[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony zimowe i felgi
jaca71 - 26-11-2009, 16:22
Mac_Man1 napisał/a: | Ja mam założone Goodyear'y (dokładnych parametrów nie pamiętam) i rzeczywiście są troszeczkę głośne. Nie mam porównania bo wyjechałem na nich z salonu (i jeżdżę od miesiąca jak "ciołek" - bo pogoda jest raczej na letnie :? ) ale letnie zawsze są cichsze - niższy profil bieżnika. |
No właśnie, a kiedyś zostałem zakrzyczany jak zaproponowałem opony całoroczne. Ja mam właśnie OEMowe całoroczne yokohamy i nie narzekam ani na głośność ani na prowadzenie.
[ Dodano: 26-11-2009, 16:25 ]
Mac_Man1 napisał/a: | A co do kołpaków to słyszałem opinię, że na zimę lepiej nie zakładać bo sprzyjają gromadzeniu się pod nimi śniegu. |
Brak kołpaków bierze się z tego że niefirmowe odlatują podczas jazdy (niezły patent z opaskami samozaciskającymi się), a firmowe znikają w nocy z parkingów. Dlatego większość ludzi nie zakłada do "zimowych stalówek", inni patrząc na same czarne felgi dorobili teorię.
Lestat - 27-11-2009, 07:53
jaca71 napisał/a: | Mac_Man1 napisał/a:
A co do kołpaków to słyszałem opinię, że na zimę lepiej nie zakładać bo sprzyjają gromadzeniu się pod nimi śniegu.
Brak kołpaków bierze się z tego że niefirmowe odlatują podczas jazdy (niezły patent z opaskami samozaciskającymi się), a firmowe znikają w nocy z parkingów. Dlatego większość ludzi nie zakłada do "zimowych stalówek", inni patrząc na same czarne felgi dorobili teorię. |
Co do kołpaków:
- na odlatywanie jest prosta sprawa - drobne opaski zaciskowe - na pewno nie odpadna
- jesli chodzi o kradzieze no to wiadomo ze zadne zabezpieczenie nie pomoze opaski sa dobre dla zywklego gnojka - jak nie ma noza to nie zdjemie, predzej polamie...
Jesli chodzi o niezakladanie - kiedys widzialem jak facetowi bez kolpakow przymarzly sruby i kola nie potrafil odkrecic...kolpaki jak prezerwatywy w 100% nie chronia ale zawsze to jest lepsze zabezpieczenie (tak mi sie wydaje)
jaru23 - 27-11-2009, 09:01
Tenzo napisał/a: | jaru23 napisał/a: | Czy ma ktoś opony Fulda Kristall Supremo? Zastanawiam się nad ich zakupem a cena jest dosyć atrakcyjna. |
Ja mam założyłem w tym roku. Generalnie nie wiem jak na śniegu, ale teraz gają radę. Jeśli potrzebujesz do normalnej jazdy oczywiście.
[ Dodano: 10-11-2009, 13:52 ]
mazin napisał/a: |
Zresztą, Chińczycy potrafią zrobić wszystko, od najardziej tandetnych plastikowych zabawek, po produkty najdroższych firm, powstające z wykorzystaniem najdroższych technologii. Nie zdziwiłbym się gdyby podrabiali nawet ruskie felgi |
Zgadza się nie dalej jak 3 lata temu najbardziej wypaśne felgi dostępne w salonie do Audi A8 fabrycznie sprzedawane w wersji W12 były produkowane w Chinach . Mój ojciec przekonał się o tym jak po 20000 pojechał z bijąca kierownicą do serwisu. Po trzech różnych naprawach w końcu serwis Audi wymienił koła na inne. ale oferują dalej te koła twierdząc, że to wada akurat tych konkretnych.
Wniosek, jeśli Chińczycy produkują jakąś marką to potrafią robić to kwestia procesu a nie kraju. |
Te Fuldy jednak odpuszczam, po poczytaniu testów link testy opon raczej nie spełnią moich oczekiwań, a potrzebuje coś co sprawdzi się na śniegu i błocie pośniegowym. Ostatecznie zdecydowałem się na Uniroyal MS PLUS66.
domingo1971 - 28-11-2009, 16:34
Witam, kilka dni temu kupiłem stalówki od RAV-4, 16cali, srebrne (wygladają jak alu), trzeba było przetoczyć tylko otwór piasty na 67mm i jest OK! oponki Kleber Krisalp2
(550pln za 4 oryginalne felgi z przetoczeniem to chyba niezbyt wiele...)
Me-Tsu - 28-11-2009, 17:49
PA3 mam z data 2208
filippoz - 29-11-2009, 14:58
jeśli sianko pozwoli to ja zimówki dunlopa zostawie na tych oryginalnych felgach mitsu 16" na których wyjechał z salonu a na lato kupie sobie np coś w ten deseń i zaloze je do tych dunlopów co były fabrycznie przy kupnie auta:
mazin - 02-12-2009, 19:24
filippoz napisał/a: | zdecydowałem się w końcu na zakup DUNLOP SP WINTER SPORT 3D 205/60R16 92 H
|
Miałem Dunlopy Winter Sport i były to b. dobre opony. Przejeździłemn na nich cztery sezony i mogę szczerze polecić.
Radassss - 02-12-2009, 19:48
w tym roku stosunkowo tanie sa 16'' NOKIANy WR G2 92 H to warto rozwazyc bo cena ok 315 za taka oponke to nie jest jakis kosmos...
Anonymous - 02-12-2009, 21:02
Tylko, że nokiany wypadły bardzo słabo w ostatnim teście AŚ, gorzej niż np. Eskimo S3:)
filippoz - 02-12-2009, 23:57
mazin napisał/a: | Miałem Dunlopy Winter Sport i były to b. dobre opony. Przejeździłemn na nich cztery sezony i mogę szczerze polecić. |
Zrobiłem już na nich ponad 400km i muszę przyznać że są cichsze od tych letnich dunlopów co przyszły z autem.
pożyjemy zobaczymy jak się będą spisywać, liczę że bdb
krzychu - 03-12-2009, 10:37
jaca71 napisał/a: |
No właśnie, a kiedyś zostałem zakrzyczany jak zaproponowałem opony całoroczne. Ja mam właśnie OEMowe całoroczne yokohamy i nie narzekam ani na głośność ani na prowadzenie.
|
Kolege wczoraj na prostej drodze zastał lud na wielosezonowych... Zrobił 3 kontry i podobno zatrzymał się na drodze. Pyta się mnie właśnie na jakie zimówki wymienić ponieważ przemówił do niego filmik.
http://www.youtube.com/watch?v=GlYEMH10Z4s
gzesiolek - 03-12-2009, 13:40
To jednym z tego ludu na wielosezonowych byl pewnie Jaca
a tak na serio na lód to i zimowka moze nie pomoc
jaca71 - 03-12-2009, 13:48
Oglądam i oglądam i... Kolesie na letnich i ol-sezon w zakręt wchodzili na hamulcach Testy sponsorowane?
krzychu - 03-12-2009, 15:32
Koła się zatrzymują po utracie przyczepności. Sponsorowany zawsze może być np. wystarczy wziąć 5 letnie wielosezonowe żeby spotęgować efekt. Ale filmik ciekawy.
Tutaj na śniegu:
http://www.youtube.com/wa...feature=related
jaca71 - 03-12-2009, 16:38
krzychu napisał/a: | Koła się zatrzymują po utracie przyczepności. |
Ja nie mówię o kołach tylko o zapalonych stopach w ujęciu od góry
|
|
|