[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V
robertdg - 17-02-2011, 22:13
m6riano, butle zawsze mają 80% stopień napełnienia, a to, że Tobie wchodzi więcej, najprawdopodobniej znaczy to, że ktos przy pływaku majstrował. Homologacja na butle obowiązuje 10 lat.
m6riano - 17-02-2011, 22:54
robertdg napisał/a: | m6riano, butle zawsze mają 80% stopień napełnienia, a to, że Tobie wchodzi więcej, najprawdopodobniej znaczy to, że ktos przy pływaku majstrował. Homologacja na butle obowiązuje 10 lat. |
z tego co mi wiadomo nikt nic nie gmerał...w takim razie może mam więcej niż te 45 po prostu..
ps. a to spoko...ja mam dopiero 3 lata..;-)
ps2. gdzie i za ile można taki zbiornik kupić?
mar111cin - 18-02-2011, 01:49
a nie jest tak, że jak się przekręci o pewien kąt wielozawór, to też będzie można odpowiednio więcej/mniej gazu zatankować ?
superson123 - 18-02-2011, 08:23
m6riano napisał/a: | po jakim czasie kończy sie homologacja? bo w takim razie też pomyśle o zmianie na taką...
ps. ja mam 45 i wchodzi 40, więc przy 77 tylko 62?nie za mało coś? |
m6riano dobrze bo to jest 80% pojemnosci tankowania butli a 20% to ta cala proznia czy jakos tak dlatego tez tylko 62 litry mozna zatankowac do butli 77 litrowej
KaWu - 18-02-2011, 13:40
pipi_ja napisał/a: | Nie wiem jakim cudem w dziure po kole wejdzie taka butelka. Ja mam 45L i juz musiałem kombinować z podłogą w kombi. Wywaliłem schowek i część wygłuszenia a i tak delikatnie odstaje |
Butla toroidalna ~45 litrów w kombi wchodzi bez niczego. Bez zadnego podcinania podłogi i usuwania wygłuszenia.
Perwnie Ci dali wyższa a mniejszą na średnicy niż wejdzie we wnękę.
mar111cin napisał/a: | a nie jest tak, że jak się przekręci o pewien kąt wielozawór, to też będzie można odpowiednio więcej/mniej gazu zatankować ? |
Nie. Ale jak się nie ma rurki do dna zbiornika i się ją obróci to wtedy więcej się wypali gazu
m6riano - 18-02-2011, 18:59
No to ja mam w takim razie tą 45 i jedynie podłoga mi nieco odstaje ale nie jest podcięta.
marcinzam - 27-02-2011, 18:03
Sticker, czytałem na forum LPG że już założyłeś Hana niebieskie , też się przymierzam do nich ,ile za nie dałeś i gdzie kupiłeś ?
Sticker - 27-02-2011, 19:51
Kupiłem je przez użytkownika forum LPG.
Za wtryskiwacz z króćcem na przewód i przejściówką do podłączenia dałem 105zł/szt.
malina_drizzt - 01-03-2011, 21:19
Przymierzam się małymi kroczkami do założenia instalacji, pozostało mi jeszcze wymienić uszczelki pokryw zaworów i uszczelki kanałów świecowych.
Wycieki nie są ani duże, ani groźne i nie wiem czy jest sens wymiany przed zamontowaniem lpg.
Poza tym niedawno wymieniałem świece i chciałbym poczekać z uszczelkami do następnej wymiany świeczek.
Teraz pytanie czy w celu zdjęcia pokryw i wymiany uszczelek będę musiał udać się do gazownika co by chłop rozmontował instalację, a po wymianie złożył?
Czy z tym zadaniem poradzi sobie każdy przeciętny mechanik bez większych trudności?
sveno - 01-03-2011, 23:01
malina_drizzt napisał/a: | Czy z tym zadaniem poradzi sobie każdy przeciętny mechanik bez większych trudności? | sam sobie poradzisz, gaz do głowicy doprowadzany jest elastycznymi przewodami, zakręcasz zawory na butli (są 2) rozszczelniasz instalacje, najlepiej na wolnym powietrzu i z dala od otwartego ognia (najlepiej poprzez odkręcenie filterka gazu przy reduktorze) potem możesz zdejmować węże od głowicy, lub jeżeli są odpowiednio długie i elastyczne obejdzie się bez tego bo druga osoba może ci przytrzymać dolot a Ty wymieniaj
technol3 - 18-03-2011, 19:55 Temat postu: BRC do 2.0 '97 Witam. Na początku życzę wszystkim miłego weekand'u. I mam pytanko czy ma cie w swoich galantach instalację lpg BRC gazol zaproponował mi montaż właśnie tej instalacji powiedział że to najlepsza opcja do tego silnika proponowana cena 2.800 z butlą w miejscu koła zapasowego. Podpowiedzcie co nieco. Pozdrowionka dla wszystkich.
robertdg - 18-03-2011, 20:37
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=5341
OBERST - 18-03-2011, 21:14
W sierpniu ubiegłego roku założyłem instalacje BRC do swojego miśka dokładnie w tej samej cenie 2800zł. Jeżeli chodzi o spalanie gazu to po pierwszych pomiarach spalania okazało się że autko przy włączonej na okrągło klimie pali mi 17 l gazu na 100 km (byłem w lekkim szoku) , bez klimy 14 l w cyklu mieszanym. Najwidoczniej mam coś z klimą może łożysko sprężarki zatarte nie wiem, kończy się zima więc w końcu pewnie zabiorę się za tą klimę .
Zrobiłem autkiem 15000 km bez żadnych problemów , jeździ się dobrze nie ma różnicy gaz / benzyna . Warunkiem 2 letniej gwarancji jest regularny serwis/przeglądy okresowe ,pierwszy przegląd miałem po 10000 km w czasie którego to wymienili dwa filtry (cena na alledrogo 10/15 zł za sztukę ) a ja zapłaciłem 120 zł za te dwa filtry i 5min pracy poświęconej na ich wymianie (szok)
Hugo - 19-03-2011, 07:10
OBERST, dalej Ci tyle pali LPG? Mi też tyle palił, po wymianie kabli WN spala mi co najmniej 3 litry mniej na 100 km.
OBERST - 19-03-2011, 09:03
Hugo napisał/a: | po wymianie kabli WN spala mi co najmniej 3 litry mniej na 100 km. |
Kabli nie wymieniałem , napisz jakiej firmy, gdzie i za ile kupiłeś .
|
|
|