Nasze Miśki - Powrót do przeszłości
Marcino - 08-11-2017, 15:32
jacek11 napisał/a: | Skrzynia zaczyna terkotać na wolnych obrotach mniej więcej 15000 po zmianie łożysk... Raczej nie będę jej robił. |
Gdzie robiłeś swoją skrzynie? Ja chce regenerować sam imię chciał bym za 15kkm być w tym samym miejscu.
jacek11 - 08-11-2017, 21:48
Skrzynię robiłem sam. Wymiana łożysk jest banalnie prosta. A przynajmniej dla kogoś,kto choć trochę liznął mechaniki,i ma chęć do pracy.Niestety terkotanie nie jest winą zużytych łożysk,a przynajmniej nie chce mi się wierzyć,żeby po tak małym przebiegu padły.Co prawda jest teza,że można to wyregulować przy lewarku,ale jakoś nigdy nie mogę znaleźć czasu na to by to sprawdzić.
areksz121 - 08-11-2017, 21:57
Kwestia tego typu, czy Jacek wkładał tam nowe łożyska, bo nie pamiętam. U mnie wszystko w porządku, jedynie na postoju słychać delikatnie ale to raczej łożyska igiełkowe pod zębatkami. Od remontu mam około 35 tys i jest ok.
Druga sprawa to w EA nie ma dodatkowego wałka zdawczego, który odwraca obroty i dodatkowo komplikuje kasowanie luzów i składanie. W F5M31 są dwa łożyska proste kulkowe na wałku sprzęgłowym a kolejne 6szt to stożkowe-rolkowe, gdzie trzeba ustalić napięcie wstępne tych łożysk za pomocą pierścieni o odpowiedniej grubości. Może w F5M42 itd jest podobnie z tymi luzami (tam są chyba wszystkie kulkowe łożyska?), ale zawsze to jedna para łożysk mniej.
jacek11 - 08-11-2017, 22:09
Łożyska oczywiście zakładałem nowe,prosto z półki od Japaneze. Podkowa blokująca łożysko planowana,więc tutaj też zrobiłem wszystko jak należy. Luzu wzdłużnego wałka atakującego nie stwierdziłem. A na pewno nie było go po złożeniu skrzyni. Coś jest z tymi skrzyniami nie tak,skoro większość ma problem z terkotaniem.
Marcino - 08-11-2017, 23:24
Nie czytałem manuala wiec nic jeszcze nie wiem o luzach w skrzyni ale planując podkowę chyba sie zwiększa luz...
Jutro przestudiuje bo mam ofertę lokalnie za około 600zl za wszystkie 6 szt łożysk ....
Krzyzak - 09-11-2017, 09:43
W obudowie masz bieżnie zewnętrzne niektórych łożysk, mowa np. o mech. różnicowym. Jak je zmieniasz to przed złożeniem daje się drucik z cyny grubości np. 2mm i skręca skrzynię. Potem bada się ugięcie drucika i taką podkładkę się daje, że zniwelować luz.
Na wałku sprzęgłowym są normalnie łożyska kulkowe, na wałku zdawczym górne łożysko też jest kulkowe ale przednie to nie pamiętam
Można składać bez tego jak nie zmieniasz tych łożysk.
areksz121 - 09-11-2017, 23:11
W f5m31 jednak zabawy jest. O ile dwa pierwsze wałki i dyfer da się sprawdzić czy się obróci, tak wałek zdawczy jest schowany. Z 5 razy wkładałem nową cynę żeby uwierzyć w wynik pomiaru i potem trzeba uważać, żeby nie porąbać się w tabelce
jacek11 - 19-11-2017, 20:45
Auto po myciu :
To nie pomyłka tak wyglądał po myciu. Panowie drogowcy puścili ruch na świeży asfalt,i oto efekty. Nie pozostało nic innego,jak sprawdzić zasoby materiałów płynnych. Niestety estrakcyjnej nie miałem. Za to znalazłem white spiryt,który poradził sobie z materiałem bitumicznym znajdującym się na połowie auta.
Po drugim razie było już o wiele lepiej.
Jeszcze na myjkę,i jakoś wygląda
Pod maską nie wiele się zmieniło,po za tym jak się zalał olejem,kiedy poległa całkiem nie stara uszczelka dekla.
Niebawem trzeba będzie rozrząd wymienić,bo coś zaczęło dziwnie się odzywać w tym rejonie.
mkm - 19-11-2017, 23:16
jacek11, Nie poznaję koegi - tyle zdjęć.
Opócz spirolu i ekstrakcji do smoły szukaj także nafty
jacek11 - 20-11-2017, 08:46
mkm napisał/a: | Nie poznaję koegi - tyle zdjęć. |
Najgorsze jest to,że one i tak znikną Chyba jednak trzeba będzie znaleźć coś bardziej trwałego.
mkm napisał/a: | Opócz spirolu i ekstrakcji do smoły szukaj także nafty |
Naftę powinienem gdzieś mieć. Ale w garażu mam taki bałagan,że nie mogę nic znaleźć. Wiem,że nafta nie uszkodzi lakieru,a z white spirytem trzeba się delikatnie obchodzić,bo to w końcu rozpuszczalnik jest.
Bizi78 - 20-11-2017, 09:13
jacek11 napisał/a: | Chyba jednak trzeba będzie znaleźć coś bardziej trwałego. |
Ja sie chyba też przeżucę na coś płatnego, niestety .
jacek11 - 20-11-2017, 09:20
Bizi78 napisał/a: | przeżucę na coś płatnego, |
Tak bardzo nie chciałem tego napisać
jacek11 - 20-11-2017, 23:34
No i mamy śnieg. Z tej okazji pasowałoby założyć zimowe obuwie. W tamtym roku kupiłem ori felgi 15 cali,ale nie miałem czasu ich czyścić,i założyłem opony jak było. Teraz jednak postanowiłem troszkę je umyć.
Z zewnątrz nie są jeszcze bardzo złe,ale w środku wyglądają koszmarnie.
Żadne z posiadanych środków chemicznych nie dało rady tego rozpuścić. Wierzchnią warstwę brudu zdjęło,ale reszty nawet nie ruszyło. Piaskowanie teraz nie wchodziło w grę,więc poszły próby czyszczenia papierem,ale w końcu stanęło na wiertarce,i miękkiej szczotce. Prawie godzina na jedną sztukę,ale dało radę.
Niestety nie wszystko się dało wyczyścić.Reszta musi na razie pozostać.
Na tych małych felgach nie wygląda tak źle
Chłop mi przysłał felgi z zaślepkami,ale bez zabezpieczeń. Musiałem improwizować
I jeszcze klocki lego
Marcino - 21-11-2017, 00:02
A pasek i pompa gdxie ?
jacek11 - 21-11-2017, 08:40
Marcino napisał/a: | A pasek i pompa gdxie ? |
Pompa nie wchodzi w skład rozrządu,więc nie będę jej teraz wymieniał. A pasek rozrządu,balansowy i rolka balansu jadą już do mnie.Jeszcze tylko muszę kupić uszczelniacze na wałki.
Boże, jakie to auto jest miękkie i komfortowe na piętnastkach
Kompletnie inna jazda.Nawet kierownica lżej działa
|
|
|