[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Naprawa nadkoli
deejay - 02-06-2013, 13:09
bbandi napisał/a: | Mija rok od wstawienia w moim aucie reperaturek, ruda delikatnie wylazła na samym rancie na 2/5 całego obwodu, chciałbym to sam zabezpieczyć myślałem |
To nic innego jak zle zakonserwowane nadkole po lakierowaniu i dlatego ruda znowu szaleje .
Bardzo duzym plusem jest po skończonym lakierowaniu wszystko ładnie zalać woskiem antykorozyjnym , i wtedy mamy spokój z rdzą .
Moje auto jest z rocznika 2001 po zakupie były lekkie naloty rdzy na nadkolach ( ranty ) , tylne błotniki nadal w oryginale . Do tej pory po konserwacji podwozia i zalaniu woskiem nadkoli nie widać żadnej rudej z tyłu , a mam za sobą jak każdy trzy okresy zimowe .
bbandi - 02-06-2013, 14:16
deejay napisał/a: | Do tej pory po konserwacji podwozia i zalaniu woskiem nadkoli nie widać żadnej rudej z tyłu , a mam za sobą jak każdy trzy okresy zimowe . |
A jaki ten wosk zastosować? a może taką folie http://allegro.pl/tesa-au...3266830026.html
deejay - 02-06-2013, 14:35
bbandi napisał/a: | A jaki ten wosk zastosować? |
Np. http://www.aravix.com/?p=46
bbandi - 02-06-2013, 15:25
Dzięki, ogólnie blacharz na tych rantach coś tam zastosował bo jest jakaś taka gumowa powłoka, a może ja za bardzo karcherem szalałem...
5eba - 02-06-2013, 16:13
bbandi napisał/a: |
Dzięki, ogólnie blacharz na tych rantach coś tam zastosował bo jest jakaś taka gumowa powłoka, a może ja za bardzo karcherem szalałem... |
Tu chodzi o to co wlal do srodka - to jest bardzo istotne, nawet jesli z zewnatrz dal uszczelnienie, konserwacje itd to i tak wyjdzie rudzielec jesli nie wlal do srodka czegos
wyderka - 02-06-2013, 17:04
Ja polecam Noxudol 750 od wewnątrz
Hugo - 02-06-2013, 21:28
Szybkie pytanko: Po zdjęciu boczków oparcia tylnej kanapy ukazują się otwory (po 2 z każdej strony) zaślepione kólkami srebrnej folii. Czy one służą do konserwacji i czy po ich odklejeniu jest dostęp do nadkola od progu w górę? Kiedyś w SE sprawdzałem to była pod nimi jakaś gąbka...
deejay - 02-06-2013, 21:30
Hugo napisał/a: | Szybkie pytanko: Po zdjęciu boczków oparcia tylnej kanapy ukazują się otwory (po 2 z każdej strony) zaślepione kólkami srebrnej folii. Czy one służą do konserwacji i czy po ich odklejeniu jest dostęp do nadkola od progu w górę? Kiedyś w SE sprawdzałem to była pod nimi jakaś gąbka... |
Jakaś fotka by sie przydała .
Hugo - 02-06-2013, 21:36
deejay napisał/a: | Jakaś fotka by sie przydała . | No i skąd ja Ci ją teraz wezmę?
wyderka - 02-06-2013, 22:13
dokładnie tak Hugo da się tamtędy zakonserwować nadkole od przedniej części
Iron.Falcon - 03-06-2013, 23:41
jest źle... czy bardzo źle ?
Hugo - 04-06-2013, 08:01
Iron.Falcon napisał/a: | jest źle... czy bardzo źle ? | Jest jak na prawdziwego Galanta przystało.
Iron.Falcon - 04-06-2013, 08:22
Krzyzak, pełen luz czytałem, że wychodzi to w każdym... tylko ja się na tym nie znam i nie wiem czy to co u mnie się dzieje to kwalifikuje się tylko do operacyjnego usuwania nowotworu i wstawiania reperaturek czy zdolny blacharz poradzi coś bez skalpela/fleksa.
Tu gdzie mieszkam ostatnio śnieg widziałem w zime z 2010 na 2011. W tym roku śnieg o grubości 0.5 cm utrzymywał się przez 4godz Jest obowiązek jeżdżenia na zimówkach - to się jeździ.
Auto przywiozłem na tych kółkach bo za alufelgi 15' z letnimi życzyli sobie dopłaty jakby ze złota były tak więc popatrzę za czymś na allegro
Szwagroz - 04-06-2013, 08:33
Iron.Falcon, ja mialem podobne purchle, masz spore szanse że jeszcze nadkola wewnetrzne sa całe, zalezy jak długo chcesz galem jeździć, jak więcej niz 2-3 lata to bym robił przeszczep, jak mniej to wystarczy zasmarkać to i pomalować póki nie wylazło ponad zagiecie rantu, no chyba że lakiernikowi oddasz to i tak pomaluje ci cały element.
Marcino - 04-06-2013, 09:19
Iron.Falcon napisał/a: | Obrazek
jest źle... czy bardzo źle ? |
Jest to wg mnie jeszcze do "podratowania". Nie powinno być dziury na wylot,
|
|
|