[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Opony....... czyli wszystko o oponach
Tomek - 28-09-2010, 23:15
a co sądzicie o zimówkach marki SAVA
dostały mi się takie w spadku po poprzednim właścicielu
auto kupiłem w lutym, więc zimy wiele nie widziały za mojej kadencji
tyle co było to się jeździło okej, ale nie wiem czego się spodziewać po nich przed sezonem
Krzyzak - 29-09-2010, 07:26
tomek84 napisał/a: | a co sądzicie o zimówkach marki SAVA |
zleży, kto zamawia testy - raz eskimo 2 dostały dobre noty a raz kazali je wyrzucić na śmietnik (testy adac w 2008 i 2009 roku przedstawione przez WP)
ogólnie to są przeciętne wg znajomego (ma s3)
[ Dodano: 29-09-2010, 07:34 ]
Tomii napisał/a: | Dodam jeszcze że Frigo 2 to jest model bieżnika GoodYear UG5. |
to akurat tylko wizualnie, bo jednak dużo ważniejszy jest skład mieszanki gumy...
Tomii - 29-09-2010, 08:57
Krzyzak napisał/a: |
Tomii napisał/a: | Dodam jeszcze że Frigo 2 to jest model bieżnika GoodYear UG5. |
to akurat tylko wizualnie, bo jednak dużo ważniejszy jest skład mieszanki gumy... |
oczywiście że tak, chciałem tylko napisać taką ciekawostkę
costa brawa - 29-09-2010, 22:58
tomek84, ja mam sava s3 i tak jak Krzyzak, pisze sa przecietne - nie ma na co narzekac ani czyms sie bardzo zachwycac . jak zimowka na deszczu srednio , w sniegu bez problemu (szczegolnie w sypkim ida bardzo ladnie) w blocie posniegowym przyzwoicie . sa poprostu ok. jedyne co (tylko nie w galu je mialem , bo w kangoo czyli rozmiar tam byl chyba 175/65/14 to po drugiej zimie i ok 30 tys ostrej jazdy na nich w zasadzie nie bylo co zakladac na nastepna a ze auto sprzedalem to juz nie sprawdzalem - w galu zimowki moje maja moze ok 10 tys km przejechane i w zasadzie zuzycie znikome - 205/55/16 tzn widac ze jezdzone ale bieznika jakos specjalnie nei ubylo
choc tez kiedys ktos pisal ze wlasnie te sava zimowki to tak wlasnie na 2 gora 3 zimy sa a pozniej mimo bieznika ok sa do wyrzucenia (ale to moim zdaniem jak wszystkie zimowki max 4 zimy i smietnik )
marcinzam - 30-09-2010, 09:01
Ja właśnie zamówiłem oponki na zimę Firestone Winterhawk 2 Evo 195/60R15 ,zobaczymy czy będą takie dobre jak poprzednie
Juiceman - 30-09-2010, 10:50
Zaczyna się zima, więc opony na lato teoretycznie powinny być tańsze co polecicie z nowych 15'
marcinzam - 30-09-2010, 10:55
teoretycznie a praktycznie bez zmiany tak samo z zimówkami ceny w lecie takie same jak w zimie
Tomek - 30-09-2010, 12:04
Krzyzak napisał/a: | zleży, kto zamawia testy - raz eskimo 2 dostały dobre noty a raz kazali je wyrzucić na śmietnik (testy adac w 2008 i 2009 roku przedstawione przez WP)
ogólnie to są przeciętne wg znajomego (ma s3)
|
costa brawa napisał/a: | tomek84, ja mam sava s3 i tak jak Krzyzak, pisze sa przecietne - nie ma na co narzekac ani czyms sie bardzo zachwycac . jak zimowka na deszczu srednio , w sniegu bez problemu (szczegolnie w sypkim ida bardzo ladnie) w blocie posniegowym przyzwoicie . sa poprostu ok. jedyne co (tylko nie w galu je mialem , bo w kangoo czyli rozmiar tam byl chyba 175/65/14 to po drugiej zimie i ok 30 tys ostrej jazdy na nich w zasadzie nie bylo co zakladac na nastepna a ze auto sprzedalem to juz nie sprawdzalem - w galu zimowki moje maja moze ok 10 tys km przejechane i w zasadzie zuzycie znikome - 205/55/16 tzn widac ze jezdzone ale bieznika jakos specjalnie nei ubylo
choc tez kiedys ktos pisal ze wlasnie te sava zimowki to tak wlasnie na 2 gora 3 zimy sa a pozniej mimo bieznika ok sa do wyrzucenia (ale to moim zdaniem jak wszystkie zimowki max 4 zimy i smietnik ) |
powiem tak: nie pocieszyliście mnie,
ale za to sam się dziś pocieszyłem oglądając opony dokładniej
co się okazało, to to, że Savy mam 2 sztuki, już w raczej średnim stanie, więc ta zima będzie dla nich na pewno ostatnia, a może i zimy nie przeżyją
za to dwie kolejne, to praktycznie nówki Michelin Alpin czy jakoś tak
Juiceman - 30-09-2010, 13:29
marcinzam napisał/a: | teoretycznie a praktycznie bez zmiany tak samo z zimówkami ceny w lecie takie same jak w zimie |
Czy ja wiem. Parę miesięcy przed zimą kupiłem Yokohamy zimówki w bdb cenie w porównaniu do tego co bylo w zimie.
[ Dodano: 30-09-2010, 13:38 ]
A co sądzicie o oponach Wanli S-1095? chyba lipa wlasnie wyczytałem, że to made in china na licencji Dunlop, Yokohama, Michelin
Tomek - 30-09-2010, 13:59
Juiceman napisał/a: | A co sądzicie o oponach Wanli S-1095? chyba lipa wlasnie wyczytałem, że to made in china na licencji Dunlop, Yokohama, Michelin |
i to wystarczy za komentarz
nie wiem na czyjej licencji robią, ale czytałem o nich, że typowa chińska robota,
Owczar - 30-09-2010, 14:49
Juiceman napisał/a: | Zaczyna się zima, więc opony na lato teoretycznie powinny być tańsze co polecicie z nowych 15' |
Niestety jest wrecz odwrotnie. Co prawda popyt jest mniejszy, ale podaz tez duzo mniejsza. Ja kupowalem letnie zima... Ceny byly bardzo dlugo wysokie, na wiosne spadly na sztuce o okolo 100zl. Na szczescie sie wstrzymalem.
Na lato moge polecic DUNLOP Fastresponse. Dobry stosunek cena/jakosc i dobry wspolczynnik zuzycia. Dobrze sie trzymaja drogi, na mokrym tez jest ok.
tomek84 napisał/a: | praktycznie nówki Michelin Alpin czy jakoś tak |
Bardzo dobre opony, Te SAVY wywal..
Tomek - 30-09-2010, 15:25
Owczar napisał/a: | Juiceman napisał/a: | Zaczyna się zima, więc opony na lato teoretycznie powinny być tańsze co polecicie z nowych 15' |
Niestety jest wrecz odwrotnie. Co prawda popyt jest mniejszy, ale podaz tez duzo mniejsza. Ja kupowalem letnie zima... Ceny byly bardzo dlugo wysokie, na wiosne spadly na sztuce o okolo 100zl. Na szczescie sie wstrzymalem. |
potwierdzam
na wiosnę pojawia się większa ilość towaru, przez co robi się duża konkurencja
m6riano - 30-09-2010, 17:00
Owczar napisał/a: | Juiceman napisał/a: | Zaczyna się zima, więc opony na lato teoretycznie powinny być tańsze co polecicie z nowych 15' |
Niestety jest wrecz odwrotnie. Co prawda popyt jest mniejszy, ale podaz tez duzo mniejsza. Ja kupowalem letnie zima... Ceny byly bardzo dlugo wysokie, na wiosne spadly na sztuce o okolo 100zl. Na szczescie sie wstrzymalem.
Na lato moge polecic DUNLOP Fastresponse. Dobry stosunek cena/jakosc i dobry wspolczynnik zuzycia. Dobrze sie trzymaja drogi, na mokrym tez jest ok.
tomek84 napisał/a: | praktycznie nówki Michelin Alpin czy jakoś tak |
Bardzo dobre opony, Te SAVY wywal.. |
też mam takie, jeżdżone od nowości na suchym asfalcie jak przyklejone...niestety niezbyt dobrze odprowadzają wodę w większych ilościach i bywają małe poślizgi w dużych kałużach.
Zimówki tez mam jakieś dunlopy lecz nie pamiętam modelu ale też 205.
Juiceman - 30-09-2010, 20:39
A coś powiecie o BFGoodrich G-GRIP 205/60R15 91H?
deejay - 30-09-2010, 22:43
Juiceman napisał/a: | A coś powiecie o BFGoodrich G-GRIP 205/60R15 91H? |
spoko dają radę
|
|
|