To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Zawieszenie przednie, diagnoza luzów, stukanie w zawi

czekoladka_1981 - 09-07-2012, 09:37

nevercry, może tutaj będzie lepiej widać?

nevercry - 09-07-2012, 10:36

czekoladka_1981 już czaje o co chodzi. Ja się spodziewałem jakiejś gumy/tulei w zacisku a nie na końcówce prowadnicy. Fotka którą wstawiłeś to jest jakiś zestaw naprawczy? Bo posiada dokładnie te elementy które pozwoliły by mi wykluczyć problem z zaciskiem.
arturj123 - 09-07-2012, 10:43

Ostatnio zamawiałem taki zestaw naprawczy na zacisk z tyłu. 35 zł to co widać na zdjęciu.
KaWu - 09-07-2012, 11:58

Marcino napisał/a:
Ja mam chyba bez tej gumki i nie stuka, nie szukal bym dziury w całym

Ja także i kiedyś też spotkałem przedlifta bez gumek.
Jednak gumka wg mnie jest ale siedzi w "jarzmie". Sprawdzić nie mam jak czy ona jest w środku bo na bolcu nie wychodzi :)
A co do tematu stukania, to także nie stuka.

arturj123 - 09-07-2012, 15:45

Czy ta guma stabilizatora (tył) powinna być cała, nie przerwana?

Czy dostanę gdzieś osobne tuleje do tych wahaczy? (dolny prosty i poprzeczny)

areksz121 - 09-07-2012, 18:03

arturj123 napisał/a:

Z tego co pamiętam, to chyba powinna być przerwana, jeżeli jest nowa, to po skręceniu jej uchwytem nie powinno być luzu na drążku. Z przodu wymieniałem w zeszłym roku i dopiero po odłączeniu łączników okazało się, jak bardzo te gumy były wybite :shock:

Cytat:
Czy dostanę gdzieś osobne tuleje do tych wahaczy? (dolny prosty i poprzeczny)

Myślę, że tak, powinieneś dostać te tulejki, choć koszt nowych wahaczy (SRL) jest rzędu niecałych 100zł, a tył tak nie zużywa się szybko jak przód, to i te wahacze powinny dać radę :wink: ale problem możesz mieć z usunięciem śruby mimośrodowej na tym tylnym wahaczu. Mnie nowe kosztowały ~80zł sztuka, bo one nie są takie całkiem zwykłe.

Wahacz 1
Wahacz 2
Śruba mimośrodowa

arturj123 - 09-07-2012, 18:13

areksz121 napisał/a:
problem możesz mieć z usunięciem śruby mimośrodowej na tym tylnym wahaczu. Mnie nowe kosztowały ~80zł sztuka, bo one nie są takie całkiem zwykłe.

Problem jest, ale już znam cenę nowej, w all-parts 30zł. Jak nie dostanę tulei, to wymienię cały wahacz :wink:

fj_mike - 09-07-2012, 22:32

arturj123 napisał/a:

No jakoś ją trzeba założyć ;)

arturj123 napisał/a:
Czy dostanę gdzieś osobne tuleje do tych wahaczy?

Pomyśl nad poliuretanami . Strat na komforcie nie odczujesz.

ALEX-77 - 09-07-2012, 22:33

Kurcze ,dzisiaj sprawdziłem całe zawieszenie ,tzn, powypinałem wszystkie sworznie wahaczy ,drążki kierownicze i żadnych luzów (zresztą większość była wymieniana niedawno) posprawdzałem śruby mocowania prowadnic klocków ,wszystko podokręcane a nadal stuka podczas nierówności i podczas hamowania i ruszania ale nie zawsze ,jedyne co jeszcze to wymieniałem niedawno amortyzatory na (Daichi) ale kurcze wszystko poskrecałem OK przed montażem przepompowałem amorki według zaleceń ,gumy odboje wszystko było ok ,już naprawdę nie wiem co by to mogło być :cry:
arturj123 - 09-07-2012, 23:07

fj_mike napisał/a:

No jakoś ją trzeba założyć ;)

Dzięki:)

Tuleje poliuretanowe, myślę nad tym, ale puki co kiepskie fundusze (trzeba by cały tył zrobić..), puki co regeneruje te wahacze. Spróbuje coś dopasować w sklepach.

fj_mike - 09-07-2012, 23:25

arturj123 napisał/a:
ale puki co kiepskie fundusze

Poli pod śrubę mimośrodową około 40zł. Chyba, że źle pamiętam :p

[ Dodano: 09-07-2012, 23:27 ]
Dobrze pamiętam:
http://poliuretany.olkusz...etria-1szt.html

Krzyzak - 10-07-2012, 00:03

ALEX-77 napisał/a:
dzisiaj sprawdziłem całe zawieszenie
mi kiedyś stukał zawias od maski - po dzwonie luz dostał, więc sklepałem go na imadle
ponadto stukać może przekładnia kierownicza albo drążek

nevercry - 10-07-2012, 16:36

Zregenerowałem prowadnice zestawem naprawczym. Faktycznie jest tam ta gumeczka na jednej z prowadnic. Harmonijki też wymieniłem. Problem w tym, że nadal stuka tak samo jak stukało. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? Co może ostro łomotać na nierównościach, przestawać przy hamowaniu i nie jest to problem ani z zaciskiem ani z wahaczami?

edyta:
wszystkie "logiczne" opcje zawiodły teraz będę musiał sprawdzać te najmniej prawdopodobne takie jak amorek czy jakieś luzy w układzie kierowniczym, których kompletnie nie wyczuwam. Zastanawiałem się też nad przegubem ale nie wyobrażam sobie co tam mogło by być luźne.

p_bladek - 10-07-2012, 22:09

SPRAWDŹ ZAMEK MASKI ew.wahacz górny
lucho - 10-07-2012, 22:29

Mam niestety to samo i nowe prowadnice zacisków, gumki, harmonijki nie pomogły.
Zastanawiam sie teraz nad tym czy nie włożyć dwóch pinów-prowadnic tych z gumkami, moze wtedy przestanie pukać?
I zeby nie było to zawieszenie całe porozpinane było.
Maska na zawiasie to stuka tak jakby szyba strzelała, a nie metalicznie.
trzeba złapać za róg maski (jak jest zamknieta) ten przy szybie i pomajtac nim, jak jest luz to zdjąć zawias i sklepac młotkiem.

jarzmo na zacisk dwutłoczkowy, nowe jest nie do zdobycia (tylko sam zacisk jest).