To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Konserwacja podwozia

Hugo - 08-09-2016, 12:08

Po co pędzlem. Kup też w spray'u i wszędzie dojdzie. Połóż chociażby cienką warstwę, a już będzie przyczepna.
adm78 napisał/a:
Aha, co warto psiknąć do wewnątrz do podłuznic i jak wczesniej je przygotować? NOXUDOL 750?
Dokładnie, Noxudol 750. Podłużnic wewnątrz nijak nie przygotujesz, bo czym tam dotrzesz. Jedyne co to muszą być w 100% suche. Niestety przy obecnej pogodzie (duża rosa rano i wieczorem) polecałbym żeby auto stało kilka nocy w garażu, a w ciągu dnia na słońcu, bo jak już pisałem kiedyś, są miejsca w podwoziu, że wilgoć jest w nich przez cały rok.
artufcb - 08-09-2016, 23:54

Jeszcze jakby ktoś napisał ile dokładnie potrzeba na podwozie Galanta
-epoksydu Novol
- wosku Noxudol 750
-noxudol 900

Ile puszek trzeba kupić?

Wosk który radzisz dać na epoksyd to to samo co w profile zamknięte?

Hugo - 09-09-2016, 07:36

artufcb, tak, to ten sam wosk. Noxudola 750 starczą 4 puszki spray 500 ml, Noxudola 900 5 puszek 500 ml włącznie z nadkolami.
artufcb - 09-09-2016, 08:31

To nadkola polecasz zrobić noxudolem 900 i na to 1600 czy bezpośrednio 1600?
adm78 - 09-09-2016, 10:40

Załamka totalna. Wziąłem sie za skrobanie tego bitguma tam gdzie jest ruda szczotką drucianą na wiertarce i dupa z tego. Bitgum jest nadal jak smoła i wszystko sie marze a nie skrobie. Szczotka po chwili jest oblepiona i zwyczajnie sie ślizga a nie skrobie. Tarcza z listkami to samo, po chwili czarna w smole i nie ściera.
Doradźcie jakimi narzedziami i jak tego sie pozbyc kiedy to jeszcze lepkie i smołowate.
Myslalem ze da rade wiertarka ale tu chyba szlifiere trzeba tylko z jakimi tarczmi?
Wlosy murzyna nadają sie tylko do oczyszczenia blachy juz bez bitexu. HELP!
Jestem laikiem w tym temacie. Doradzcie jaką szczote drucianą bo zwykla z obi to lipa.
Czyszczenie samej blachy z rdzy to czysta przyjemnosc przy tej smole... :(

Hugo - 09-09-2016, 11:04

artufcb, w nadkola tylko 1600.
adm78, to nie czyść bitex-u jeśli nie ma pod nim rdzy.

muka997 - 09-09-2016, 11:22

adm78 a spróbuj szpachelką, nie jaką szeroką ale sztywną, a koniec niech ma albo zakończony do "prosta" czyli tak jakbyś ją uciął że masz kąt prosty albo ją naostrz ale jak byś ją szlifował to tylko z jednej strony
Marcino - 09-09-2016, 11:50

U mnie Bool z tyłu odchodzi płatami.... niestety. Wczoraj pospawałem podłogę bagznika.... ale np uchwyty do zderzaka z tyłu i listwa metalowa na zderzaku zgniły totalnie tak ze sie skruszły. W weeknd będe walczył dalej. Mam zamar wczesniek umyć całe podwozie na myjni z podnosnikiem
muka997 - 09-09-2016, 12:16

myjka jest o tyle dobra że dzięki ciśnieniu to co "luźne" odpadnie no ale trzeba później suszyć ale pogoda sprzyja takiemu zabiegowi
Krzyzak - 09-09-2016, 12:49

muka997 napisał/a:
pogoda sprzyja takiemu zabiegowi
żebyś wiedział, dziś w Trójmieście jest upalnie - tak nie było przez całe wakacje...
Marcino - 09-09-2016, 16:01

29.6 st. Zaraz jade zapytać czy dziś umyją mi na podnośniku bo mają tam wstawiony.
Hugo - 09-09-2016, 18:11

Baranek boll-a odchodzi płatami, to normalne.
SLAW205 - 09-09-2016, 19:40
Temat postu: saczotki
sa szczotki na kątówkę tylko trzeba kupić te lepsze powyżej 10 tys obrotów,one biorą wszystko,przy ich użyciu konieczne okulary ochronne i dobre rękawice polecam
adm78 - 09-09-2016, 21:06

Witam

Skonczylem szybko tą bezsensowną walke z bitgumem i pojechalem do tych co tak spiepszyli 4 lata temu zeby to teraz zrywali albo powiedzieli sposób na usunięcie. Rozbawila mnie opcja mycia ropą i plukania wkoło przez tydzien. Jedyne mądrego co podpowiedzieli to piaskowac calosc albo punktowo. Pól dnia zgłebialem temat jak i gdzie w lublinie to zrobic. I sam nie wierzyłem że jeszcze wyjde z tej opresji zadowolony bowiem znalazlem pod lublinem gościa, ktory krótko mówiąc uratuje zycie mojemu galowi bo po tej zimie nie bylo by co zbierać. A spotkalem goscia chyba nie ztej ziemi, pasjonat remontu starych samochodów i tych co ludzie kochają. Widać źyje tym co robi bo z godzine opowiadał mi o swoich "dzieciach" ktore uratował i cieszy sie jak je widzi na ulicach. Drugą godzine gadał co i jak zrobi z zacięciem jak dziecko ktore chce sie pochwalic nowym odkryciem.
Reasumujac zrobi piaskowanie calego podwozia co definitywnie usunie to gówno i przygotuje spód auta do spawania. Po czym pospawa, po tym penetrujący, podklad epoksydowy, warstwa na bazie wosku i na wierzch dwie warstwy cos ala noxudol 900. Na koniec posklada wydech, zalozy bak itp co zabezpieczyl przed piaskowaniem. A wszystko za kwote do 1500 zl. Akurat tyle max na ratowanie dupy galantowi moglem przeznaczyc.
Jak mysle w takim przypadku jak moj z tym bitgumem jedyna opcja to tylko piaskowanie i to przez kogos kto wie co robi. Na koniec powiedzial ze jak sie nie zdecyduje to go ode mnie kupi bo to piekny samochod i sztuka zadbana :) ... oprócz rudego spodu ale to do odratowania jak powiedzial.

Wrzuce fotki z operacji ktora zacznie sie za kilka dni.

Hugo - 09-09-2016, 22:02

adm78, takich ludzi jest już coraz mniej. Nawet się nie zastanawiaj. Jak zrobi tak jak mówi to cena jest śmieszna.