To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jakość lakieru - Lancer CYxA

Robert_N - 16-11-2019, 14:44

HUGIO mój też jest czerwony i kiedyś miałem myślenice co z tym zrobić?? i po dłuższym zastanowieniu się zrobiłem tak jak napisał sla i jest to jedyna słuszna droga.
mkm - 16-11-2019, 16:04

HUGIO napisał/a:
Kojarzy ktoś metodę SSR

Swego czasu sprzedawali szkolenia i ich zestawy.
Podejrzewam, że polega to na rozpuszczaniu/uplastycznieniu lakieru, zamknięciu rysy, a następnie utwardzeniu.
Czy działa "bez śladu"? nie wiem, ale na pewno nie jest to magiczny środek "przecierasz i znika".
RalfPi napisał/a:
(facet z bmw sugerował, że można czymś bardzo cienkim jak igła i nie za twardym naniesc kolor - jak masz.. 100 takich kropek, a na kropke zejdzie ze 2 min, to moze nie bedzie tak zle).

Do tego służy pióro do zaprawek :wink:
https://mrcleaner.pl/inne/fluid-pen-mini-narzedzie-do-zaprawek-lakierniczych?gclid=EAIaIQobChMIx4uVrf7u5QIVlJQYCh3hfQZAEAQYAiABEgLiuPD_BwE

i niestety na kropkę schodzi dużo więcej czasu niż 2minuty :D warto też mieć dobrą mieszalnię, bo lakier trzeba dobierać pod zaprawkę, a nie pod malowanie.

RalfPi - 16-11-2019, 16:10

Ile masz przebiegu HUGIO i w jakim trybie (miasto, trasa)?
Woskowałeś lakier regularnie?

U mnie nie masz aż takiej katastrofy (w szczególności na mascę -tryb 60% trasa, 40% miasto - jedynie jest mnóstwo białych kropek przy nadkolach/chlapaczach z tyłu.

Uwex - 16-11-2019, 16:57

mkm- tym czymś to by dało rady nawet tatuaż sobie sprawić :lol:
esemes - 16-11-2019, 17:17

xxx
HUGIO - 16-11-2019, 21:31

RalfPi,
Dzisiaj dokładnie wybiło 100 502km, 75% trasa, 25% miasto. Wosk raczej zawsze był na aucie, plus QD. W myjni automatycznej nigdy nie byłem, zawsze ręcznie - na dwa wiadra + separatory brudu i rękawica z mikrofibry ;)

Właśnie malowanie i oklejanie odpuszczam ze względu na cenę, ale chciałbym coś z tym zrobić, bo strasznie mnie to denerwuje jak patrzę na auto. Najgorzej w oczy się rzuca właśnie błotnik z tyłu i drzwi (widać to nawet z daleka).

tyku - 17-11-2019, 13:05

HUGIO napisał/a:
Właśnie malowanie i oklejanie odpuszczam ze względu na cenę,

Czyli nie zostaje ci już żadna inna sensowna opcja. :roll:

sla - 17-11-2019, 15:14

tyku napisał/a:
Czyli nie zostaje ci już żadna inna sensowna opcja.
Zostaje najsensowniejsza, nie przejmowac się :D
HUGIO - 17-11-2019, 15:51

sla napisał/a:
tyku napisał/a:
Czyli nie zostaje ci już żadna inna sensowna opcja.
Zostaje najsensowniejsza, nie przejmowac się :D

I chyba tak zrobię :|

Wczoraj jeszcze trochę poszukałem o bezbarwnych foliach i ich ceny są przystępniejsze (może nawet sam bym spróbował je założyć na łatwiejszych panelach), ale ubytki nie znikną.

RalfPi - 17-11-2019, 18:04

HUGIO, ponad 100kkm to nie dużo, ale jest jak jest.

Jeżeli bardzo Cię to irytuje, to dla własnego spokoju bym spróbował poszukać na forach jak się robi taką robotę i spróbował zaprawić to samemu. Jak się nie uda, to i tak prawie nic nie tracisz, a jak się uda to świetnie. Jak nie spróbujesz, to temat będzie Cię męczył kolejne 2 lata.. skądś to znam :roll:

mkm - 17-11-2019, 22:23

HUGIO, jak chcesz zrobić, żeby mniej było widać to zaprawka w ASO i wykałaczka.
Tylko nie używaj bezbarwnego - sam kolor. :wink:
I nie wyrzucaj resztki zaprawki - będziesz musiał te zabiegi co kilkanaście myć powtarzać :wink:

Uwex - 18-11-2019, 07:46

mkm napisał/a:
nie używaj bezbarwnego - sam kolor

uzasadnienie dla laika proszę :D

mkm - 18-11-2019, 19:09

Uwex, samą bazą efekt wizualny jest w stanie poprawić każdy.
Unikasz rozczarowania, że Twoja baza, którą ślicznie pokropkowałeś nagle po bezbarwnym zmieni kolor.

Wystarczy dobrze odtłuścić i starannie kolorować kropki. Robisz to zupełnie bezinwazyjnie.
Nie musisz szlifować. Nie musisz polerować. Starannie zalewasz kropkę i gotowe.
Ponieważ musisz tylko pokolorować dno odprysku nie zwiększasz jego średnicy.

Szału nie ma, ale przynajmniej jest jeden kolor i odpryski widać dopiero z bliska :wink:

Uwex - 19-11-2019, 08:31

mkm- hm... ? i roboty też mniej :lol: