To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach

stary alfer - 27-09-2010, 20:13

arturj123 napisał/a:
Koledzy zamierzam rozglądać się za oponkami na zimę. Obecnie Nokian NRVi 215\45\17. Interesuje mnie czy będą dobre takie oponki 215\50\17 czy profil będzie powodował duże błędy?

Zobacz tu:

http://www.opony.com.pl/narzedzia/zamienniki-opon/

bartekino napisał/a:
Przepraszam koledzy mam okazje kupić nowe oponki zimowe po okazyjnej cenie tylko rozmiar 185/60r14 teraz letnie mam 195/65/14 prosił bym o mozliwie szybka odp czy te oponki zimowe 185/60 będą sie dobrze spisywać ??

Wg. mnie im opona węższa tym lepiej radzi sobie ze śniegiem. Mimo wszystko należy zobaczyć jaką minimalną wartość szerokości opony podaje producent.

robertdg - 27-09-2010, 20:17

bartekino napisał/a:
Przepraszam koledzy mam okazje kupić nowe oponki zimowe po okazyjnej cenie tylko rozmiar 185/60r14 teraz letnie mam 195/65/14 prosił bym o mozliwie szybka odp czy te oponki zimowe 185/60 będą sie dobrze spisywać ??

Nie bo opona będzie sporo niższa od oryginału.

fj_mike - 27-09-2010, 21:35

Mniejsza opona ma mniejszy indeks masy także. Nie załadujesz misia :lol:
m6riano - 27-09-2010, 23:16

bartekino napisał/a:

centymetr różnicy...czyli żadna!
ważne jest żeby bieżnik w zimówce był większy niż 5 mm, jeśli jest mniejszy niż 4, opone możesz wywalić.
ps.W zeszłą zimę jeździłem na 185/65/14 podczas gdy w lato miałem 205/65/15, jak juz ktoś wcześniej napisał lepiej jak na zimę opona jest nieco węższa niż letnia, oczywiście jeśli na drogach jest chlapa, błoto pośniegowe itd.

malina_drizzt - 28-09-2010, 01:04

Mam dylemat jakie opony założyć:
195/60/15T
205/60/15T
195/60/15H
205/60/15H

Styl jazdy mam raczej dynamiczny bez przeginania z prędkością, szybkie przyśpieszanie do prędkości rejsowej :)
Jakie są wasze doświadczenia??
Czy różnica w sztywności między indeksem H a T jest odczuwalna?
Czy 205 nie będą za szerokie na zimę w stosunku do masy galanta?
Ostatnio pojawia się coraz więcej opinii, że opony zimowe nie powinny różnić się szerokością od letnich, gdzieś przeczytałem, że wąskie stawiają mniejszy opór na śniegu i błocie pośniegowym dlatego łatwiej jest wygrzebać się z trudnych odcinków, ale za to szersze opony lepiej hamują i trzymają w zakrętach, przy tym wolniej się zużywają i są lepsze na suchym i mokrym asfalcie.

Jeśli chodzi o markę i model mam mętlik w głowie kogo nie zapytać i gdzie by nie przeczytać wszędzie skrajne opinie :evil:
Myślałem nad kilkoma modelami:
Dębica frigo 2 195/60/15T (miałem wcześniej w innym samochodzie, oponki dobre na śnieg, ale obawiam się, że do takiej mocy i masy mogą być za miękkie na suchy asfalt, a nie wiadomo jaka będzie zima, TANIE!!!)
Good Year UG7+ 195/60/15T
Michelin Alpin 4 195/60/15H albo T (nowe jeszcze nie zostały sprawdzone, DROGIE!!!)
Dunlop 3d 195/60/15T albo H
Nokian WRG2 195/60/15H ewentualnie 205 (podobno słabe w typowych warunkach zimowych, niekiedy opisywane jako wielosezonowe)
Innych raczej nie biorę pod uwagę najbardziej interesują mnie Good Year UG7+ 195/60/15T ze względu na cenę i bardzo dobre opinie, chociaż chciałbym coś z indeksem H.
Druga opcja to Nokian WRG2 205/60/15H cena w okolicach 300zł za sztukę oponka uniwersalna, boje się tylko, że problem będzie w koleinach na śniegu.

Anonymous - 28-09-2010, 07:17

malina_drizzt napisał/a:
Czy różnica w sztywności między indeksem H a T jest odczuwalna?
kolego to sa indeksy max predkosci z jaka moze sie poruszac ta opona...
odczuwac inna sztywnosc mozesz gdy zmienisz profil opony , ale widze ze o tym nie myslisz bo w kazdym z przypadkow wpisales '/60'

opona 195 szeroka moim zdaniem jest wystarczajaca , ja osobiscie polecam Dunlopy (smigam na wintersport3D)
malina_drizzt napisał/a:
Jeśli chodzi o markę i model mam mętlik w głowie kogo nie zapytać i gdzie by nie przeczytać wszędzie skrajne opinie
czyli normalka i tutaj zapewne tez nie uzyskasz jednoznacznej opinii bo kazdy ma swoja , rzuc moneta lub wybierz pod wzgledami ekonomicznymi/finansowymi bo nawet porownania/testy wypadaja inaczej gdy sa robione przez innego specjaliste czy firme testujaca
Krzyzak - 28-09-2010, 07:21

malina_drizzt napisał/a:
Dębica frigo 2 195/60/15T
mam dokładnie takie - w zimie spisują się świetnie

a moje pytanie dotyczy moich opon z prasowanej mieszanki ryżu - czyli chińskich triangle talon - czy to normalne, że podczas dodania gazu na mokrej nawierzchni natychmiast zrywam przyczepność? - bo już 2x mi się coś takiego zdarzyło
gazu dodałem ciut mocniej niż zazwyczaj, bo mnie wpuszczano z podporządkowanej - ale bez przesady... opony 225/45/17

czy już mam się bać jeździć na tym czymś i lepiej się poruszać na zimówkach? - potworny hałas już pomijam, bo mam jeszcze piasty do wymiany, ale i tak myślę, że większość pochodzi od opon

może lepiej kupić 215, bo wtedy zwiększy się obciążenie na cm2 i nie zerwie tak łatwo? - planuję na lato kupić nokian v - tylko wciąż się waham nad rozmiarem...

sampler - 28-09-2010, 07:40

A co powiecie o oponce Uniroyal MS plus 66. Planuje kupic 4 szt 195/65 R15. Cena 181 zl/szt.
robertdg - 28-09-2010, 08:12

Krzyzak napisał/a:
chińskich triangle talon - czy to normalne, że podczas dodania gazu na mokrej nawierzchni natychmiast zrywam przyczepność?
tak to całkowicie normalne, jeździłem 130konnym Mondeo MK3 na tych oponach, wystarczyła minuta leciutkiego deszczyku, asfalt był wilgotny, kazde depniecie w czasie jazdy na 2 i 3 biegu to było zrywanie przyczepności.

Krzyzak napisał/a:
czy już mam się bać jeździć na tym czymś i lepiej się poruszać na zimówkach?
ja się bałem, gdyż na wilgotnych i bardziej mokrych nawierzchniach, ta opona poprostu sobie nie radziała, radze uważniej jeździć w pochmurne dni.

malina_drizzt, jak juz chcesz kupic opony, to staraj się wybrać z indeksem H - będą wytrzymalsze, jako alternatywy, mógłbym zaproponować:
Kleber KRISALP
Fulda KRISTALL
możesz także wybrać Good Year UG7+ oscylują w podobnych cenach.

jafo2 - 28-09-2010, 09:17

Ja mam u siebie Fulda Kristall Montero 3 (195/65/15). Jak na razie super. :mrgreen:
Sporo jeżdżę zimą bo śmigam na deskę bez względu na pogodę i w poprzednim sezonie trafiło mi się z 7 razy jechać w warunkach w których odradzano wyjazd z domu (marznący deszcz).
Raz jak jechałem miałem dziwne uczucie lekkiego ciągania tyłem autka podczas zjeżdżania z górki, ale droga była czarna.
Postanowiłem zatrzymać się i sprawdzić stan drogi (zatrzymałem się na drodze lekko pod górkę). Jak chciałem wysiąść z autka to niestety buty nie chciały stać na asfalcie. Gdybym nie przytrzymał się drzwi obiłbym sobie cztery litery :lol: (100% lodu na drodze).
Wsiadłem do autka i o dziwo bez większego problemu ruszyłem pod górkę.
Jakbym zakupił jakiś bubel to pewnie tego dnia dojechałbym co najwyżej do pierwszego zakrętu.
Na zimówkach lepiej nie oszczędzać bo można wiele stracić.
Tu Test jest teścik adac którym się sugerowałem. Jest kilka dobrych opon więc można sobie wybrać według upodobań.

Słyszałem negatywne opinie co do Goodyear Ultragrip 7+, ale sam na nich nie jeździłem więc to tylko słyszana opinia.Z testu adac "zalety: wszechstronna opona, najlepsza ocena za (małą) hałaśliwość, dobra na suchej i na mokrej nawierzchni" czyli raczej nie na śnieg.

Test2010
Jak widać w teście z tego roku tabelka wygląda już inaczej. Jak widać wyniki są mało miarodajne bo te same opony rok temu i w tym wyszły inaczej w testach (możne kwestia kto więcej dał kaski ;) ).

luckyluck - 28-09-2010, 10:36

Dwa lata temu do E55A kupiłem właśnie Goodyear UG7 (185/65/R14). Opona bardzo cicha i na lekką zimę idealna (przynajmniej w moim odczuciu). Nie jeżdżę jak szaleniec więc nie wypowiem się o ekstremalnych sytuacjach. Czasem jak było pusto na "rękawie" poszalałem i moim zdaniem auto było cały czas pod kontrolą. Do tego wszystkiego bardzo ładny wygląd opony jeśli ktoś zwraca na to uwagę.
malina_drizzt - 28-09-2010, 10:40

Jeśli chodzi o profil wybrałem taki bo jest zalecany, poza tym jest to rozsądny kompromis między komfortem jazdy, a sztywnością. Z tego co wiem między H, a T różnica polega na dodatkowych wzmocnieniach które zapobiegają odkształcaniu się opony na skutek działania siły odśrodkowej, przez to opona jest sztywniejsza i wolniej się zużywa.
Pytanie czy jest to na tyle odczuwalne żeby dopłacać kilkadziesiąt złotych za oponę??

A co powiecie o nokian WRG2 195/60/15H cena 250-260zł, miał ktoś? używał?
Jakoś nie ufam testom, wolę informacje z pierwszej ręki. :)

mar111cin - 28-09-2010, 10:46

posiadając goodyeary UG7+ 195/65/15 nie moge powiedzieć o nich złego słowa. dałem za nie w zeszłym roku 900zł za komplet.
Krzyzak - 28-09-2010, 11:16

ja mam też fuldę zimówki oraz jeździłem na dayton dw - mogę tylko napisać, że w porównaniu do debica frigo 2 to te opony słabo wypadają na śniegu

wyjeżdżałem ze sporych opresji, gdzie część sąsiadów zwyczajnie się kopała - naprawdę jestem miło zaskoczony dębicą (mimo, że letnich nie polecam, bo kolega miał ich letnie i nie mógł wyważyć - były wadliwe)

robertdg, tak sądziłem - na zlot jechałem w czasie deszczu 50km/h... - ze strachu właśnie...

Tomii - 28-09-2010, 21:59

malina_drizzt napisał/a:
Z tego co wiem między H, a T różnica polega na dodatkowych wzmocnieniach które zapobiegają odkształcaniu się opony na skutek działania siły odśrodkowej, przez to opona jest sztywniejsza i wolniej się zużywa.

nie prawda, im wyższy indeks prędkości tym opona się szybciej zużywa ze względu na to że jej skład jest bardziej miękki. Opona z indeksem H może i jest sztywniejsza ale na pewno szybciej się zużyje. Na zimę w zupełności wystarczy indeks T (190km/h).

[ Dodano: 28-09-2010, 22:04 ]
Krzyzak napisał/a:
wyjeżdżałem ze sporych opresji, gdzie część sąsiadów zwyczajnie się kopała - naprawdę jestem miło zaskoczony dębicą

zgadzam się, w Mondeo miałem Frigo 2 i spisywały się naprawdę dobrze, tam gdzie inne auta zostawały ja wyjeżdzałem bez problemów i opony są w miarę ciche. Dodam jeszcze że Frigo 2 to jest model bieżnika GoodYear UG5.