To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] LPG W 2.5 V6 / 2.0 16V

robertdg - 17-02-2011, 22:13

m6riano, butle zawsze mają 80% stopień napełnienia, a to, że Tobie wchodzi więcej, najprawdopodobniej znaczy to, że ktos przy pływaku majstrował. Homologacja na butle obowiązuje 10 lat.
m6riano - 17-02-2011, 22:54

robertdg napisał/a:
m6riano, butle zawsze mają 80% stopień napełnienia, a to, że Tobie wchodzi więcej, najprawdopodobniej znaczy to, że ktos przy pływaku majstrował. Homologacja na butle obowiązuje 10 lat.

z tego co mi wiadomo nikt nic nie gmerał...w takim razie może mam więcej niż te 45 po prostu..
ps. a to spoko...ja mam dopiero 3 lata..;-)
ps2. gdzie i za ile można taki zbiornik kupić?

mar111cin - 18-02-2011, 01:49

a nie jest tak, że jak się przekręci o pewien kąt wielozawór, to też będzie można odpowiednio więcej/mniej gazu zatankować ?
superson123 - 18-02-2011, 08:23

m6riano napisał/a:
po jakim czasie kończy sie homologacja? bo w takim razie też pomyśle o zmianie na taką...
ps. ja mam 45 i wchodzi 40, więc przy 77 tylko 62?nie za mało coś?

m6riano dobrze bo to jest 80% pojemnosci tankowania butli a 20% to ta cala proznia czy jakos tak dlatego tez tylko 62 litry mozna zatankowac do butli 77 litrowej :wink:

KaWu - 18-02-2011, 13:40

pipi_ja napisał/a:
Nie wiem jakim cudem w dziure po kole wejdzie taka butelka. Ja mam 45L i juz musiałem kombinować z podłogą w kombi. Wywaliłem schowek i część wygłuszenia a i tak delikatnie odstaje

Butla toroidalna ~45 litrów w kombi wchodzi bez niczego. Bez zadnego podcinania podłogi i usuwania wygłuszenia.
Perwnie Ci dali wyższa a mniejszą na średnicy niż wejdzie we wnękę.

mar111cin napisał/a:
a nie jest tak, że jak się przekręci o pewien kąt wielozawór, to też będzie można odpowiednio więcej/mniej gazu zatankować ?

Nie. Ale jak się nie ma rurki do dna zbiornika i się ją obróci to wtedy więcej się wypali gazu :)

m6riano - 18-02-2011, 18:59

No to ja mam w takim razie tą 45 i jedynie podłoga mi nieco odstaje ale nie jest podcięta.
marcinzam - 27-02-2011, 18:03

Sticker, czytałem na forum LPG że już założyłeś Hana niebieskie , też się przymierzam do nich ,ile za nie dałeś i gdzie kupiłeś ?
Sticker - 27-02-2011, 19:51

Kupiłem je przez użytkownika forum LPG.
Za wtryskiwacz z króćcem na przewód i przejściówką do podłączenia dałem 105zł/szt.

malina_drizzt - 01-03-2011, 21:19

Przymierzam się małymi kroczkami do założenia instalacji, pozostało mi jeszcze wymienić uszczelki pokryw zaworów i uszczelki kanałów świecowych.
Wycieki nie są ani duże, ani groźne i nie wiem czy jest sens wymiany przed zamontowaniem lpg.
Poza tym niedawno wymieniałem świece i chciałbym poczekać z uszczelkami do następnej wymiany świeczek.
Teraz pytanie czy w celu zdjęcia pokryw i wymiany uszczelek będę musiał udać się do gazownika co by chłop rozmontował instalację, a po wymianie złożył?
Czy z tym zadaniem poradzi sobie każdy przeciętny mechanik bez większych trudności?

sveno - 01-03-2011, 23:01

malina_drizzt napisał/a:
Czy z tym zadaniem poradzi sobie każdy przeciętny mechanik bez większych trudności?
sam sobie poradzisz, gaz do głowicy doprowadzany jest elastycznymi przewodami, zakręcasz zawory na butli (są 2) rozszczelniasz instalacje, najlepiej na wolnym powietrzu i z dala od otwartego ognia (najlepiej poprzez odkręcenie filterka gazu przy reduktorze) potem możesz zdejmować węże od głowicy, lub jeżeli są odpowiednio długie i elastyczne obejdzie się bez tego bo druga osoba może ci przytrzymać dolot a Ty wymieniaj
technol3 - 18-03-2011, 19:55
Temat postu: BRC do 2.0 '97
Witam. Na początku życzę wszystkim miłego weekand'u. I mam pytanko czy ma cie w swoich galantach instalację lpg BRC gazol zaproponował mi montaż właśnie tej instalacji powiedział że to najlepsza opcja do tego silnika proponowana cena 2.800 z butlą w miejscu koła zapasowego. Podpowiedzcie co nieco. Pozdrowionka dla wszystkich.
robertdg - 18-03-2011, 20:37

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=5341
OBERST - 18-03-2011, 21:14

W sierpniu ubiegłego roku założyłem instalacje BRC do swojego miśka dokładnie w tej samej cenie 2800zł. Jeżeli chodzi o spalanie gazu to po pierwszych pomiarach spalania okazało się że autko przy włączonej na okrągło klimie pali mi 17 l gazu na 100 km (byłem w lekkim szoku) , bez klimy 14 l w cyklu mieszanym. Najwidoczniej mam coś z klimą może łożysko sprężarki zatarte nie wiem, kończy się zima więc w końcu pewnie zabiorę się za tą klimę .
Zrobiłem autkiem 15000 km bez żadnych problemów , jeździ się dobrze nie ma różnicy gaz / benzyna . Warunkiem 2 letniej gwarancji jest regularny serwis/przeglądy okresowe ,pierwszy przegląd miałem po 10000 km w czasie którego to wymienili dwa filtry (cena na alledrogo 10/15 zł za sztukę ) a ja zapłaciłem 120 zł za te dwa filtry i 5min pracy poświęconej na ich wymianie (szok) :(

Hugo - 19-03-2011, 07:10

OBERST, dalej Ci tyle pali LPG? Mi też tyle palił, po wymianie kabli WN spala mi co najmniej 3 litry mniej na 100 km.
OBERST - 19-03-2011, 09:03

Hugo napisał/a:
po wymianie kabli WN spala mi co najmniej 3 litry mniej na 100 km.

Kabli nie wymieniałem , napisz jakiej firmy, gdzie i za ile kupiłeś .