[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - [CY3A 1.8] SPALANIE WERSJI 1.8 - opinie
macadoshis - 10-03-2009, 13:24
Porównuj spalanie samochodów o tej samej pojemności a nie mocy. Od 1.8 cudów nie można wymagać pali ile pali jak ci to przeszkadza to trzeba było myśleć szybciej i kupić silnik 1.5 lub inne auto.
krzychu - 10-03-2009, 13:25
macadoshis napisał/a: | Porównuj samochody o tej samej pojemności a nie mocy. Od 1.8 cudów nie można wymagać pali ile pali jak ci to przeszkadza to trzeba było myśleć szybciej i kupić silnik 1.5 lub inne auto. |
diesla wtedy masz porównywalne spalanie a jaki moment Umówmy się jak ktoś kupuje Lancera to nie dala małego spalania (chodź może kupic diesla jak chce) ja kupiłem 2 litrowego i chce żeby mi palił poniżej 10 więcej nie oczekuje. A jak ktoś patrzy i liczy się ze spalaniem to naprawdę jest duży wybór np. fabia 1,4 TDI, jakieć clio mają chyba 1,4 DCI czy jakość tak one mało palą.... Lancer to zły adres pod tym względem.
Krzychu
Anonymous - 10-03-2009, 13:44
Dla krolow niskiego spalania polecam Seicento 0.9+LPG.
Miasto 8l/100 LPG
Trasa 6,5/100 LPG.
Pozdr
AK
krzychu - 10-03-2009, 13:51
dwakola napisał/a: | Dla krolow niskiego spalania polecam Seicento 0.9+LPG.
Miasto 8l/100 LPG
Trasa 6,5/100 LPG.
Pozdr
AK |
To i tak dużo pali. Takim dieslem można zejść poniżej 5 litrów a i zapomniałem punto 1,3 MultiJet tym można średnio 4,5 wyjść sam jeździłem. Pandą podobno 4l z tym silnikiem to żaden wyczyn to są oszczędne auta kupujcie po co przepłacać na stacji.
Krzychu
Morfi - 10-03-2009, 16:35
Carisma GDI 1.8 pali średnio 1l mniej niż wasze Lancerki przy prawie identycznej masie, wielkości oraz przyspieszeniu.
O. T Czytam ten temat dla polepszenia nastroju
jaca71 - 10-03-2009, 18:39
Morfi napisał/a: | Carisma GDI 1.8 pali średnio 1l mniej niż wasze Lancerki przy prawie identycznej masie, wielkości oraz przyspieszeniu.
O. T Czytam ten temat dla polepszenia nastroju |
Aż ciekawy byłem czy to prawda
Carisma:
Moc - 125KM
Prędkość maks. - 200 km/h
Przyśpieszenie 0-100 km/h - 10,4 s
Masa - 1 250 kg
Lancer:
Moc - 143
Prędkość maks. - 204 km/h
Przyśpieszenie 0-100 km/h - 9,8 s
Masa - 1320 kg
Radassss - 10-03-2009, 18:58
i Lancer jest dluzszy i szerszy czyli teoretycznie stawia wiekszy opor...
oczywiscie teoretycznie bo to juz kwestia bardziej aerodynamiki...
zreszta chyba jakby silnik 1,8GDi radzil sobie dobrze z LAncerem to by nie kombinowali z tym nowym 1,8 MIVEC (chyba )
stefanski83 - 10-03-2009, 19:18
to się nazywa ekodrajwing
krzychu - 10-03-2009, 19:24
Radassss napisał/a: | zreszta chyba jakby silnik 1,8GDi radzil sobie dobrze z LAncerem to by nie kombinowali z tym nowym 1,8 MIVEC (chyba ) |
Mitsu się wycofało z tych silników w sumie ciekawe dlaczego, ale z drugiej strony jak nie wiadomo dlaczego to znaczy że poszło o kasę.
Krzychu
Robson86 - 10-03-2009, 20:13
jaca71 napisał/a: | Carisma:
Moc - 125KM
Prędkość maks. - 200 km/h
Przyśpieszenie 0-100 km/h - 10,4 s
Masa - 1 250 kg |
etam to sa dane dla wariantu 122km
dla 125KM sa dane takie:
Osiagi Carisma GDI 125KM
0-100km/h - 9,9s
Pozdroo
krzychu - 10-03-2009, 20:18
E no teraz to ci innego
A tak na poważnie to wagowo cari mogła rywalizować z Lancerem CS, CY to jednak już ciężkie auto.
Krzychu
Robson86 - 10-03-2009, 20:20
Nie ma rywalizowac czy nie
Carisma juz nie jest produkowana i tyle
teraz czas na lancera, i czas pokaze czy to udana konstrukcja czy nie
Pozdroo
Radassss - 10-03-2009, 21:25
ale pytanko jest bo sie w sumie nie orientuje...
Cari byla kiedys uznawana za segment D?? a teraz jest mniejsza od nowego Lancera...
LAncer teraz jest uznawany za duze C (jak bym o biuscie gadal...;) ) czyli kompakt...
wiec w sumie mozna powiedziec ze Lancer jest niejako nastepca Cari...??
wiec jesli dobrze to pojmuje, to w sumie auta maja podobne rozmiary i osiagi,
przypuszczam ze LAncer juz powyzej tych 140 km/h bedzie lepeij przyspieszal z racji swojej mocy..., a spalanie Cari jest pewnie spowodowane tym ze jest lzejsza i nie musi spelniac tych samych norm czystosci spalin co LAncer... czyli katalizatory i inne eko wymysly pogarszajace osiagi odpadaja (tzn w Cari tez pewnie byly tylko mniej zaawansowane)
... i nie zeby to bylo wykladnia co napisalem,
poprostu sobie glosno mysle nad zagadnieniem
krzychu - 10-03-2009, 22:29
Radassss - z tego co ja wiem spalanie niskie jest spowodowane bezpośrednim wtryskiem paliwa w Cari. Słynne GDI.
A co do Cari to kiedyś był Lancer, Cari i Galant. Niestety Lancer był pozycjonowany najniżej na wspólni z coltem (w sumie chyba między B a C). Potem Cari zaprzestano produkować Lancer się trochę rozrósł i trafił do C. Ale Cari zawsze była w C tak samo jak Lancer od 2003 roku. Galant był w D klasie może kiedyś się doczekamy go w Europie może by konkurował w Mazdą 6 z która tak to się niesłusznie porównuje Lancera.
Jak się mylę niech mnie ktoś poprawi sam się chętnie dowiem dokładnie.
Krzychu
Robson86 - 11-03-2009, 09:40
Radassss napisał/a: | Cari byla kiedys uznawana za segment D?? a teraz jest mniejsza od nowego Lancera... |
Nowe Mondeo jest wieksze od starszych aut klasy wyzszej, nowe polo jest wielkosci Golfa 2...
W miare czasu auta przybieraja na wadze i wielkosci...klasa sie jakby rozszerza
Radassss napisał/a: | wiec w sumie mozna powiedziec ze Lancer jest niejako nastepca Cari...?? |
W wielu katalogach pisze ze Carisme zastapiono modelem Lancer...
Radassss napisał/a: | a spalanie Cari jest pewnie spowodowane tym ze jest lzejsza i nie musi spelniac tych samych norm czystosci spalin co LAncer... |
duzo daje tez to ze max moment obrotowy jest polozony duzo nizej i Cari GDI przyspiesza duzo sprawniej przy nizszych obrotach bez koniecznosci wkrecania jej na wysokie obroty np. to sie przydaje w miescie. Ma system podwojnego wtrysku benzyny, przy malym obciazeniu wtryskiwany jest malutki strumien benzyny a po mocniejszym nacisnieciu pedalu przyspieszenia strumien automatycznie przelaczany jest na "normalny".
Radassss napisał/a: | czyli katalizatory i inne eko wymysly pogarszajace osiagi odpadaja |
nie wiem czy w Lancerze sa katalizatory do zatrzymywania tlenkow azotu ktore w Cari sa z racji tego ze to silnik z bezposrednim wtryskiem benzyny... Wydaje mi sie ze w GDI jest wiecej tych dobrodziejstw ktore wychwytuja "zlo" czajace sie w spalinach
Ale mysle ze nie ma co sie rozdrabniac Kazde auto ma to co musi miec
krzychu napisał/a: | Ale Cari zawsze była w C tak samo jak Lancer od 2003 roku |
Cari wlasnie zawsze byla pozycjonowana w segmencie D, nigdy nie slyszalem o segmencie C. Pare razy slyszalem ze jest to jedno z najmniejszych aut klasy sredniej (z racji rozstawu osi ale to max)
Pozdroo
|
|
|