Nasze Miśki - EA:20016A13A69AT
Torp12 - 06-05-2014, 14:55
Fragu napisał/a: | Pytanko, jak wygląda prześwit z tyłu gala na Eibachu + butla + 4 osoby + pelen bagaznik? |
Tak wygląda z 4 osobami, pół bagażnika, bez butli, pół zbiornika PB:
Torp12 - 06-05-2014, 14:59
tomek84 napisał/a: | [, że efektem takiej jazdy był mocny negatyw, |
Tomek a miałeś te podkładki od Eibacha?
Fragu - 06-05-2014, 14:59
hmmm to prawie tak jak u mnie na seryjnych (5os + butla) hmm hmm hmm
ale normalnie chyba tez sie robi lekki negatyw pod obciazeniem...tka mi sie wydaje ;/
Tomek - 06-05-2014, 15:02
Torp12 napisał/a: | tomek84 napisał/a: | [, że efektem takiej jazdy był mocny negatyw, |
Tomek a miałeś te podkładki od Eibacha? |
nie wiem, bom tam nigdy nie zaglądał w sedanie, trzeba by zapytać nowego właściciela
sedan był fabrycznie obniżony, więc było jak należy (w sensie ustawień pochylenia koła, również na badaniach na przyrządach)
nie analizowałem tego nigdy, bo już raczej nie miałem zamiaru powtarzać tych wyczynów
ale mogło być też tak, że sprężyny miały już dość po tych latach, do tego Eibach do najtwardszych/najsztywniejszych nie należy
Tomek - 06-05-2014, 15:03
Torp12 napisał/a: |
Tak wygląda |
no u mnie też podobnie to wyglądało, może nawet mniej się koło chowało w nadkole
jednak pewien jestem, że negatyw u mnie był większy (tzn nie wiem na pewno, bo trzeba by zdjęcie centalnie z tyłu)
było widać po oponie, która przed wyjazdem była równa
Marcino - 06-05-2014, 15:28
No włąsnie.. każdy obniża a kto sprawdza katy?
demoniszcze - 06-05-2014, 18:02
Jest jeden Eibach czy do Kombi i Sedana jest inny?
Tomek - 06-05-2014, 19:13
demoniszcze napisał/a: | Jest jeden Eibach czy do Kombi i Sedana jest inny? |
na pewno musi być inny zestaw do kombi, które ma NIVO (a i w sedanach się zdarzały NIVO)
robertdg - 07-05-2014, 07:55
tomek84 napisał/a: | Cytat: |
Pytanko, jak wygląda prześwit z tyłu gala na Eibachu + butla + 4 osoby + pelen bagaznik? |
ja tak pojechałem do Włoch:
- Eibach
- 4 osoby (razem 300 kg)
- pół baku benzyny
- butla LPG (pełna)
- bagażnik zapakowany po brzegi
- trochę rzeczy w środku
- w bagażniku pełny ekwipunek bojowy (2 namioty, 2 materace, stoliki, krzesełka)
nie obserwowałem tego w trakcie, ale po analizie, op latach doszedłem do wniosku, że efektem takiej jazdy był mocny negatyw, a w konsekwencji obcięta opona (a w zasadzie to obie tylne)
http://forum.mitsumaniaki...p=739489#739489 |
Dorzuce swoje trzy grosze, wogóle nie wygląda, nawet prowadzenie auto jest odczuwalne tak bardziej negatywnie
Fragu - 07-05-2014, 08:18
Czy jak kupie na tył dwie nowe sprężyny (standardowe) to będę mógł spokojnie zrobić 4-5 tys km z 4 os + pełnym bakiem PB + pełną butlą LPG + załadowanym po brzegi bagażnikiem? Czy będę się stresował co chwilę, że czymś przytre?
robertdg - 07-05-2014, 08:27
Nowe spręzyny szybko się poddadzą, więc musisz wybrać, albo założysz spręzyny od kombiaka, albo przedniem -30 na tył, przy pierwszych będziesz miał prześwit jak na wozie drabiniastym a przy drugich będziesz miał prześwit lekko wiekszy niż na eibachu - kołpo 6-7cm miedzy opona w rantem nadkola w osi pionowej.
Oczywiscie na standardzie tez bedzie jezdził, ale zadaj spobie proste pytanie, robiłes geometrie po zakupie auta, jaka jest tolerancjka na tylnej osi Co do przycierania to niestety mnie czarujmy sie ale przy takim obciązeniu to amor pracuje blisko zamkniętego wysuwu zatem przy garbach podłoga można ocierać.
Marcino - 07-05-2014, 08:32
Fragu napisał/a: | Czy jak kupie na tył dwie nowe sprężyny (standardowe) |
A co znaczy standardowe? Byle nie były za miekkie bo i tak siądzie
Fragu - 07-05-2014, 08:52
No jakieś tam Kayaby dedykowane do sedana, nowe....Jednak po zalozeniu lpg tyl siadl troszeczke...i teraz jak juz 2 osoby na tyl wsiada to robi sie niissssko
robertdg, jak woz drabiniasty czyli? Bo znowu na -30 zrobi sie bardzo twardo, prawda?
Torp12 - 07-05-2014, 10:17
Fragu napisał/a: |
Bo znowu na -30 zrobi sie bardzo twardo, prawda? |
Jeśli założysz Eibacha to nie bo on twardy nie jest.
robertdg - 07-05-2014, 18:41
Fragu napisał/a: | robertdg, jak woz drabiniasty czyli? Bo znowu na -30 zrobi sie bardzo twardo, prawda? | Na spręzynach z kombiaka uzyskasz prześwit rzędu 10cm w osi pionowej koła miedzy oponą a rantem błotnika, na spręzynach przednich -30 uzyskasz w tej samej osi prześwit rzedu 6cm, róznica jest w elastyczności, te z kombiaka są miększe (są o około 1,2mm mm grubsze na zwoju i maja około 4/3zwoja wiecej), przednie zaś są sztywniejsze i na nich aby załadowac samochód do momentu pokrycia się przeswitu koła z błotnikiem trzeba naprawdę się postarać
|
|
|