustawioną na.. 30, albo więcej stopni Celsjusza. Teraz faktycznie benzynę tankowałem w podróży - tydzień temu, jakieś 12l. Zobaczymy na ile wystarczy.
A Wy Chłopaki zalewacie bak do pełna? Czytałem gdzieś, że tak się powinno robić co jakiś czas. Bo ja tak zalewam max. do połowy. Czyli tak, żeby mieć po zatankowaniu wskazanie poziomu paliwa (w przeliczeniu) 150 - 250 km.
bastek - 10-05-2012, 21:54
wlewam jak mi licznik pokaże, że 100 km do przejechania - do połowy (czyli jakieś 17-20 l.) zimą co 2-3 m-ce, latem jak wlałem w lipcu, to do listopada starczyło
patrzę na notattki z 2011 r
luty-kwiecień-lipiec (do pełna, bo za granicę jechałem -o ile pamiętam, wróciłem ponad pół baku było)-listopad-(2012)styczeń-maj
a gaz - jak ze stopki (ok. 7,5 l/100 km)
Student - 11-05-2012, 07:55
Ralf nie trzeba zalewać do pełna, połowa wystarczy:
1. masz wystarczająca ilość paliwa do kolejnej stacji
2. skraplanie wody to bajka
3. najważniejsze - chłodzenei pompy paliwa jest zapewnione
4. nie wozisz zbędnych 30kg w baku.
5. paliwo nie traci swoich właściwiości dla 60l tylko dla np. 30l
Ja wożę ok. 50-60% zbiornika
marekp - 11-05-2012, 10:00
Z innej beczki. Ja mam zalozony lubryfikator. Kto wie co to jest? Znaczy nieciekawe sa odpowiedzi ze zabezpiecza zawory. To przeczytalem w kilku jezykach na instruklcji nontazu. Nawet po polskawemu bylo - nie po polsku . To jest zbiorniczek podlaczony ruurka do kolektora dolotowego. I taki zbiorniczek starcza na 10 tys km. Czyli sladowe ilosci tego plynu sie dostaja do silnika. Na dotyk i wech to jest jak olej wrzecionowy ale pachnie terpentyna. Nie probowalem na smak . Ktos moze cos wie o tym urzadzonku?
MarekP
A mnie pali 11-12l srednio gazu. Na przyklad. Nalalem do pustego zbiornika 25litrow. Przejechalem 209 km jak zapiszczalo ze koniec gazu. Potem jeszcze 10 jak silnik wylaczylem i wlaczylem za jakis czas. Ale powiedzmuy ze 210km. To daje 11.9l/100km. Z tego przejechalem na drodze 140 km reszte w Warszawie. To takie mam zuzycie.
Okazuje sie ze pogrzebac i sie znajdzie. W skrocie (dla tych ktorzy nie chca czytac calego artykulu) jest to plyn majacy podobne dzialanie jak czterotlenek olowiu. Ale nie w sensie podniesienia LO ale ochrony gniazd zaworow. Tutaj jest caly artykul. Czy to prawda? Cholera go wie. Ja mam na wszelki wypadek.
http://gazeo.pl/lpg/techn...tykul,5604.html
krzychu - 11-05-2012, 10:14
marekp napisał/a: |
A mnie pali 11-12l srednio gazu. Na przyklad. Nalalem do pustego zbiornika 25litrow. Przejechalem 209 km jak zapiszczalo ze koniec gazu. Potem jeszcze 10 jak silnik wylaczylem i wlaczylem za jakis czas. Ale powiedzmuy ze 210km. To daje 11.9l/100km. Z tego przejechalem na drodze 140 km reszte w Warszawie. To takie mam zuzycie. |
No ale jednak pewnie ze 0,5-1l benzyny ubyło. Więc pi razy drzwi pali Ci 12-14l gazu (benzyna jest 2 razy droższa więc dodaję ją x2).
marekp - 11-05-2012, 10:33
Zapewne tak. Nie wiem ile benzyny. To jest odwieczny problem. Ile jest plynu w zbiorniku ktory nie jest prosopadloscianem . Wiec wskazniki ilisci benzyny sa b. orientacyjne. Teraz wiecej niz 2l bo nie tankuje gazu bo sie wielozawor zawiesil i trzeba to rozkrecic. Nie chce tego robic sam - jutro pojade. Zatankuje znow jakas ilosc gazu niewielka i bede widzial ile spalil. (na dojadzd do warsztatu zeby nie bylo gazu jak tam dojade).
Swoja droga to moj 4 samochod z gazem. I nie moge zrozumiec dlaczego nie mozna do wneki do kola zrobic zbiornika w formie walca (splaszczonego bo wysokosc duzo mniejsza od srednicy ale walca). Zawsze robia torusa i nie rozumiem dlaczego. Ten srodek to jest mniejsza pojemnosc! Ale jest jak jest. Nie ma co narzekac.
Zaleta gazu jest jego cena. I koniec zalet auta z gazem.
Marek
krzychu - 11-05-2012, 10:50
Wytworzenie takiego zbiornika było by dużo droższe i był by cięższy. Tam jest ciśnienie i taki kształt po prostu jest mocniejszy pod względem rozerwania. Chodź może są takie zbiorniki.
Luk - 11-05-2012, 10:59
marekp napisał/a: | dlaczego nie mozna do wneki do kola zrobic zbiornika w formie walca |
Bo w podłodze pod tym walcem jest wybrzuszenie (na dokręcenie koła zapasowego) więc zbiornik miał by wklęśnięcie w dnie, a ponieważ panuje w nim większe ciśnienie, to miał by tendencję do wypychania wklęśnięcia...
RalfPi - 11-05-2012, 11:14
Co do spalania - powiedzmy, że spala 10l gazu (trasy, w których spala mniej, też trzeba policzyć) + około 10l Pb na miesiąc (przebieg roczny 20'000 km).
czyli w ciągu roku 10l LPG*200 = 2000 l LPG + 120l Pb = 2000*2.85 + 120*5.80 =
5700 + 700 = 6400 + przegląd gazowy powiedzmy 150 zł =
6550 zł/rok za "paliwo".
Jeżeli komuś spala 8l Pb /100km to daje 1600 *5.80 = 9280.
Przy przebiegu rocznym 20'000 mamy 9280-6550=2730 zł oszczędności.
Po 300'000 km przejeżdżonych na gazie to daje: 40'950 zł oszczędności....
Biorąc pod uwagę, że coś tam może się na gazie popsuć.. odłóżmy część na remont silnika (5950 zł). To daje oszczędność rzędu 35kzł na samochodzie.
Czyli faktycznie - zaletą samochodu na gaz jest cena. A co można za to mieć...
marekp - 11-05-2012, 12:49
Znalazlem jakies zbiorniki napisali ze toroidalne pelne. Nie wiem co to znaczy bo strony tej firmy da powiedzmy szczerze ubogie. Ze zdjecia wynikac moze (ale nie musi!) ze to jest byc moze taki walec. Ale to w zasadzie obojetne. Jak nie ma to nie ma i czesc.
MarekP
[ Dodano: 12-05-2012, 18:56 ]
Wlasnie wrocilem z warsztatu. Trzeba bylo wielozawor wymienic. Nie odbijal i wskaznik paliwa pokazywal max jedna kreske. Mialem to sam sprawdzic (za zgoda warsztatu) ale cos mi przyszlo do glowy ze to niekoniecznie musi byc zawieszony plywak. Skonczylo sie wymiana calego elementu. Szybko i z usmiechem. Ten zaklad w Mlawie jest bardzo dobry. Troche klopot bo jesli cos padnie to bede musial do nich jechac. Choc do regulacji niekoniecznie bo umieja (i ja tez) podlaczyc sie zdalnie via Internet do tego sterownika. Jesli to bedzie tylko ustawianie czasow itp. to moga to zrobic. Albo po wyslaniu im map moga odpisac co zrobic zeby bylo dobrze.
Cos innego mnie zmartwilo. Jechalem tam i mial byc pusty zbiornik. No to nalalem 15litrow. Sobota rano pogoda paskudna. Czyli ruch bardzo maly. No i przejechal 120 km zaledwie na tym! To daje 12.5l/100km! Powiedzialem o tym ale jakos chyba nie uwierzyli. Pojezdze i zobacze. Zapytalem tez dlaczego ta mapa jest u mnie nieco dziwna. Bo komputer samochodu reaguje na bardzo duzo zmian i wymusza tez zmiany we wtrysku gazu. Moze i tak. Ale nie podoba mi sie taka "rozsiana" mapa. Bede musial troche pouczyc sie o co chodzi dokladnie i sprawdzic.
Acha. Wskaznik dziala i gazu teraz wchodzi powiedzmy ze 50l. Malo troche przy zuzyciu 12.5l.
MarekP
Dzis przejechalem 425km i zuzyl 49 litrow gazu. Caly czas poza miastem z szybkosciami z grubsz dopuszalnymi przez przepisy wiec nie szybciej niz jakies 140-150 . Dwa testy na przyspieszenie - oba okolo 10 sek do 100km ( jeden w jedna drugi w przeciwna strone bo moze byc nie calkiem plaska droga. Ale warto pamietac ze przyspieszenie pod gorke i z gorki potem to nie jest to samo co na plaskiej. To znaczy srednia arytmetyczna bedzie wieksza jesli nie jest plasko. Na pozor to sie wydaje nieprawda. Ale dluzej wzniesienie przeszkadza niz pomaga wiec srednia moze byc ciut wyzsza ale niewiele). Czyli na razie w miare dobrze i mniej wiecej tego nalezalo sie spodziewac. Jesli na benzynie palil ok. 10 l/100 to tak bedzie. Na razie mam 2000km przejechane na gazie czyli bardzo malo. Zobaczymy za niedlugo jak zrobie dokladny przeglad. Po 10 tys.
MarekP
[ Dodano: 14-05-2012, 12:03 ]
Wiecie nie zebym narzekal. Ale pojechalem bo cos bylo z wielozaworem nie halo. Zmienili bez slowa. W zwiazku z tym byl kompletnie pusty zbiornik. Pojechalem nalalem 20l zeby bylo jak ustawic wskaznik. pan Jarek mi wytlumaczyl co zrobic za chwile zeby bylo ok w programie i ok. Pojechalem nalalem 29l dodatkowo do pelna. To taje 29l. No powiedzmy ze 28 bo kawalek jechale. Przejechalem 425 km i zaryczalo ze nie ma gazu. OK. Wieczor to postawilem auto. Rano pojechalem zatankowac. Weszlo .....43 litry! To ile ten samochod spalil? Czy 49 czy 43 - tyle sie dalo dolac? Ale sygnalizowal ze jest pusto. Pociecha jest to ze ile by nie bylo to miesci sie w tych 20% wiecej gazu. Ale ten problem mnie nurtuje. Dlaczego raz weszlo 49 a raz 43. Fakt ze rano znow jechal na gazie mimo ze wieczorem sie wylaczyl.
MarekP
RalfPi - 17-05-2012, 08:07
marekp napisał/a: |
Wiecie nie zebym narzekal. Ale pojechalem bo cos bylo z wielozaworem nie halo. Zmienili bez slowa. W zwiazku z tym byl kompletnie pusty zbiornik. Pojechalem nalalem 20l zeby bylo jak ustawic wskaznik. pan Jarek mi wytlumaczyl co zrobic za chwile zeby bylo ok w programie i ok. Pojechalem nalalem 29l dodatkowo do pelna. To taje 29l. No powiedzmy ze 28 bo kawalek jechale. Przejechalem 425 km i zaryczalo ze nie ma gazu. OK. Wieczor to postawilem auto. Rano pojechalem zatankowac. Weszlo .....43 litry! To ile ten samochod spalil? Czy 49 czy 43 - tyle sie dalo dolac? Ale sygnalizowal ze jest pusto. Pociecha jest to ze ile by nie bylo to miesci sie w tych 20% wiecej gazu. Ale ten problem mnie nurtuje. Dlaczego raz weszlo 49 a raz 43. Fakt ze rano znow jechal na gazie mimo ze wieczorem sie wylaczyl.
MarekP |
Z początku jak zamontowali mi instalację, to mi nie odbijał zawór. Ale to było kilka tankowań i możliwe, że zwyczajnie mieli niskie ciśnienie gazu na stacji..
Mam wrażenie, że Pan Jarek coś tam kręci... Jak mi Pan Sławek ze Szczecina instalował gazik, tak jeżdżę do Niego raz na 15kkm i to tyle. I tak już przejeździłem 40kkm.
Aha - i jeszcze jedno Marek - ja mam tak, że jak mam kilka litrów gazu w zbiorniku, to jak go depnę (6 krpm), to mi się przełącza na benzynę.. i wtedy faktycznie wchodzi o te parę litrów mniej - w moim przypadku około 34.
Pozdrowienia!
marekp - 17-05-2012, 09:20
Dzieki! Mnie wymienili ten wielozawor i jest ok. Ale teraz znow slysze pompe paliwa! Jak pracuje na luzie na gazie. Musze sprawdzic czy nadal ja slychac jak na benzyne przelacze.
MarekP
|
|
|