To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - The Fart - Mała angielska historia motoryzacji by Swinks

Hugo - 13-09-2011, 22:18

Przepiękna maszyna, tylko, moim zdaniem w środku coś nie halo z kolorami. Przy okazji zapytam, co to za firma MINTEX, bo wpadły mi w łapy niedawno przednie klocki hamulcowe do tarcz 276 mm tej firmy i nie mam pojęcia co to?
swinks_UK - 13-09-2011, 22:28

Mintex to dobra firma motoryzacyjna (hamulce, osprzęt, smary, itd). Nie wiem jak w PL, ale na Wyspach dobrze znana. Robi zarówno klocki do bardziej cywilizowanych aut, jak i wyczynową wersję kloców C-Tech.
jkrzysztof80 - 13-09-2011, 22:52

Tomek widzę że pokolorowałeś trochę w środku, jak to się spisuje w słoneczny dzień a jak w nocy? Nie odbija się w szybie?
swinks_UK - 13-09-2011, 22:55

Na żywo jest ciemniejsze i dobrze sie komponuje.
Nic się nie świeci ani odbija, przyjemna jazda, nie męcząca oczów.

jkrzysztof80 - 13-09-2011, 23:01

Dopasuj jeszcze boczne kratki bo jak narazie są "jeszcze" oryginalne :)
Wszyc - 13-09-2011, 23:09

Jechałem w środku na pierwszy rzut oka strasznie kolorowo ale podczas jazdy jakoś nie zauważalne materiał jest taki że mimo iż wyróżniający się nie przeszkadza pod czas jazdy w ogóle

Wiem co mówię bo siedziałem na miejscu kierowcy... znaczy się tam gdzie powinna przynajmniej być kierownica hahah :D :D :D

swinks_UK - 13-09-2011, 23:51

Wszyc napisał/a:

Wiem co mówię bo siedziałem na miejscu kierowcy... znaczy się tam gdzie powinna przynajmniej być kierownica hahah :D :D :D

To trza było łapać się za swoją kierę i byśmy we dwójkę se pokierowali. :mrgreen:

jkrzysztof80 - 13-09-2011, 23:58

swinks_UK napisał/a:

To trza było łapać się za swoją kierę i byśmy we dwójkę se pokierowali. :mrgreen:

jechałem tak kiedyś ze znajomym jak stanęliśmy na światłach to koleś obok prawie zawału dostał jak ruszyłem a kumpel pomachał mu kierownicą :D

Krzyzak - 14-09-2011, 06:13

swinks_UK napisał/a:
Jeszcze mi się nie zdarzyło by padło mi coś co mogę zastąpić w razie czego zapasem
a mi już kiedyś tak, ale i tak naprawiłem stare :)
swinks_UK napisał/a:
szkoda, że moja druga połowa już miała serdecznie dość

było powiedzieć - jakąś muzę by się zapuściło i znów bym z nią potańcował :)

Anonymous - 09-10-2011, 02:39

czy...

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

swinks_UK - 09-10-2011, 15:37

Deo napisał/a:
czy...

Damian!!! :axe: :axe:

Poza tym z aktualności...
1. UKP
Już dawno założony. Po różnych przebojach okazało się, ze nie tak prosto jak w zwykłym Galu :mrgreen: . Cóż, trzeba było brać vss ze skrzyni. Przy współpracy Artura (kaczart) udało się opracować formuły do kalkulacji map i afr.
Po zgrubnej kalibracji, przy 1 tankowaniu wynik się rozjechał o 12.4%. Zobaczymy jak będzie po następnych kilku tankowaniach.
Przy okazji przetestowałem różne aranżacje wyświetlacza :mrgreen: . Ostatecznie przyciski wylądowały na panelu okalającym zegary. Miejsce niemal wymarzone.
Samo wstwawienie wyświetlacza też jest testowane na różne sposoby. Obecnie "popsułem" 4 zegarki. Pleksa niebieska i lekko brązowa zakupiona - czas na testy. Dzięki kaczartowi mam 2-gi biały wyświetlacz na przymiarki.
Zdjęcia z bojów z UKP (zrobiłem też mały tutorial "niszczenia zegarka na CVR4 :wink: ), w akcji biały i czarny wyświetlacz:

Lokalizacja przycisków:

Poza tym narodziła się koncepcja innego wykorzystania czujników temperatury. Bo skoro już w jklimatroniku jest pomiar, to po co dublować. I tak czujniki temperatury wyląduja w:
- puszce filtra powietrza przed maf'em
- w kolektorze dolotowym za przepustnicą
W ten sposób zaspokoję swoją ciekawość jak wydolny jest układ chłodzenia powietrza w dolocie (IC, methanol itd.)
Przygotowane czujniki do założenia:

2. Przednie zawieszenie.
Tak jak wspomniałem, skoro banany są ponadrywane to czas coś z tym zrobić, szczególnie, ze nie znoszę półśrodków. Udało się upolować oryginały dolnych prostych i bananów na eBayu. W przypadku bananów bardzo ważny rozstaw otworów w cukierku... :wink:

3. Tylne zawieszenie.
Wciąż skrzypi od czasu do czasu :oops: Nie miałem czasu przesmarować poligum. W końcu muszę ruszyć swe leniwe 4-litery. Tym bardziej, ze zima idzie i nie ędzie csie chciało na zimny juz tak grzebać.

Anonymous - 09-10-2011, 17:04

Tomek to nie mnie ganiaj z siekierą tylko Przemka bo on wpadł na pomysł jak usłyszał nutę :twisted:
deejay - 09-10-2011, 22:10

Tomuś tak z ciekawości zapytam , jakie masz średnie spalanie w UK :wink:
swinks_UK - 10-10-2011, 00:22

Na razie wyszło 14.2l/100km (75% to ruch miejski), ale nie wykalibrowałem jeszcze UKP na tip top.
jkrzysztof80 - 10-10-2011, 22:06

swinks_UK napisał/a:
Po różnych przebojach okazało się, ze nie tak prosto jak w zwykłym Galu :mrgreen: . Cóż, trzeba było brać vss ze skrzyni.

Właśnie że jest :D ja nie miałem problemów :)
Cytat:

Na razie wyszło 14.2l/100km (75% to ruch miejski), ale nie wykalibrowałem jeszcze UKP na tip top.

Tomek jak ty to robisz???? ja ciągle nie mogę zejść poniżej 22l/100km