To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jeśli nie Lancer to co czyli jakie inne autka rozważaliście?

RalfPi - 20-04-2016, 19:58

superges napisał/a:
Hyundai i40 to ładne auto ale nie kupiłbym nowego ze względu na b.szybki spadek wartości.

Dlatego może warto kupić 3 letniego..?

gelerth - 20-04-2016, 20:02

RalfPi napisał/a:
superges napisał/a:
Hyundai i40 to ładne auto ale nie kupiłbym nowego ze względu na b.szybki spadek wartości.

Dlatego może warto kupić 3 letniego..?

Albo kupić - tak jak ja - na nieco więcej lat - wówczas utrata wartości nie ma tak dużego znaczenia

superges - 20-04-2016, 20:23

A ile lat gwarancji ma hyundai? I czy jest jakis producent dajacy tak sensowna i dluga gware jak teraz mitsu?
gelerth - 20-04-2016, 21:17

superges napisał/a:
A ile lat gwarancji ma hyundai? I czy jest jakis producent dajacy tak sensowna i dluga gware jak teraz mitsu?

Hyundai ma 5 lat gwarancji, wiadomo, nie na wszystko. Ale ja zamierzam trzymać swojego dłużej i przy zakupie nie kierowałem się długością gwarancji. Jak się coś popsuje, to się wymieni lub naprawi i tyle

Golotheman - 21-04-2016, 08:02

Robert_N, o co Ci chodzi człowieku? Piszę moją osobistą opinię, bo mam oba auta, jeżdżę nimi na zmianę, więc mam najlepsze porównanie - jak chcesz sobie porównać trakcję - zapraszam. Jest przepaść. Nawet moja żona mówi, że w ibizie nie boi się ze mną wchodzić w zakręty a w lancerze to boi się, że wyleci przez okno... po co wytykasz mi różne klasy ? To chyba właśnie przez to, że ibiza ma niższą klasę warto porównać, że lepiej się trzyma drogi niż lancer. Ja przynajmniej mam jakieś argumenty poparte doświadczeniami a Ty piszesz, że nie zamieniłbyś auta na ibize bo nie - i masz prawo do opinii. Ja nie. Dostałem jasny przekaz, że nie warto wyrazić jakiś opinii na forum bo po co...
tyku, sposób nabycia auta nie ma znaczenia, oba traktuję tak samo z technicznego punktu widzenia jako mechanik. Lancer jest ładny, podoba mi się, ale ma wiele braków. Jak każde auto. I nie boję się o tym mówić - może to komuś się przyda. A wy traktujecie to jak "marudzenie". Bardzo dojrzałe podejście. Także darujcie sobie wycieczki osobiste.

multikos - 21-04-2016, 08:55

@Golotheman

W pełni Ciebie popieram. Jeździłem i jeżdżę wieloma samochodami a Lancera mam od listopada. Główną zaletą tego samochodu (mam 1,6) to mega niskie spalanie i wg mnie dosyć fajny wygląd (sedan). O innych aspektach (trwałość) nie za bardzo mogę się wypowiadać bo nie mam doświadczenia. Natomiast zdecydowanie samochód jest za wolny i nie daje żadnej frajdy z jazdy (taka kanapa na drodze). Seaty zawsze fajnie jeździły a Ibiza i Leon rzeczywiście super trzymają się drogi - jak na szynach.

tyku - 21-04-2016, 09:32

Golotheman, multikos, Jeździcie na nie odpowiednich felgach i oponach (balonach :wink: ) i to jest przyczyną waszego niezadowolenia z przyczepności i zbyt miękkiego zawieszenia (wymiana sprężyn i amortyzatorów na nowe zalecana w celu poprawy jakości zawieszenia). :wink:
multikos napisał/a:
Natomiast zdecydowanie samochód jest za wolny i nie daje żadnej frajdy z jazdy (taka kanapa na drodze).
Tu się z tobą zgodzę, choć mam 1.8L. Teraz nic poniżej 300 kuni nie kupię.
Iluzjonist4, Civic Type R też biorę pod uwagę, ale po oglądnięciu recenzji ( http://tv.auto-swiat.pl/h...zabijaka/154kgb ), nie chcę powracać do tandety w środku (czerwień w środku już na mnie nie robi wrażenia, a tandetne plastiki już posiadam). :P

[ Dodano: 21-04-2016, 09:43 ]
OT
Jadę (do Lidla) sprawdzić, jak się lancerek trzyma w zakrętach na letnich Yokohama Advan Sport V103. :D

Golotheman - 21-04-2016, 12:24

tyku, w lancerze mam teraz fabryczne 18-stki. Przechył budy zależy tylko od budowy zawieszenia. Poza tym denerwujące jest to, że masz przód tył wielowahacz, a jak przejeżdżasz przez nierówności to czujesz i słyszysz, jakby tam coś fruwało. W ibizie jest prostsze zawieszenie, przez co jak przejeżdżam przez nierówności pomimo jego twardości czuję tylko mocne uderzenia w tłumiki, a nie stuki zawieszenia. Nadmienię, że oba auta mają w sumie porównywalny przebieg i nie są "wytłuczone". Gumki i inne sprawy w normie. Zatem ten typ tak ma. Po prostu Lancer nie jest komfortowym autem pod względem resorowania.

tyku, rozumiem, że lubisz poprawiać fabrykę ;p pewne mody można robić, ale żeby nowe auto przerabiać pod względem hamowania, resorowania i wszystkiego - to taniej będzie pojechać na złom i kupić ramę i zmontować sobie "wymarzone" autko...

I nie odbieraj tego jako moje narzekanie a obiektywną ocenę maszyny jakim są oba samochody.

Robert_N - 21-04-2016, 13:15

Golotheman napisał/a:
a Ty piszesz, że nie zamieniłbyś auta na ibize bo nie

Jeździłem Ibizą przez pół roku z silnikiem 1.4 benz więc jakieś marne doświadczenie mam, abym mógł porównywać.

Golotheman napisał/a:
ibiza ma niższą klasę warto porównać,

Zazwyczaj porównuje się auta z tej samej klasy.

Golotheman napisał/a:
Dostałem jasny przekaz, że nie warto wyrazić jakiś opinii na forum bo po co...

Forum jest po to, żeby wyrażać swoją opinię, ale należy też uszanować odmienne opinie i nie startować postu od
Golotheman napisał/a:
Robert_N, o co Ci chodzi człowieku?

I taka "osobista wycieczka"
Przypomnij sobie spot pod CH Krokus jak sprawdzałeś jak w moim Lancerku skrzynia chodziła w porównaniu do twojego????
Podpowiedź???? ta piękna czerwień co stoi koło twojego auta na zamieszczanym zdjęciu pod twoimi postami.

Iluzjonist4 - 21-04-2016, 14:18

tyku napisał/a:
Iluzjonist4, Civic Type R też biorę pod uwagę, ale po oglądnięciu recenzji ( http://tv.auto-swiat.pl/h...zabijaka/154kgb ), nie chcę powracać do tandety w środku (czerwień w środku już na mnie nie robi wrażenia, a tandetne plastiki już posiadam). :P

Czemu po obejrzeniu tego? Tam gość chwalił cały czas ;p
Jeszcze muszę obejrzeć automaniaka, ktoś parę postów wyżej wspominał, że jest wrx i cupra.

Kurcze kusi mnie zmiana auta albo możliwość pojeżdżenia trochę wrx ;)

multikos - 21-04-2016, 14:21

[quote="tyku"]Golotheman, multikos, Jeździcie na nie odpowiednich felgach i oponach (balonach :wink: ) i to jest przyczyną waszego niezadowolenia z przyczepności i zbyt miękkiego zawieszenia (wymiana sprężyn i amortyzatorów na nowe zalecana w celu poprawy jakości zawieszenia). :wink:

Nie no spoko... wymienić to można wiele rzeczy :) Tylko po co jak w tym silniku 1,6 nic nie da się zmienić, poprawić znacząco...

tyku - 21-04-2016, 14:38

Golotheman, Dziwna sprawa z tym twoim lancerem.
Golotheman napisał/a:
W ibizie jest prostsze zawieszenie, przez co jak przejeżdżam przez nierówności pomimo jego twardości czuję tylko mocne uderzenia w tłumiki, a nie stuki zawieszenia.
Mnie nie przekonasz do tego, że ibiza ma lepsze zawieszenie od lancera. :P Jak Ci coś stuka, to się samochód naprawia. :roll: Ja jestem taki psychol, że jakby mi coś stuknęło, to jestem w stanie całe zawieszenie wymienić na nowe. :wink:
Robert_N napisał/a:
jak sprawdzałeś jak w moim Lancerku skrzynia chodziła w porównaniu do twojego
Nie obraź się, ale może faktycznie trafił Ci się wybrakowany egzemplarz, lub ktoś przed tobą nie dbał należycie o lancera. :(
Zapomniałem jeszcze, że zainteresowałby mnie FORD MUSTANG, silnik V8 o pojemności 5,0 l - 421 KM oraz moment obrotowy 524 Nm. - tylko 206 tys. zł (mało jeżdżę, to pewnie bym go utrzymał). Taniocha, jak na te parametry. :D
Jest jeszcze FORD FOCUS RS - 350 KM - Maksymalny moment obr. 440(Nm) - 151tys. zł, moim zdaniem lepszy wybór niż Honda TR.

[ Dodano: 21-04-2016, 14:50 ]
multikos napisał/a:
Tylko po co jak w tym silniku 1,6 nic nie da się zmienić, poprawić znacząco...
Turbo sprężarkę załóż. Da się, da się. :wink:

[ Dodano: 21-04-2016, 15:11 ]
multikos, A tak w ogóle po co kupiłeś lancera, jak wiedziałeś, że nie spełnia twoich wymagań. :P

multikos - 21-04-2016, 15:16

[ Dodano: 21-04-2016, 15:11 ]
multikos, A tak w ogóle po co kupiłeś lancera, jak wiedziałeś, że nie spełnia twoich wymagań. :P [/quote]

Jakieś spełnia inne nie... ale rzeczywiście zbyt długo nad zakupem nie myślałem :)

Lucas123w - 21-04-2016, 16:09

U mnie wpadło drugie auto do miasta, Pug 208 :D jest całkiem sympatycznym autkiem.

Zmiana na letnie buty :P

Lancer dalej jako auto nr 1 :D

Uwex - 21-04-2016, 17:40

Co do zawieszenia Lancera - felgi 18-stki, sprężyny Eibach (- 25 i - 30 mm ) + grubszy przedni stabilizator i Lancer jeździ jak po sznurku, a zakręty mu niestraszne. :)