[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi
nevercry - 07-07-2012, 23:43
daje 100%, że to nie wahacze. Tam gdzie miałem choćby niewielkie wątpliwości co do luzów to wymieniałem na nowe. Jak się okazało niepotrzebnie. Co do tych zacisków to mam wątpliwości z racji tego jak bardzo intensywne jest to łomotanie a luzów nie wymacałem. No ale skoro obstawiacie te zaciski to już spróbuje tej opcji. Po ile chodzą te zestawy naprawcze do zacisków? i gdzie ich szukać bo póki co to wynajduje do regeneracji tłoczków a nie prowadnic...
fj_mike - 07-07-2012, 23:51
Robert ma rację co do zacisku.
nevercry napisał/a: | to nie banan bo jest praktycznie nowy |
Co nie powinno go wykluczać.
nevercry napisał/a: | (wymieniany przez poprzedniego właściciela) |
A co założył i kiedy. Moje "debeściaki" dały radę niecały rok.
Nie sugeruję, że to "banan" jest winny. Ale takim podejściem nie możesz go wykluczać.
ALEX-77 - 08-07-2012, 00:01
A co byście podejrzewali ,stuka w lewym kole podczas hamowania oraz ruszania ale nie zawsze ,no i na nierównościach zawsze , stuka też jak kręce kierownicą na postoju ale też nie zawsze ,dla ułatwienia dodam że :prosty nowy (ctr),łaczniki nowe(ctr) ,gumy stabilizatora ori.nowe ,koncówka drążka niedawno wymieniana(555) ,drążek wymieniany rok temu (yamato) i nowe amorki .
nevercry - 08-07-2012, 00:30
banan wykluczony ze względu na to ze był w całości wykręcany i nie miał luzów ani na sworzniu ani na tulei metalowo-gumowej o czym pisałem wcześniej. Więc wg mnie można go wykluczyć...
robertdg - 08-07-2012, 10:26
nevercry, nowe zestawy za wiele nie pomoga, a jak pomogą to na krótką mete (prowadnice praktycznie nie wyrabiają się ze średnicy) problem polega na tym, że na jednej prowadnicy jest gumeczka i ona jak raz nie zostanie założona to powoduje kołysanie się zacisku i wyrabianie (owalizacje) gniazd w jarzmie, zaciski troszkę ważą i w kazdym innym aucie są dodatkowo usztywniane jakimś prętem spręzystym czy czymś ala spinka.
ALEX-77, może górny wahacz gdzieś wadzi
ALEX-77 - 08-07-2012, 11:37
Zapomniałem o górnym ,sworzeń górnego też był wymieniany prawie rok temu,ale ewidentnie słychać te stuki w dole jakby przy kole.
Hugo - 08-07-2012, 11:37
nevercry, tak jak piszą koledzy, brak gumki na górnej prowadnicy (pękła i spadła) lub wybite gniazda prowadnic w jarzmach.
nevercry - 08-07-2012, 12:12
Cytat: | tak jak piszą koledzy, brak gumki na górnej prowadnicy (pękła i spadła) lub wybite gniazda prowadnic w jarzmach. |
Cytat: | problem polega na tym, że na jednej prowadnicy jest gumeczka i ona jak raz nie zostanie założona to powoduje kołysanie się zacisku i wyrabianie (owalizacje) gniazd w jarzmie, zaciski troszkę ważą i w kazdym innym aucie są dodatkowo usztywniane jakimś prętem spręzystym czy czymś ala spinka. |
Ale tam ma być na ten prowadnicy jakiś gumowy oring czy chodzi Wam o tą gumowa harmonijkę?
piaga - 08-07-2012, 12:23
Jest oring,chyba na gornym trzpieniu.
p_bladek - 08-07-2012, 12:38
Cytat: | Mycie i WD40 nie pomogło, chyba, że psikam w złe miejsca. Podczas jazdy na wprost chyba amory nie wykonują żadnych innych ruchów oprócz góra-dół?
Najgorsze jest to, że tam może wszystko skrzypieć.
Jeszcze jedno pytanie: czy można doprowadzić sworzeń do takiego stanu, że będzie miał ekstremalnie sucho ale wciąż będzie siedział ciasno i przy ruchu tak może skrzypieć? Czy Sworznie się tylko wybijają i mają luzy? |
Z takim skrzypieniem też walczyłem, wydawało mi sie że to prawe przednie koło. Juz cholery doatawałem. Nasmaruj prowadzenie i punkt styku maska->zamek
nevercry - 08-07-2012, 13:33
Cytat: | Jest oring,chyba na gornym trzpieniu. |
Ale tylko jedna prowadnica ma taki oring? czy dwie? i czy są jakieś zestawy naprawcze do tego?
areksz121 - 08-07-2012, 14:55
Z tego co pamiętam, to przysługuje jedna gumka na zacisk, czyli na jedną prowadnicę, gdyż tylko na jednej jest wyżłobienie dla niej...a wszystkie elementy gumowe razem z tym małym "dziadostwem" zawierają się w zestawie naprawczym zacisku, pozwolę sobie z pamięci:
oring tłoczka
fartuch/osłona tłoczka
zabezpieczenie (drut) do fartucha
osłony prowadnic (harmonijki) 2szt
gumka na prowadnicę 1szt
Tak wygląda standardowy zestaw naprawczy
Same prowadnice (śruby) pamiętam rok temu dałem 140plnów za 4 szt, tj na dwa zaciski.
nevercry - 08-07-2012, 20:48
Przeglądam zestawy naprawcze:
http://www.aklep.arwit.pl...0100027,0100807
i nie mogę się dopatrzeć tej gumki na prowadnicę...
przeszukuje nieodpowiednie zestawy naprawcze?
fj_mike - 08-07-2012, 21:30
nevercry napisał/a: | i nie mogę się dopatrzeć tej gumki na prowadnicę... |
Najmniejszy gumowy element na zdjęciu
http://www.seinsa.es/ref/80937/1
Marcino - 09-07-2012, 09:25
Ja mam chyba bez tej gumki i nie stuka, nie szukal bym dziury w całym.. ale raczej przyjżał sie dokładniej wahaczom i sworzniom.
|
|
|