[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jeśli nie Lancer to co czyli jakie inne autka rozważaliście?
Bizi78 - 24-02-2016, 12:00
marcink napisał/a: | W holandii produkowali outlandery i może coś jeszcze. |
Space stary i carismy .
gelerth - 13-04-2016, 18:26
No i u mnie nadszedł czas na zmiany. Po 5,5 roku użytkowania kupiłem Hyundai i40, silnik benzynowy 1,6. Wrażenia - większy, a przez to lepszy komfort jazdy (ale to segment wyżej, więc nie ma co się dziwić), o wiele lepiej wyciszony niż Lancer, moc i przyspieszenie podobne, dla mnie wystarczające. W środku też jakoś przytulniej, ale to jeszcze nowy samochód, wszystko pachnie nowością. Co do spalania to trudno mi powiedzieć, jeszcze za wcześnie. Mam nadzieję że jeśli chodzi o niezawodność będzie się spisywać tak samo jak Lancer.
artisan - 19-04-2016, 09:57
Tak sobie pomyślałem, to że i 40 jest cichszy niż Lancer to bez łaski w klasie średniej. Jak dla mnie największa wada Lancera to słabe wyciszenie. Ja powoli też dojrzewam do kupna nowego auta, ale Lancera chyba sobie zostawię jako drugie autko w rodzinie. Niech i40 dobrze się sprawuje
Iluzjonist4 - 19-04-2016, 13:02
Ostatnio sobie w wolnej chwili przeglądam serwisy aukcyjne moto właśnie z myślą "a co zamiast lancera". I po oględzinach wysuwają się 3 auta: Civic Type R (VIIIG), Subaru Impreza WRX, Seat Cupra/FR.
W Lancerze brakuje mi mocy (143KM), frajda jest do 90KM/H, a później to już braki. Akurat w tej samej lub zbliżonej cenie dostałbym powyższe auta. A teraz pokolei.
Subaru WRX napęd 4x4, mocne autko, tylko naprawy drogie z tego co słyszałem. Tutaj stawiałbym od 2007 roku modele. WRX byłby nr 1 na liście poszukiwań.
W Civicu TR jest mega wnętrze kilka klas wyżej niż w lancerze, pomimo, że mam najwyższą wersję. Ponadto znany silnik boxer, który robi wrażenie. Civica stawiam na 2 miejscu.
Cupra/FR, najmniej mnie kręci, ale chętnie bym ją przetestował. Ostatnio ładnie zmodowaną widziałem i zrobiła na mnie pozytywne wrażenie, jednak przy WRX i Civicu wypada najbladziej. Taki trochę większy, nowszy matiz.
Oczywiście, gdybym mógł przeznaczyć większą sumkę niż 40k zł to do rozważenia dołączyłby lancer rallyart. Jednak do tej sumy żadnej wersji nie znajdę.
RalfPi - 19-04-2016, 16:02
gelerth napisał/a: | Wrażenia - większy, a przez to lepszy komfort jazdy (ale to segment wyżej, więc nie ma co się dziwić), o wiele lepiej wyciszony niż Lancer, moc i przyspieszenie podobne, dla mnie wystarczające. |
Katalogowo w silniki 1.6 jest 11.5s do setki i Vmax 197km/h - więc depnięcie trochę słabsze jak w Lancerze (porównując 9.7 w sedanie do 11.5 to nawet spora różnica).
Ale samochód bardzo fajny - bez dwóch zdań. Jest tych propozycji co niemiara.
lurek - 19-04-2016, 16:05
Iluzjonist4 napisał/a: |
W Civicu TR jest mega wnętrze kilka klas wyżej niż w lancerze, pomimo, że mam najwyższą wersję. |
Zajrzyj na fora civika, może wnętrze ładniejsze, kwestia gustu na pewno kosmiczne i.... skrzypi! guziki nie dorobione potrafią nie odskoczyć po wciśnięciu, nie styka tu i tam itp.
Sam szukając samochodu kilka lat temu zastanawiałem się na tym autem ale kolega który kupił potwierdza. Jakość wykonania kokpitu jest żenująca (w końcu składane w UK ).
gelerth - 19-04-2016, 16:22
RalfPi napisał/a: | gelerth napisał/a: | Wrażenia - większy, a przez to lepszy komfort jazdy (ale to segment wyżej, więc nie ma co się dziwić), o wiele lepiej wyciszony niż Lancer, moc i przyspieszenie podobne, dla mnie wystarczające. |
Katalogowo w silniki 1.6 jest 11.5s do setki i Vmax 197km/h - więc depnięcie trochę słabsze jak w Lancerze (porównując 9.7 w sedanie do 11.5 to nawet spora różnica).
Ale samochód bardzo fajny - bez dwóch zdań. Jest tych propozycji co niemiara. |
Może i faktycznie parametry hyundaia nieco słabsze (ja miałem Mitsubishi 1,5), ale jedzie się tak jakoś bardziej "dostojnie", ale pewnie to przez to że hyundai jest większy, szerszy, lepiej wyciszony. Na razie jeszcze muszę go wyczuć, dopiero przejechane 600 km. Mitsubishi wspominam bardzo dobrze, bo właściwie przez cały okres eksploatacji (116 000 km) nic się nie działo, jeździło się fajnie. Mam nadzieję że w obecnym samochodzie będzie podobnie
Iluzjonist4 - 19-04-2016, 17:54
lurek, moim zdaniem to się nieźle prezentuje:
Zdecydowanie lepiej od wnętrza lancera.
marcink - 19-04-2016, 18:43
Iluzjonist4, rzecz gustu.
lobuzek - 19-04-2016, 19:25
Mi się osobiście wnętrze podoba, ale jakość jest taka sobie. Mój bliski kolega ma Civica z przebiegiem 130 000 km (kupił od szwagra przy setce) i jakość nie powala. Ekoskóra się łuszczy, szybka zegarów rysuje się od patrzenia, trochę poskrzypuje, lakierowane plastiki się wycierają, żadnego metalu pod ręką tylko wszędzie plastik. Nie powala, ale też przy obecnym poziomie samochodów nie ma tragedii.
Golotheman - 20-04-2016, 06:53
Słyszałem, że w subaru dopiero jest wesoło z eksploatacją pod względem szklanek ;p niektóre modele musiały mieć wyjmowany silnik... kto buduje takie samochody masakra...
Ale furki wyglądają spoko. Ja zawsze chorowałem na punkcie civica od czasu V generacji, a od modelu ufo jak dodali tą dzieloną kanapę z tyłu, że zrobisz sobie dwa bagażniki w aucie, to już w ogóle bajer... ale też spotkałem się z opiniami, że owszem - silniki i części są trwałe, ale jakość montażu dramat właśnie przez UK.
Sam się zastanawiam, czy w przyszłości nie kupiłbym sobie właśnie CUPRY, bo obecnie mając ibizę, jestem zadowolony. Jeśli chodzi o prowadzenie i jakość wykonania wnętrza jest bardzo fajnie. A bagażnik ten sam co lancer... na pewno mniej miejsca na tylnich siedzeniach ale rzadko się kogoś tam wozi. Auto się trzyma drogi jak przyklejone, zawieszenie super, prosta konstrukcja, wszystko widać i można samemu serwisować. Dopiero te doładowane silniki to padaka... tam nie wiadomo co wyskoczy... jeździ to fajnie bo miałem okazję sprawdzić, ale auto kupuje się nie tylko emocjami. Czasami seata oskarża się o jakość montażu. Muszę przyznać, że miałem okazję jeździć dwoma ibizami i moja jest dobrze zmontowana w środku, plastiki nic nie trzeszczą po 5 latach, owszem są twarde, ale kokpit jest gumowany i przyjemny. A w innej ibizie - o gorszym wyposażeniu to plastiki dramat. Wszystko się tam tłukło...
Kończąc - Lancer jest dość surowym autem. Wszędzie się chwalą zawieszeniem a katalogach a jest przeciętne. Tłucze się strasznie i te przechyły na boki (ARGHH)
Robert_N - 20-04-2016, 10:28
Golotheman od samego początku narzekasz na swojego lancera porównując go do ibizy, ja nigdy bym nie zamienił lancera na ibizę a pozatym to trochę inna klasa. Z tymi przechyłami w zakrętach to trochę chyba przesadzasz, bo moim skromnym zdaniem jest całkiem dobrze. Mam porównanie do służbowej toyoty avensis 2007 sedan(te same gabaryty), przebieg 60kkm. Autko fajne, słabiej się zbiera, przechyły większe, pali ciutkę mniej, wykonanie na podobnym poziomie, ogólnie spoko furka. Ale NIGDY bym lancera nie zamienił na avensisa nie mówiąc o ibizie.
tyku - 20-04-2016, 11:10
Robert_N napisał/a: | Ale NIGDY bym lancera nie zamienił na avensisa nie mówiąc o ibizie. | Ja też nie Nawet nie zamieniłbym na hondę civic i Hyundai i40(1.6L). Robert_N napisał/a: | od samego początku narzekasz na swojego lancera | Dostał to narzeka. Jakby kupił, tak jak my, to by zachwalał.
Jedyna słuszna zmiana lancera (odpukać w niemalowane), tylko na Subaru WRX STI lub Lexusa IS200t F Sport (tylko dla tego, że evo już brak, a z drugiej ręki większość skatowana). Chciałem do kościółka (może Lidl) i z powrotem, nie do rajdów ulicznych.
Robert_N - 20-04-2016, 13:33
tyku napisał/a: | Jedyna słuszna zmiana lancera (odpukać w niemalowane), tylko na Subaru WRX STI lub Lexusa IS200t F Sport (tylko dla tego, że evo już brak, a z drugiej ręki większość skatowana). |
Dokładnie mam takie samo zdanie.
superges - 20-04-2016, 14:47
W ostatnim odcinku automaniak (w niedziele) była właśnie Honda TypeR i Leon Cupra
ps
Hyundai i40 to ładne auto ale nie kupiłbym nowego ze względu na b.szybki spadek wartości. Japończyki lepiej trzymają cenę.
Ostatnio porównywałem też kilka nowych samochodów, głównie z klasy C i lancer jest nadal najlepszą moim zdaniem propozycją jakość/cena. W droższym focusie widziałem szyby na korbkę z tyłu
Nawet przeszła mi taka myśl, żeby swojego 5 letniego lanca zamienić na nowego lanca i dać na profesjonalne wyciszenie. 5 lat temu nie było lanca w silniku 1.6 w wersji wyższej niż invite. Teraz na stronie jakiegoś dealera mignął mi lancer w wersji bodajże intense. Z ksenonami itd. Więc moim skromnym zdaniem niczego bardziej niezawodnego, tak wyposażonego jak lancer w tej cenie nie ma a przy tym lancer nie traci tak na wartości jak np hyundai i kia.
Nie wiem jak wy ale mi się lancer po 5 latach, po 100k km nadal podoba a gdy widzę hyundaie i kia to jakoś tak nie chciałbym bo mi się już oklepały mimo, że widzę je tylko na ulicach. Bardzo podoba mi się natomiast mazda czy to 3 czy 6.
|
|
|