To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Dom/garaż/ogród - Budowa domu od A do Z - czego uniknąłbym przy kolejnej budow

Krzyzak - 17-02-2021, 13:12

gulgulq napisał/a:
wymienimy też okna na nowe trzyszybowe z dodatkowym ciepłym kołnierzem
sprawdzałeś czy da się zmienić same wkłady? - bo ja generalnie nie chciałbym robić bałaganu i niszczyć także elewacji i szukałem możliwości wstawienia pakietów w istniejące ramy - niestety nie da się
ale - jak pisałem - będzie rekuperacja, więc liczę na dużą poprawę
będzie tylko na poddaszu, ale schody są otwarte na parter, myślę że też będzie lepiej

poka te okna z kołnierzem

Rafik83 - 17-02-2021, 13:18

Jeśli okno jest wysunięte ramą poza polać dachu i nie ma w kolo ramy izolacji usuwającej mostek termiczny to jakiego pakietu by tam nie dać i nie wiem jak dobrej wentylacji zrobić to i tak w tym miejscu będzie się skraplała para. Dlatego opcja izolacyjnego kołnierza trzyszybowy pakiet i ciepłe ramki to jedyna słuszna decyzja
gulgulq - 17-02-2021, 14:39

Krzyzak napisał/a:

to zestaw izolacyjny do okna dachowego
https://oknadachowe.info.pl/pl/p/Zestaw-izolacyjny-XDP-78x118/330

Bzyk_R1 - 17-02-2021, 22:25

Trochę kiepsko zrobiłem zdjęcie, chciałem bardziej uchwycić co dzieje się z farbą poniżej okna. Ale jest tak że pod oknem jest prostopadle do podłogi, natomiast u góry nie jest równolegle do podłogi. W dodatku widać pod słońce że górna krawędź nie jest ładnie obrobiona g-k jak pokazaliście na poprzedniej stronie. Jest tam spory płat niedbale dotartej szpachli. Wygląda to tak jakby miało tam być dużo większe okno i plany się zmieniły.

Budynek jest z 2014 roku, w kilku miejscach w domu wychodzi grzyb. Najwięcej nad karniszami nad oknami w rogach. W mroźne dni czuć tam chłód. W lato gdy malowałem mieszkanie zacząłem czyścić miejsca z grzybami. Okazało się że na styku płyt g-k są spore szpary w które są nawtykane bezczelnie kawałki styropianu i zaszpachlowane. Próbowałem to wybrać i zakleić ale widocznie słabo. Właściciel sugeruje żeby wykonać nawierty i wpuścić tam piankę niskoprężną.

Obok pokazanego okna dachowego biegnie komin. Zaraz po wprowadzeniu w ciągu kilku miesięcy zaczęła puchnąć gładź na ścianie i tworzyły się bąble pod farbą. Okazało się że wina była w źle obrobionym kominie (blacha)

W łazience powoli zaczyna się bąbelkować sufit. To samo u sąsiadów. Ponoć odpływy obok ogniomuru mają jakieś niedoróbki i kapturki na wentylacji są też niedopasowane i desz jak zacina to u sąsiadów leje się z kratek. :roll:

Fuszera...

Marcino - 18-02-2021, 12:51

Krzyzak napisał/a:

https://www.velux.pl/prod...w.google.com%2F

To jest taka ramka ze styroduru naokoło ramy okna dachowego która uszczelnia okno w dachu.
W połączniu z piana jako izolacja połaci to widziałem i nic tam nie ciągnie.
Ja jak swoje ocieplałem to juz zamotowane fakro tez starałem się objechać pianą aby jak najmniejszy ruch powietrza tam był.

Krzyzak - 18-02-2021, 20:59

To jednak coś jest na rzeczy z tymi oknami, skoro zaczęli dodawać specjalnie ocieplony kołnierz.
Rafik83 - 18-02-2021, 21:47

Krzyzak napisał/a:
To jednak coś jest na rzeczy z tymi oknami, skoro zaczęli dodawać specjalnie ocieplony kołnierz.

No tak bo zauważ że okno dachowe zawsze jest wysuniete wyżej niż polać dachowa w ten sposób po między górną częścią ramy okna a górna warstwą poszycia dachu np. deskowania tworzy się mostek termiczny, i dlatego stosuje się kołnierze i okna z ciepłą ramką co niweluje przemarzanie okna od czoła pakietu.

leonSR - 23-02-2021, 17:20

Rafik83 napisał/a:
leonSR napisał/a:
a co myślicie o panelach winylowych na podłodze?? Sprawdzają się?? Mi się podobają panele [Edit] więc jak ktoś z Was miał z nimi styczność i mógłby więcej powiedzieć na temat jakości i użytkowania na co dzien to byłbym bardzo wdzięczny.

Wlasnie w pracy je kładą później wrzucę jakieś foto a jakość jak dla mnie marna w domu bym tego nie położył i do tego każdy panel ten sam wzór przynajmniej w tym przypadku
Obrazek

A wiesz jakiego producenta macie w tym biurze?? Bo to może wina producenta jest ta identyczność tych paneli.

Rafik83 - 23-02-2021, 18:43

leonSR napisał/a:
Rafik83 napisał/a:
leonSR napisał/a:
a co myślicie o panelach winylowych na podłodze?? Sprawdzają się?? Mi się podobają panele afirmax scandinavia więc jak ktoś z Was miał z nimi styczność i mógłby więcej powiedzieć na temat jakości i użytkowania na co dzien to byłbym bardzo wdzięczny.

Wlasnie w pracy je kładą później wrzucę jakieś foto a jakość jak dla mnie marna w domu bym tego nie położył i do tego każdy panel ten sam wzór przynajmniej w tym przypadku
Obrazek

A wiesz jakiego producenta macie w tym biurze?? Bo to może wina producenta jest ta identyczność tych paneli.

Jutro sprawdzę, a tak oczywiście może być to wymysł projektanta np.

Marcino - 23-02-2021, 21:21

Winylowe spoko. Rysunek już jest ten sam co zwykłych paneli a ponoć mega wytrzymałe.
leonSR - 18-03-2021, 21:43

Marcino napisał/a:
Winylowe spoko. Rysunek już jest ten sam co zwykłych paneli a ponoć mega wytrzymałe.

Masz takie winylowe np [Edit] albo inne u siebie położone i możesz coś więcej powiedzieć o użytkowaniu??

Marcino - 22-03-2021, 10:29

leonSR napisał/a:
Marcino napisał/a:

Masz takie winylowe np afirmax albo inne u siebie położone i możesz coś więcej powiedzieć o użytkowaniu??

Jeszcze nie - ale właśnie mam zamiar u syna w pokoju wymienić po niecałych 10 latach rozsypały się zamki w panelach Ac4. Jako jedyne mam z nimi prpblem. I nie wiem czy nie połoze na wierzch winylowych 4mm i zrównam sie z lita deską podłogową na poddaszu..
Znajomi załozyli w lokalu usługowym winyle - mega zadowoleni, łacznie z toaleta sa połozone.

Rafik83 - 22-03-2021, 10:38

Marcino napisał/a:
leonSR napisał/a:
Marcino napisał/a:

Masz takie winylowe np afirmax albo inne u siebie położone i możesz coś więcej powiedzieć o użytkowaniu??

Jeszcze nie - ale właśnie mam zamiar u syna w pokoju wymienić po niecałych 10 latach rozsypały się zamki w panelach Ac4. Jako jedyne mam z nimi prpblem. I nie wiem czy nie połoze na wierzch winylowych 4mm i zrównam sie z lita deską podłogową na poddaszu..
Znajomi załozyli w lokalu usługowym winyle - mega zadowoleni, łacznie z toaleta sa połozone.

Dla mnie to zwykła przemysłowka i tyle ale co kto lubi. No i nie proponuję stosować z ogrzewaniem podłogowym.

leonSR - 07-04-2021, 20:59

Marcino napisał/a:
leonSR napisał/a:
Marcino napisał/a:

Masz takie winylowe np [Edit] albo inne u siebie położone i możesz coś więcej powiedzieć o użytkowaniu??

A masz jakieś wybrane te panele czy nadal szukasz?

Marcino - 08-04-2021, 14:50

Rafik83 napisał/a:
Dla mnie to zwykła przemysłowka i tyle ale co kto lubi. No i nie proponuję stosować z ogrzewaniem podłogowym.

A dlaczego? Jak sa sztuczne powinny dobrze przewodzić cieplo. Skoro deska barlinecka 14mm działa to co dopiero cienkie panele winylowe.