To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Galant - Ogólne - Co kupiłbyś po Galancie?

Tomek - 26-04-2016, 11:11

Krzyzak napisał/a:
Najbardziej podoba mi się to BMW i to jest mój ideał samochodu:

IMHO najładniejsza 7-mka
i jedno z ładniejszy aut ever
w moim top 10 znaduje swoje miejsce

gdyby nie mkm ze 2 lata temu, to pewnie bym taką 740i przytulił wtedy

[ Dodano: 26-04-2016, 11:14 ]
Krzyzak napisał/a:
legend jest trochę za długa i przez to też proporcje są zaburzone - jednak, co udowodniło BMW, da się zrobić tak duże auto nie wyglądające dziwnie

który Legend?
bo moim zdaniem Legend IV jest bardzo ładny
co więcej, bardzo duże auto a nie sprawia wrażenia

Legend III to trochę taki wyciągnięty sedan, taki mercedes z przełomu lat '80 i '90, przez co nie wygląda jakoś oszałamiająco

mjsystem - 26-04-2016, 11:45

Tomek napisał/a:
gdyby nie mkm ze 2 lata temu, to pewnie bym taką 740i przytulił wtedy
Ile razy sie do niego przymierzałem, tyle razy widziałem dziurę w portfelu.... Galant to pikuś cenowy przy "siódemce" :?
Marcino - 26-04-2016, 12:33

Tomek napisał/a:
Krzyzak napisał/a: Najbardziej podoba mi się to BMW i to jest mój ideał samochodu:

E......nieeee.... takie jakby gangsterskie z filmu "chłopaki nie płączą"

[ Dodano: 26-04-2016, 12:34 ]
Krzyzak napisał/a:
Ten z mojego posta chociaż do starego passata podobny...

NO włąsnie dlatego jest niefajny.... ze do pasata podobny.

Dario1986 - 26-04-2016, 13:18

Marcino napisał/a:
takie jakby gangsterskie z filmu "chłopaki nie płączą"
w tym filmie jeździli Alfa 166 ... bardziej Transporter z Jasonem Statham`em :)
Krzyzak - 26-04-2016, 21:48

polaff napisał/a:
porównaj sobie wnętrze accord coupe z 2000 czy 2001r
nie jest najgorzej, ale nie rozumiem dlaczego w części środkowej, pod radiem, jest coś zupełnie niezgrane z resztą - jakby 2 osoby rysowały to osobno

[ Dodano: 26-04-2016, 21:50 ]
Marcino napisał/a:
włąsnie dlatego jest niefajny.... ze do pasata podobny.
akurat ten nowy passat jest całkiem ładny, a jeszcze bardziej - ze względu na całokształt podoba mi się nowa bora
inq - 27-04-2016, 15:18

Dario1986 napisał/a:
Alfa 166

Jak kiedyś znajdę zadbaną poliftową czarną z czarnymi skórami to będzie moja. Chociaż na pół roku, ale muszę mieć to auto.

Dario1986 - 28-04-2016, 08:20

inq napisał/a:
Dario1986 napisał/a:
Alfa 166

Jak kiedyś znajdę zadbaną poliftową czarną z czarnymi skórami to będzie moja. Chociaż na pół roku, ale muszę mieć to auto.

2,4 jtd czy 2,5/3.0v6?
Kiedyś też bardzo chciałem to auto...

viader - 28-04-2016, 12:34

Ja mam poliftową 166 2,4 jtd 20V i bardzo polecam, chociaż odrazu mówię, że nie jest to auto tanie w utrzymaniu. Generalnie naprawy trzeba robić na oryginalnych częściach i wtedy jest ok, zamienniki to tylko strata pieniędzy. Bardzo dużym plusem tego auta jest super zabezpieczenie antykorozyjne. Auto wygodne, z mocnymi silnikami i świetnym, bezpośrednim układem kierowniczym.

Co do silników to praktycznie wszystkie są bardzo dobre. Dieselki są mega trwałe i mają 5 garów więc brzmienie w kabinie jest świetne. Natomiast V-ki to orgia dźwięku.

W poliftach z dieslem trzeba unikać automatu lub pogodzić się z jego remontem za ok 5 kafli, co nie jest dużo droższe od sprzęgła z dwumasem w manualu.

2,5V6 jest trochę za słaby do 166 ze względu na swoją charakterystykę - lubi być kręcony wysoko, co za tym idzie z dołu gorzej się zbiera a jak zakręcisz to pali jak smok.

3.0V6 idzie jak zły z dołu i pali w zasadzie tyle co 2,5. W polifcie jest tylko w połączniu z automatem, 4 biegowym ZF-em, który uchodzi za pancerny.

Jest jeszcze 3,2 V6 łączony tylko z manualem, to ten sam silnik co w GTA i jest to kwintesencja busso. Jakbym jeszcze raz kupował 166 to tylko z tym silnikiem i zagazował gada.

eremita - 28-04-2016, 17:02

inq napisał/a:

Ja mam tak z jakąkolwiek Alfą i jakimś pickupem

Owczar - 28-04-2016, 17:17

Krzyzak napisał/a:

Mieliśmy jakąś dyskusję, każdy przedstawia swoje poglądy i nie ma się co obrażać. Jest wiele osób, którym nie podoba się rekin - z moją siostrą włącznie (notabene jeździ takim paskudztwem jak audi Q7 - no comment). Najbardziej podoba mi się to BMW i to jest mój ideał samochodu:
Obrazek

Zawsze mi się podobało to auto - zresztą w pewnym stopniu galant jest podobny. Nawet się zastanawiałem czy nie kupić sobie dla zabawy i odszykować klasyka. Ale póki nie będzie garażu to nie ma sensu. Myślałem nad następcą E38 ale jego wygląd budzi u mnie mieszane uczucia. Po lifcie jest jeszcze ok, ale przedlift to jak dla mnie porażka.

Szczerze mówiąc po LS ciężko będę miał znaleźć następcę na długie podróże. Póki co planuję surowe sportowe auto - totalne przeciwieństwo. Ale coś co będzie miało charakter...

Galant odlicza... Właśnie minął 5ty rok od czasu wymiany rozrządu. Ile może wytrzymać pasek SUN? Więc albo za 2 lata, albo jak galant stanie na drodze. Żona go jakoś szczególnie nie oszczędza :D
W lexie wyciągałem oryginał po 10 latach. Zastanawiam się nad zmianą samego paska, ale średnio mi się chce szarpać...

Krzyzak - 28-04-2016, 22:13

Owczar napisał/a:
Ile może wytrzymać pasek SUN?
słyszałem o Sigmie, gdzie pasek pękł po 280 000 km; a auto nie miało lekko u tego właściciela...
inq - 29-04-2016, 13:43

Dario1986 napisał/a:
2,4 jtd czy 2,5/3.0v6?

Benzyna - 3.0 lub 3.2

eremita napisał/a:
Ja mam tak z jakąkolwiek Alfą i jakimś pickupem

Pickupa to i ja chcę, ale coś z Hemi i na bliźniakach :)

Owczar - 03-05-2016, 21:11

Krzyzak napisał/a:
Owczar napisał/a:
słyszałem o Sigmie, gdzie pasek pękł po 280 000 km; a auto nie miało lekko u tego właściciela...

To chyba nie ma się co martwić :) galant robi u mnie tylko krótkie trasy. W razie czego linka i na części. ..

Marcino - 04-05-2016, 08:41

Owczar napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
Owczar napisał/a:

To chyba nie ma się co martwić :) galant robi u mnie tylko krótkie trasy. W razie czego linka i na części. ..

U mnie wytrzymał pasek 8 lat i 80kkm, zdjęty bez uszkodzeń.

dmi - 12-05-2016, 21:25

Ostatnio do listy zainteresowań dodałem Accorda Type S sedan/kombi 2.4 ivtec 190km, co prawda manual.....wcześniej miałem parę hond i nie narzekałem, po głowie chodzi też alfa 159 2.4 jtdm :D