[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.
Owczar - 26-10-2010, 14:15
Nie przesadzajmy. U mnie jeden byl wylany zupelnie, po zalozeniu nowych inny samochod.
Krzyzak - 26-10-2010, 15:37
ja do końca nie wiedziałem, że "nie mam jednego amora" - auto przed i po wymianie zachowuje się identycznie... to było dla mnie spore zaskoczenie, bo spodziewałem się - jak do tej pory - kolosalnej różnicy; a tu nic
nawet odbój był trochę ponadrywany, bo amor olejowy wylał całkowicie, ale nie było tego absolutnie czuć...
Juiceman - 26-10-2010, 16:13
U mnie po założeniu nowych amorków na tył, nie było jakiejś mega różnicy. Jedynie czuło się, że tył siedzi wyżej xD ( kto pamięta jak wcześniej u mnie tył siedział ten wie xD)
Natomiast po wstawieniu nowych sprężyn naprawdę jest ogromna poprawa, tył już nie lata na wybojach jak żyd po pustym sklepie
Marcino - 26-10-2010, 23:43
Hugo napisał/a: | Krzyzak napisał/a: | o ile w starszych konstrukcjach rzeczywiście po zmianie amorów była różnica kolosalna o tyle w rekinie, przy zawieszeniu wielowahaczowym nie odczułem żadnej różnicy po zmianie amorów na nówki | Popieram. |
Ja rownież popieram przedmowców, wylany jeden amorek był jeszcze ori z przodu, po załozeniu nowych nie ma różnicy.
Tył to inna bajka, jeżdze na amorach z gala E5xx chyba i jest oki..:P
Hugo - 27-10-2010, 07:59
Marcino napisał/a: | Tył to inna bajka, jeżdze na amorach z gala E5xx chyba i jest oki..:P | Podobno nie pasują.
Marcino - 27-10-2010, 08:03
Hugo napisał/a: | Marcino napisał/a: | Tył to inna bajka, jeżdze na amorach z gala E5xx chyba i jest oki..:P | Podobno nie pasują. |
Nie pasują do sprężyn. Ja zrobiłem najpierw zamiane amorków z nivo na zwykłe. Sprężyna z nivo jednak była za słaba, wiec dorobiłem 2szt spręzyn na tył i tak sie bujam już 4ty rok. Teraz chętnie wstawił bym sprężynki jak Juceman przednie, ale średnica mojego amorka dołem jest duza, tzn moja spręzyna nie ma zwężonych zwojów.
jarou - 30-10-2010, 21:19
witam! jestem po wymianie amortyzatorów nivo na zwykłe.tył kyb 341213 ,sprezyny przednie od galanta załozone na tył.górne mocowanie amortyzatora tez kyb z intercars -zestaw identyczny jak sachs a połowe tanszy(niepotrzebnie kupiony zestaw gumek identyczny jakie siedziały i były w porzadku ,wystarczyło by dokupić samą podkładke blokująca trzpien amora i 100zeta za dwie strony w kieszeni).jest w porzadku tył troche wyższy i twardszy przez mocniejsze sprezyny .
pipi_ja - 31-10-2010, 13:33
Ja też założyłem przednie spręzynki na tył i różnica jest kolosalna. Tył stał tak wysoko, że pierwsze co zrobiłem to wizyta na stacji benzynowej. Paliwko do pełna, gaz tak samo i teraz może być Wg mojego subiektywnego odczucia jest ciut za sztywno z tyłu ale nic już na to nie poradzę, trzeba się przyzwyczaić.
marcinzam - 31-10-2010, 13:53
pipi_ja, może jakieś fotki jak wygląda autko po takim zabiegu
OBERST - 31-10-2010, 19:58
Witam
Panowie czy ktoś zakładał takie amorki do kombi na tył ?
KAYABA Nr katalogowy: KYB 341213
Czy mogę je zastosować zamiast nivo ?
Jakie sprężyny do tych amorków najlepiej założyć ?
fj_mike - 31-10-2010, 20:16
OBERST, połowa tego wątku dotyczy wymiany nivo na zwykłe. Przeczytaj cały temat
Ja mam założone takie, zaczęły cieknąc zanim minął rok po montażu.
Sprężyny musisz zmienić. Na jakie zależy od ciebie. Ja kupiłem szwedzkie Kilen.
Hugo - 01-11-2010, 12:22
Nie kupujcie Kayaby na tył, kupujcie TOKICO.
Marti - 01-11-2010, 14:48
Hugo napisał/a: | Nie kupujcie Kayaby na tył, kupujcie TOKICO. |
Niestety w IC nie ma za dużego wyboru a tylko tam mam MEGA zniżki . Oczywiście te co kupiłem też są czeskie. Zobaczymy czy chociaż rok pohasają.
marcinzam - 01-11-2010, 15:39
Marti Tokico na allegro 360 za 2 sztuki to chyba nie duzo??
OBERST - 01-11-2010, 16:01
A może te amorki !
Amortyzatory gazowe sprawdzonej japońskiej firmy MKM
Cena atrakcyjna no i pewnie adekwatna do jakości .
Proszę o opinie jak ktoś miał/ma założone te amory.
|
|
|