To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.

Owczar - 26-10-2010, 14:15

Nie przesadzajmy. U mnie jeden byl wylany zupelnie, po zalozeniu nowych inny samochod.
Krzyzak - 26-10-2010, 15:37

ja do końca nie wiedziałem, że "nie mam jednego amora" - auto przed i po wymianie zachowuje się identycznie... to było dla mnie spore zaskoczenie, bo spodziewałem się - jak do tej pory - kolosalnej różnicy; a tu nic :)

nawet odbój był trochę ponadrywany, bo amor olejowy wylał całkowicie, ale nie było tego absolutnie czuć...

Juiceman - 26-10-2010, 16:13

U mnie po założeniu nowych amorków na tył, nie było jakiejś mega różnicy. Jedynie czuło się, że tył siedzi wyżej xD ( kto pamięta jak wcześniej u mnie tył siedział ten wie xD)

Natomiast po wstawieniu nowych sprężyn naprawdę jest ogromna poprawa, tył już nie lata na wybojach jak żyd po pustym sklepie ;)

Marcino - 26-10-2010, 23:43

Hugo napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
o ile w starszych konstrukcjach rzeczywiście po zmianie amorów była różnica kolosalna o tyle w rekinie, przy zawieszeniu wielowahaczowym nie odczułem żadnej różnicy po zmianie amorów na nówki
Popieram.

Ja rownież popieram przedmowców, wylany jeden amorek był jeszcze ori z przodu, po załozeniu nowych nie ma różnicy.

Tył to inna bajka, jeżdze na amorach z gala E5xx chyba i jest oki..:P

Hugo - 27-10-2010, 07:59

Marcino napisał/a:
Podobno nie pasują.
Marcino - 27-10-2010, 08:03

Hugo napisał/a:
Marcino napisał/a:
Podobno nie pasują.

Nie pasują do sprężyn. Ja zrobiłem najpierw zamiane amorków z nivo na zwykłe. Sprężyna z nivo jednak była za słaba, wiec dorobiłem 2szt spręzyn na tył i tak sie bujam już 4ty rok. Teraz chętnie wstawił bym sprężynki jak Juceman przednie, ale średnica mojego amorka dołem jest duza, tzn moja spręzyna nie ma zwężonych zwojów.

jarou - 30-10-2010, 21:19

witam! jestem po wymianie amortyzatorów nivo na zwykłe.tył kyb 341213 ,sprezyny przednie od galanta załozone na tył.górne mocowanie amortyzatora tez kyb z intercars -zestaw identyczny jak sachs a połowe tanszy(niepotrzebnie kupiony zestaw gumek identyczny jakie siedziały i były w porzadku ,wystarczyło by dokupić samą podkładke blokująca trzpien amora i 100zeta za dwie strony w kieszeni).jest w porzadku tył troche wyższy i twardszy przez mocniejsze sprezyny .
pipi_ja - 31-10-2010, 13:33

Ja też założyłem przednie spręzynki na tył i różnica jest kolosalna. Tył stał tak wysoko, że pierwsze co zrobiłem to wizyta na stacji benzynowej. Paliwko do pełna, gaz tak samo i teraz może być :) Wg mojego subiektywnego odczucia jest ciut za sztywno z tyłu ale nic już na to nie poradzę, trzeba się przyzwyczaić.
marcinzam - 31-10-2010, 13:53

pipi_ja, może jakieś fotki jak wygląda autko po takim zabiegu
OBERST - 31-10-2010, 19:58

Witam
Panowie czy ktoś zakładał takie amorki do kombi na tył ?

KAYABA Nr katalogowy: KYB 341213

Czy mogę je zastosować zamiast nivo ?
Jakie sprężyny do tych amorków najlepiej założyć ?

fj_mike - 31-10-2010, 20:16

OBERST, połowa tego wątku dotyczy wymiany nivo na zwykłe. Przeczytaj cały temat :wink:
Ja mam założone takie, zaczęły cieknąc zanim minął rok po montażu.
Sprężyny musisz zmienić. Na jakie zależy od ciebie. Ja kupiłem szwedzkie Kilen.

Hugo - 01-11-2010, 12:22

Nie kupujcie Kayaby na tył, kupujcie TOKICO.
Marti - 01-11-2010, 14:48

Hugo napisał/a:
Nie kupujcie Kayaby na tył, kupujcie TOKICO.

Niestety w IC nie ma za dużego wyboru a tylko tam mam MEGA zniżki :wink: . Oczywiście te co kupiłem też są czeskie. Zobaczymy czy chociaż rok pohasają.

marcinzam - 01-11-2010, 15:39

Marti Tokico na allegro 360 za 2 sztuki to chyba nie duzo??
OBERST - 01-11-2010, 16:01

A może te amorki !

Amortyzatory gazowe sprawdzonej japońskiej firmy MKM

Cena atrakcyjna no i pewnie adekwatna do jakości .
Proszę o opinie jak ktoś miał/ma założone te amory.